Hae!

Mitä tekemistä mökillä huonolla kelillä?

Mökkisää ei aina tanssi samaa tahtia kuin lomalaiset. Joskus se saatta vaikkapa tiristää meille raikkaan sadekuuron, joka muuttaa metsäpolut mutaisiksi lätäköiksi ja nurmikot liukkaiksi vihreiksi liukuradoiksi!

Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen! Tästä artikkelista löydät ideat ja vinkit tekemiseen huonolla kelillä, tai jos muuten vain laiskottaa ja haluat viettää päivän mökin sisätiloissa! Nämä vinkit ovat oivallisia sadesäähän, räntäkuuroon, kylmään, tai vaikka lumipyryyn talvella!

Psst! Jos sinua kuitenkin myös kiinnostaa yleisemmin tekeminen mökillä, niin kannattaa vilkaista tekemistä mökille -artikkelimme! Tai jos mökin pihalla pelattavat ulkopelit kiinnostavata, niin lukaiseppas mökkiolympialais -artikkelimme!

Sisäpelit

Sisällä voit pelata monenlaisia pelejä aina lasten leikeistä palapeleihin! Tässä kappaleessa listaan muutamia yleisimpiä hauskoja pelejä, joita voit pelailla mökillä sisätiloissa!

Korttipelit

Korttipakka löytynee lähes joka mökiltä. Se onkin hyödyllinen kapistus, sillä korttipelejä löytyy joka lähtöön, ja viihdettä riittää käytännössä loputtomiin! Tässä muutamia suosituimpia korttipelejä, sekä linkit sääntöihin:

Pelikortteja pöydällä
Pelikortteja pöydällä. Amanda Jones:in kuva Unsplash:istä.

Lautapelit

Lautapelit ovat todellista ajanvietteen kultaa, erityisesti mökillä, kun taivasta koristaa synkät sadepilvet ja vesi vihmoo ikkunoita. Nämä pahvista ja puusta tehdyt taikalaatikot herättävät henkiin kokonaisia maailmoja, joissa perhe ja ystävät voivat kisata, nauraa, strategisoida ja joskus myös jännittää viimeiseen noppaheittoon asti. Lautapelit voivat viedä sinut fantastisille seikkailuille, herkullisen kilpailullisiin tilanteisiin tai jopa aikamatkoille, ja kaikki tämä mukavasti mökkisi lämmöstä käsin. Ne tarjoavat myös mahdollisuuden yhdistää sukupolvet yhteisen pelilaudan ääreen, sillä noppaa heittämään pystyy niin taapero kuin isoisäkin. Lautapelit ovat kuin sisäinen aurinko, joka loistaa pilvisimpinäkin päivinä.

Lautapelien maailma on valtava, ja se pitää sisällään lukemattomia erilaisia pelejä, jotka tarjoavat hauskaa ja jännittävää ajanvietettä kaiken ikäisille. Tässä muutamia suosittuja esimerkkejä:

 • “Afrikan tähti”: Tämä on klassikko, jossa pelaajat seikkailevat ympäri Afrikan etsimässä arvokkaita jalokiviä.
 • “Alias”: Alias on sanaselityspeli, jossa pelaajat yrittävät selittää annettuja sanoja joukkuetovereidensa arvattavaksi.
 • “Monopoly”: Tässä taloudellisessa strategiapelissä pelaajat pyrkivät keräämään mahdollisimman paljon omaisuutta ostamalla ja vuokraamalla kiinteistöjä.
 • “Catan”: Tässä resurssienkeruupelissä pelaajat rakentavat asutuksia, kaupunkeja ja teitä pyrkien samalla hankkimaan mahdollisimman paljon voittopisteitä.
 • “Trivial Pursuit”: Tässä tietokilpailupelissä pelaajat liikkuvat laudalla vastaamalla eri aihealueiden kysymyksiin.
 • “Ticket to Ride”: Pelaajat yrittävät tässä pelissä rakentaa mahdollisimman pitkiä junareittejä eri puolille maailmaa.
 • “Carcassonne”: Tässä strategiapelissä pelaajat sijoittavat laattamuotoisia pelinappuloita pelilaudalle ja saavat pisteitä perustamistaan kaupungeista, teistä ja luostareista.
 • “Uno”: Tämä korttipeli testaa pelaajien strategista ajattelua ja nopeaa päätöksentekoa.
 • “Yatzy”: Kyseessä on jännittävä noppapeli, joka yhdistää onnen ja taktiikan ja tarjoaa hauskaa ajanvietettä kaiken ikäisille sateisina mökkipäivinä.
Monopoli
Monopoli. Joshua Hoehne:n kuva Unsplash:istä.

Lasten leikit

Mökin seinien sisältä voi löytyä lapsille oma taikamaailma! Sateinen päivä mökillä ei oikeastaan olekaan niin huono asia. Se on mahdollisuus – mahdollisuus sukeltaa sisäleikkien ihmeelliseen maailmaan, joka saa sateen unohtumaan ja muistuttaa, miten hauskaa yhdessä leikkiminen voi olla.

Lapset ovat mestareita keksimään leikkejä, mutta tässä joitakin klassisia ja suosittuja lasten leikkejä:

 1. Kuurupiilo: Yksi lapsista laskee, kun muut piiloutuvat. Sen jälkeen laskija yrittää löytää kaikki piiloutujat.
 2. Hippa: Yksi lapsista on “hippa” ja yrittää saada jonkun toisen kiinni, ja muut puolestaan yrittävät välttää kiinni jäämistä. Jos “hippa” saa jonkun kiinni, hän huuta “Hippa!”, ja kiinni jääneestä tulee uusi “hippa”.
 3. Roolileikit: Lapset voivat leikkiä olevansa prinsessoja, ritareita, avaruusolentoja, eläimiä, lääkäreitä, palomiehiä – vain mielikuvitus on rajana!
 4. Kotileikki: Lapset leikkivät olevansa perhe tai ystävykset, jotka asuvat samassa talossa tai asunnossa.
 5. Poliisit ja rosvot: Toiset lapset leikkivät poliiseja, ja toiset roistoja. Poliisit yrittävät ottaa rosvot kiinni.
 6. Aarteenetsintä: Lapsille annetaan vihjeitä tai kartta, joiden avulla heidän tulee löytää piilotettu aarre.
 7. Kapteeni käskee: Yksi lapsista on kapteeni ja antaa määräyksiä muille, jotka tekevät määräyksen vain, jos lause alkaa sanoilla “Kapteeni käskee”. Jos joku tottelee käskyä, joka ei ala sanoilla “Kapteeni käskee”, putoaa tämä pelistä pois.

Ristikot ja Sudoku

Kyseessä ovat sanojen ja numeroiden vääntäjien unelmaharrastukset, jotka johdattavat meidät salaperäisten ratkaisujen syövereihin ja koettelevat aivosolujemme rajoja.

Sudoku, tuo numeroiden tanssi, saattaa ensinäkemältä vaikuttaa yksinkertaiselta 9×9 ruudukolta, mutta älä anna sen pettää itseäsi. Jokainen rivi, sarake ja neliö pitää sisällään oman mysteerinsä, joka odottaa ratkaisuaan. Ja kun viimeinen numero klikkaa paikalleen, sitä tuntee itsensä kuin maailmanmestariksi, sankariksi, joka on juuri selvinnyt läpi numeroiden viidakon.

Ristikot puolestaan ovat kuin kutsu seikkailuun sanakirjan kanssa. Ne haastavat sanavarastomme ja testaavat tiedonjanoamme. Yksi oikea sana, ja olet askeleen lähempänä ratkaisua. Väärä sana, ja olet kuin eksynyt metsässä. Mutta ei hätää! Kun viimeinen risti on rastitettu ja sanaristikko on täynnä, olet tehnyt suorastaan uroteon. Ristikon ratkaiseminen on kuin voittaisit taistelun sanojen kuningasta vastaan, ja lopullinen voitto tuo takuulla hymyn huulille, vaikka sade rummuttaisi mökin kattoa. Joten kun ulkona vihmoo, sudoku ja ristikot ovat varma tapa saada aivosi hyrräämään ja sydämesi sykkimään seikkailun tahdissa.

Sudokun täyttöä
Sudokun täyttöä. Richard Bell:in kuva Unsplash:istä.

Palapelien maaginen maailma

Koko perheen huvitukseksi, niin nuorille kuin vanhoille, palapelit eivät ole vain pahvilaatikosta purettavia palasien joukkoja, vaan kokoelman mysteerejä, tarinoita ja elämyksiä, jotka odottavat paljastamistaan.

Palapelit tarjoavat erinomaista ajanvietettä huonon sään iskiessä, sillä ne haastavat aivot ja kehittävät hienomotoriikkaa, mahdollistaen samalla rentoutumisen ja perheen yhteisen ajan. Ne voivat kääntyä todelliseksi seikkailuksi, kun pyrit palauttamaan järjestyksen kaaokseen ja paljastamaan piilotetun kuvan.

Palapelin luonteenomaisen kliksahduksen ääni, kun kaksi osaa liittyy toisiinsa, on ehdottomasti yksi elämän tyydyttävimpiä ääniä. Sateisena päivänä mökillä palapelit ovat kuin taikatemppu, joka muuttaa harmillisen sään innostavaksi, värikkääksi ja interaktiiviseksi kokemukseksi!

Palapelin kokoamista
Palapelin kokoamista. Ross Sneddon:in kuva Unsplash:istä.

Muuta tekemistä sisällä mökissä

Vaikka sade saattaa estää ulkona tapahtuvat aktiviteetit, se avaa ovet lukuisiin kiehtoviin sisäaktiviteetteihin. Pelien lisäksi on olemassa koko joukko innostavia asioita, jotka voivat kääntää harmaan päivän kirkkaaksi sisällä mökin seinien suojassa. Olipa se sitten syventyminen kiehtovan kirjan maailmaan, uuden reseptin kokeileminen, luova askartelu tai vanhan ystävän yllättäminen puhelinsoitolla, sisällä mökissä viihtyminen on mahdollisuus kokea ja oppia uusia asioita. Seuraavaksi esittelen monipuolisia ideoita, miten voit viettää aikaa sisätiloissa, vaikka taivas ulkona itkee. Valitse omasi ja nauti sateisesta päivästä oman mökkisi mukavuudessa!

 • Lukeminen: Kietoudu vilttiin ja uppoudu hyvän kirjan tai tuoreimman aikakauslehden maailmaan. Kirjat ja lehdet vievät sinut toisiin maailmoihin ja antavat ajatusten lentää.
 • Ruoan laittaminen: Huono sää on täydellinen tilaisuus kokeilla uusia reseptejä tai tehdä suosikkiherkkuja, joille arjen kiireessä ei ole aikaa.
 • Leipominen: Kädet jauhoissa ja tuoreen pullan tuoksu ilmassa – mikä olisi parempi tapa viettää sateista päivää? Anna makoisan tuoksun valloittaa koko mökki!
 • Siivoilu ja muiden rästiin jääneiden hommien teko: Sateinen päivä on oivallinen hetki saada aikaan ne hommat, jotka ovat jääneet tekemättä.
 • Televisio ja elokuvat: Katso uusi hittileffa, maratonaa suosikki elokuvasarjasi tai uppoudu lemppari TV sarjaasi. Popparit valmiiksi ja elokuvailta voi alkaa! Panosta herkkuihin, ja sovita ne vaikka vieläpä kasomasi viihteen teemaan, niin unohtumaton leffailta on taattu!
 • Radion kuuntelu: Rentoudu lempimusiikkisi tai kiinnostavan radio-ohjelman parissa.
 • Teen juonti: Lämmin tee, sade ropisee ikkunaa vasten – täydellinen resepti rentoutumiseen.
 • Sateen kuuntelu, maisemien tuijottelu ja meditointi: Pysähdy hetkeksi, kuuntele luonnon ääniä, katsele ympäröivää maisemaa ja meditoi – se on loistava tapa rentoutua ja ladata henkisiä akkuja.
 • Jooga: Tee joogaharjoituksia sisällä. Se ei ainoastaan paranna kehon joustavuutta, vaan myös auttaa keskittymään ja rentoutumaan.
 • Piknik olohuoneessa: Rakenna vaikka maja tuoleista, sohvatyynyistä, ja lakanoista ja pidä piknik olohuoneessa – seikkailu ilman, että tarvitsee jättää mökkiä! Majassa myös aikuiset lapset voivat torkkua ihanat päiväunet!
 • Katsele vanhaa valokuva-albumia: Kaiva esiin vanhat valokuva-albumit ja matkusta muistojen maailmaan.
 • Maalaaminen, piirtäminen, askartelu ja muu luova työ: Käytä luovuuttasi ja luo jotain uutta – olipa se sitten piirros, maalaus tai DIY-projekti.
 • Soita kavereille: Ota yhteyttä vanhaan ystävään tai sukulaiseen, jolle et ole puhunut vähään aikaan. Sateinen päivä on täydellinen hetki kiriä kiinni elämänmenoa ja jakaa uusia tarinoita.
 • Päiväunet ovat myös oivallista ajanvietettä huonoilla keleillä. Käytä tilaisuus hyväksi, ja lataa akkusi, kun muuta tekemistä ei löydy.

Mitä muuta mökillä voi tehdä huonolla kelillä?

Sadetta ja huonoa keliä ei ole tietenkään mikään pakko paeta sisälle. Sateesta voi myös nauttia. Pistä sauna lämpeämään etukäteen, niin pääset mukavasti lämmittelemään ja kuivumaan, jos kastut tai tulee kylmä!

Sateessa kävely tai lenkkeily voi olla hyvin meditatiivista. Sateen ropinan kuunteluun voi uppotua, ja sade vapauttaa luonnosta ihania tuoksuja, joita ei muutoin pääse haistelemaan. Kesällä lämpimässä sateessa voi olla kivakin antaa vaatteiden kastua. Kylmemmällä kelillä kannattaa huolehtia asianmukaisesta varustuksesta.

Metsässä kävelyllä sateella
Metsässä kävelyllä sateella. Alberto Casetta:n kuva Unsplash:istä

Lapsetkin voi hyvin päästää leikkimään sateeseen! Mikä olisikaan hauskempaa kuin sadevaatteissa ja kumppareissa kuralätäköissä pomppiminen? Muista, että leikki on sallittua kaikille alle 150 vuotiaille lapsille.

Rankalla sateella eivät myöskään itikat ja paarmat häiritse. Ulkona voikin siis olla yllättävän mukavaa

Huonolla kelillä voit myös vierailla vaikkapa kirpoputoreilla, kaupoissa, museoissa, tai kirjastossa, jos sellaisia lähialueeltasi löytyy.

Kirpputorilla kylmällä kelillä
Kirpputorilla kylmällä kelillä. Clem Onojeghuo:n kuva Unsplash:istä.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *