Hae!

Mitä Tekemistä Mökille? 20+ Vinkkiä Mökkireissulle

Jos mökillä tulee käytyä harvakseltaan, mutta kaverit ovat jotenkin saaneet houkuteltua sinut lähtemään mukaan mökille, niin mieleen voi nousta kysymys; Mitä siellä mökillä voi sitten oikein tehdä? Tässä artikkelissa käyn useita mökkiaktiviteetteja läpi sarjamökkeilijän näkökulmasta.

Tästä artikkelista löydät ideoita tekemiseen ja aktiviteetteihin mökillä sekä aikuisille, että lapsille! Aikuisia kiinnostaa tyypillisesti enemmän rentoutuminen ja mökillä puuhastelu, kun taas lapsille mieluisampia saattavat olla pelit ja leikit!

Voit toki myös hyödyntää artikkelia, vaikka olisitkin jo vakiintunut mökkeilijiä. Ainahan sitä voi saada uusia ideoita!

Tämä artikkeli tarjoaa sinulle kasapäin tekemistä mökille. Lista on jaoteltu loogisesti erilaisiin tekemistyyppeihin, kuten rentoutumiseen, liikuntaan ja puuhasteluun.

Psst! Kannattaa myös vilkaista “Mitä tekemistä mökillä huonolla kelillä?” -artikkelimme! Sieltä löydät vinkkejä esimerkiksi siitä, mitä voit tehdä mökillä sisällä. Lukemisen arvoinen on myös Mökkiolympialaisia käsittelevä artikkelimme! Sieltä löydät hauskoja pihapelejä, joita voit järjestää perheen ja ystävien kanssa.

Eiköhän käydä listan kimppuun!

Rentoutuminen

Aloitetaan lista rentoutumisella. Rentoutuminen on kuitenkin yksi olennaisimmista syistä mökkireissulle!

1. Lukeminen

Mökin hiljaisuus sopii varsin hyvin lukemiseen.

Nappaa lempparidekkarisi tai vaikka Tiede-lehti laatikosta, ja suuntaa terassille nauttimaan rauhallisesta lukuhetkestä ilman kaupungin ääniä!

2. Nuotiolla istuskelu

Toinen varsin mieltä rauhoittava kokemus on nuotion äärellä istuskelu.

Jos metsäpalovaaraa ei ole, kannattaa koota pihan risut kasaan ja pistää ne tuleen. Tulen tuoma lämpö ja kipinöiden poksuminen saa mielen rauhoittumaan.

Jos lisätekemistä kaipaa, kannattaa ostaa paketillinen makkaroita tai vaahtokarkkia, ja asettaa ne grillattavaksi kepinnokkaan.

3. Ristikot

Rentouttavan aivopähkinän tarjoaa lehdistä löytyvät sudokut ja sanaristikot.

Jos et koskaan ole koettanut, sanaristikon tai sudokun ratkominen on yllättävänkin vaikeaa puuhaa. Siinä vierähtää helposti koko ilta, kun koettaa saada numerot jonoon ja sanat sopimaan!

Sanaristikoita voi ratkoa fyysisestä aikakauslehdestä. Mutta mikäli kaikki lehdet ovat jo nuotion tai saunan sytyttämiseen, voi aina kokeilla e-ristikon ratkaisemista esimerkiksi täältä!

4. Auringon otto

Suomessa aurinko ei paista kovin usein, mutta silloin kun se paistaa, niin tehoa riittää pitkin päivää.

Huhti-elokuu ovat otollista aikaa auringonpalvojille. Näinä vuodenaikoina aurinko paistaa aamun ensitunneista aina iltamyöhään asti.

Muista kuitenkin aurinkorasva! Auringon säteily on tunnetusti haitallista ihmisille, joten paljasta ihoa ei kannata pitää liikaa auringossa ilman tarpeenmukaista suojausta.

Kannattaa vilkaista UV-indeksi täältä!

5. Musiikin kuuntelu

Perinteiseen mökkitunnelmaan kuuluu vanhanaikainen radio ja sen kuuntelu, eteenkin aamu-uutisten aikaan.

Radiosta löytyy paljon mökille sopivia kanavia, kuten Järviradio tai Suomi Pop. Näitä kuunnellessa mökkeilytunnelma kasvaa entisestään.

Jos tanssijalkaa vipattaa, niin voihan siinä hiukan tanssahdella tahteihin!

Toki älypuhelimista löytyy mökkisoittolistoja kasapäin. Ei tarvitse kuin mennä Youtubeen ja kirjoittaa “mökkisoittolista” hakuun, niin johan löytyy!

6. Somelakko ja dopamiini detox

Tuleeko sometettua liikaa, näprättyä liikaa puhelinta tai katsottua liikaa telkkaria? Ei hätää! Kesämökkeily voi parhaillaan olla oivallinen parannuskeino tämänkaltaisiin ongelmiin!

Sulje puhelin ja jätä se sisälle, mielellään jonnekin näkymättömiin, kun menet puuhastelemaan muita mökkiaktiviteetteja päiväksi. Näin se ei koko ajan palaa mieleen ja hypi silmille. Parhaillaan saatat unohtaa puhelimen olemassaolon kokonaan!

Tällä tavoin voit saada kauan kaivattua mielenrauhaa arjen tavanomaisista murheista ja paineista!

7. Saunominen

Mökillä rentoutumisesta puhuminen ei olisi mitään ilman, että sauna mainitaan.

Saunominen on perinteisen suomalainen tapa nautiskella illasta mökillä. Mikä olisikaan siistimpi tapa nautiskella mökkirauhasta, kuin saunassa ja vilpolassa istuskellessa?

Tiesitkö, että Suomessa on jopa 3.3 miljoonaa saunaa? Kannattaa lukaista kattava artikkeli saunomisesta Suomessa. Artikkeli sisältää mielenkiintoista infoa saunomisesta ja sen historiasta.

Siirrytään seuraavaksi rentoutumisesta puuhasteluun.

Puuhastelu

Erilaisten rentoutumisaktiviteettien lisäksi kaikenlainen puuhastelu voi tarjota sopivaa tekemistä mökkireissun piristykseksi.

1. Ruuanlaitto

Ruoanlaitto on hauska aktiviteetti niin yksin kuin yhdessä!

Mökillä voi mökin varustuksesta riippuen tehdä mitä vain sapuskaa taivaan ja maan väliltä. Tavallisimpia mökkiruokia lienevät kuitenkin grilliruoat, uudet perunat, kalaruoat ja salaatit. Myös jälkkäreitä kannattaa testata mökillä! Esimerkiksi marjaisat, kevyet ja/tai kylmät jälkiruoat ovat parhaimmillaan kuumina heinäkuun päivinä!

Erikoismaininta täytyy tässä kohtaa antaa grillimakkaroille, sekä nuotiossa (tai takassa) grillatuille vaahtokarkeille. Jos et ole jälkimmäisiä kokeillut, niin allekirjoittanut suosittelee lämpimästi!

2. Paikkojen korjailu

Ei ole mökkiä, missä jotain ei ole hajalla. Oli se sitten mökiltä löytyvän pyörän kumi, ovenkahva, tai vaikkapa saunan kiuas, jotain on varmasti vialla.

Mikäli on tekemistä vailla, tämähän voisi olla sopiva hetki korjata jokin asia mikä on häirinnyt jo pidempään.

3. Siivoilu

No mutta siinäpä vasta idea!

Vaikka siivoaminen ei varmasti kuulosta kivalta tekemiseltä, voi rauhallinen siivoilu ja oman kädenjäljen näkeminen radion soidessa olla varsin mielekästä ja jopa rentouttavaa puuhaa!

Sotkua on aina, ja se tulee aina siivota ennemmin tai myöhemmin. Nythän olisi varsin sopiva hetki tarttua luudanvarteen ja laittaa hihat heilumaan.

Muista, että siivoaminen ei aina tarkoita pölyjen pyyhkimistä tai imuroimista. Myös pihamaa ja saunarakennus tulee pitää siistinä. Esimerkiksi pihan haravoiminen, tai vaikkapa terassin lakaisu ovat varsin lystikkäitä aktiviteetteja.

4. Nurmikon ajaminen

Siivoamisesta puheen ollen, myös nurmikkoa tulee hoitaa, jotta pihamaa säilyisi tilavana ja huolitun näköisenä.

Mikäli on se aika vuodesta kun nurmikko kasvaa, nyt voisi olla sopiva hetki pistää se sileäksi.

5. Seinien maalailu

Ajan saatossa monesti mökkien seinät rapistuvat ja maali kaikkoaa. Mökin seinät tulee uudelleenmaalata aina silloin tällöin, jotta mökki säilyy kivan näköisenä.

Toki seinät voi maalata kokonaan uudella värilläkin, mutta se on jo vähän isompi prosessi.

Kannattaa napata lähimmästä remonttiliikkeestä purnukka maalia, ja maalata seinät uuden veroisiksi.

6. Sisustaminen

Onko mökkisi näyttänyt samalta vuosikaudet?

Nythän voisi olla uuden sisustuksen paikka! Mitään peruuttamatontahan sisustamisessa ei tapahdu. Mikäli et tykkääkään uudesta sisustuksesta, voit aina palauttaa vanhan järjestyksen varsin helposti.

Kannattaa muuten katsoa vinkkejä sisustukseen internetistä. Yksi suosituimmista someista, eli Pinterest, tarjoaa varsin lennokkaita sisustusideoita mökeille. Mökkiaiheisia sisustusideoita löydät Pinterestistä vaikkapa tämän linkin kautta.

7. Kyhäily tai rakentelu

Vasara ja nauloja, koko rahalla!

Jos vähän isompaa projektia kaipaa, niin voihan sitä toki rakentaa jotakin uutta, kuten pienen leikkimökin, paljun tai vaikkapa laiturin. Nämä eivät valmistu yhdessä illassa. Sen sijaan, tekemistä riittää useaksi päiväksi.

Rakennusprojektit kannattaa aina aloittaa internetistä, josta löydät varsin kattavat ohjeet ja tarvemateriaalilistat.

Eihän rakentelun aina tarvitse tarkoittaa mitään niin isoa! Voihan sitä kyhätä vaikka telineen takkapuille tai puisen alustan kuumalle kahvipannulle.

8. Kukkien kastelu

Lähes jokaisella mökillä on kasveja tai kukkia. Niistä huolehtiminen on tärkeää, muuten ne kuivahtavat pois.

Kannattaa tehdä kukka- tai kasvikierros vesikannun kanssa, ja varmistaa, että jokainen kasvi ja kukka on ravittu!

Tässä ei kauaa nokka tuhise, vaan kyseessä on enemmänkin parin minuutin pikku puuhasteluhetki.

9. Kasvimaan pitäminen

Jos mökilläsi on kasvimaa, tulee siitä pitää jatkuvaa huolta. Kastelu, ravitseminen, ja rikkaruohojen kitkeminen on puuhastelua, mitä kasvimaan parissa tulisi tehdä useasti.

Vaikkei kasvimaata löydy, niin sellaisenhan voi aina kyhätä. Jos nimittäin haluaa vähän sitovampaa tekemistä mökille, kannattaa alkaa pitämään kasvimaata. Mikä olisikaan hienompaa kuin syödä oman kasvimaan antimia?

Kasvimaan pitäminen on toki iso projekti, joka vaatii tarkkaavaisuutta ja sitoutumista. Riippuen kasvatetuista kasveista, kasvimaasta pitää pitää säännöllisesti huolta, kuten korjata rikkaruohoja tai kastella ja ravita kasveja.

10. Kutominen

Mökin rauha ja kiireettömyys ovat loistohetki pitkälle kutomissessiolle. Voit kutoa vaikka rukkaset tai päähineen seuraavaa talvea varten!

Kudotut villasukat ovat muuten klassikko joulu- tai synttärilahja. Nyt voisikin olla sopiva hetki kyhätä sellaiset ja vetää ruksi lahjalistalle.

Kutominen on suhteellisen rentoa mutta silti tarkkaavaisuutta ja toistoja vaativaa puuhaa. Jos et ole aiemmin kutonut, niin nythän voisi olla loistohetki opetella! Netistä löytyy varsin kattavia video-oppaita kutomiseen.

Puuhastelun jälkeen seuraavana mökkitekemisenä listallamme on tietysti liikunta.

Liikunta

Vaikkei jotkut hyväksy mökkeilyä ja liikuntaa samassa lauseessa, on monen mielestä rankempikin tekeminen isossa roolissa mökkeilyn viihtyvyyden kannalta.

Tässä muutamia liikuntamuotoja, mitä tyypillisesti harrastetaan mökkeilyn yhteydessä.

1. Kalastus

Kalastaminen on yksi klassisista mökkiaktiviteeteista. Jos onget ja vavat löytyvät ja kalaisa järvi on lähellä, on kalaan meneminen varsin vaivatonta.

Olisihan se loistava tapa viettää iltaa syömällä oman järven antimia!

Tiesitkö, että Suomessa on tavattu jopa 100 kalalajia? Näistä noin 70 ui vakituisesti ympäri Suomen vesistöjä, ja 20 niistä on varsin vaivatonta pyytää vaikka oman järven rannalta.

Kaloja tavataan enemmän Etelä-Suomessa kuin Pohjois-Suomessa! Muutenkin sääolosuhteet, vuodenaika, ja muut tekijät vaikuttavat kalojen saatavuuteen.

Suomessa yleisimpiä kaloja ovat:

 • ahven
 • hauki
 • kiiski
 • kuha
 • lahna
 • särki
 • pasuri
 • sorva
 • säyne

Ennen kalaan lähtöä on kuitenkin syytä muistaa, että kalastusluvat tulevat olla kunnossa!

2. Metsästys

Vähän vaativampi laji, eli metsästys on kanssa yksi suosikkiaktiviteeteista mökkireissulla.

Metsästämisessä täytyy huolehtia siitä, että luvat on kunnossa, turvallisuus on hanskassa, ja että kaataa ainoastaan sallittuja lajeja metsästykseen tarkoitetuilla alueilla.

Jos et ole aiemmin metsästänyt, niin et voi vain nousta sohvalta ja lähteä suorilta käsin metsälle. Sen sijaan, lajiin tulee tutustua ennakkoon. Lisäksi tulee hankkia asianmukainen varustus ja koulutus.

Täältä löydät varsin kattavan oppaan metsästykseen liittyen.

3. Lintubongaus

Kuningaskalastaja on yksi maamme kauniimmista linnuista. Usko tai älä, mutta näitä otuksia havaitaan Suomen luonnossa!

Lintujen bongaus on yksi kiva yleisliikunnan ja puuhastelun muoto.

Suomessa on lähes 500 luonnonvaraiseksi luokiteltua lintulajia. Nähtävää siis riittää!

Lintubongauksessa olennaista on löytää sopiva sijainti, ja tietysti oikeanlainen varustus. Kiikarit voivat olla kalliita, mutta peruskiikarit saa käytettynä vaikka netistä tai kirpputorilta varsin edulliseen hintaan. Eikä lintujen bongaamiseen aina tarvitse kiikareita! Sopivassa maastossa lintuja voi tarkkailla ihan paljain silminkin!

Tässä opas lintubongauksen aloittelijoille.

Kannattaa muuten pitää kirjaa havaituista lajeista, sillä niitä tulee yllättävän paljon varsin lyhyessä ajassa. Itse olin toukokuussa saimaalla linturetkellä, ja havaitsimme enoni kanssa jopa 100 lajia kahdessa päivässä!

Kannattaa muuten vilkaista mitä lintuja on havaittu lähistöllä Tiira.fi:n sivuilta.

4. Patikointi

Yksi parhaista tavoista nautiskella suomalaisesta luonnosta on lähteä patikoimaan metsään.

Patikointia voi tehdä niin opastetuilla reiteille, kuin omakeksimillä poluilla.

Luonnon äänet, metsän rauha, ja Suomen kaunis luonto on patikoimisen arvoinen kokemus. Lisäksi patikointi on hyvää hyötyliikuntaa, joka pitää mielen virkeänä.

Tästä löydät listan Suomen suosituimmista patikointireiteistä. Kannattaa vilkaista jos joku reitti sattuu olemaan oman mökkisi lähistöllä!

5. Sienestys ja marjastus

Suomen metsästä löytyy useita syötäviä sieni- ja marjalajeja.

Näistä tunnetuimpia lienee kantarellit, mustikat, ja metsämansikat.

 • Ennen sienien poimimista tulee kuitenkin varmistaa, että sienet eivät ole myrkyllisiä! Tässä lista myrkyllisistä sienistä, joita tulee ehdottomasti välttää.

6. Uiminen

Mökin järvellä uiminen on listan rankin ja urheilullisin liikuntamuoto.

Säiden salliessa ja vesien lämpötilojen mukaan voit vaikkapa lähteä pienelle uintiretkelle. Uiminen on haastava ja sykettä kohottava urheilumuoto, josta kroppa tykkää.

Mikä olisikaan virkistävämpi tapa aloittaa mökkiaamu kuin menemällä pienelle uintiretkelle oman järven rantaviivaa mukaillen?

Muistathan uida järven rannan suuntaisesti! Jos tulee kramppi tai muu ongelma, on tärkeää, että jalat ylettävät aina pohjaan! Varothan myös venereittejä.

Nyt oletkin jo nähnyt varsin ison listan erilaisesta tekemisestä mökillä aina rentoutumisesta liikuntaan. Listan lopuksi käydään vielä läpi muutamia mökille kuuluvia pelejä.

Pelit

Mökillä voi pelailla kaikenlaisia pelejä perheen ja ystävien kesken! Voit jopa järjestää vaikkapa mökkiolympialaiset!

Tässä muutamia pelejä, joita voit mökillä pelailla.

1. Tikanheitto

Tikanheitto lienee kaikille entuudestaan tuttu laji.

Tikkataulu kiinnitetään sellaiseen seinään, jossa ei haittaa vaikka seinän puihin tulee pieniä reikiä. Voit kiinnittää tikkataulun vaikkapa jonkun vajan takaseinään, tai sitten ihan vain puuhun.

Tikanheitto on helppoa. Heittoviiva asetetaan sopivan etäisyyden päähän taulusta. Yleensä 3-4 metriä on hyvä matka.

Pisteitä saa tikkatauluun osutun rinkulaan merkatun pistemäärän verran.

Tikanheitosta on olemassa myös toinen versio, joka on tutumpi esimerkeiksi baareista, pubeista ja muista kuppiloista. Tämän pelin nimi on Darts. Dartsin säännöt ovat vähän monimutkaiset. Tästä löydät hyvät ohjeet dartsin pelaamiseen.

2. Mölkky

Mölkkykin lienee suurimmalle osalle tuttu peli. Siinä puisia keiloja pyritään kaataa heittämällä puukapulaa.

Useita keiloja kaataessaan pelaajan pistemäärä kasvaa kaadettujen keilojen määrällä, kun taas vain yhden keilan kaatuessa pistemäärä kasvaa keilaan merkityllä luvulla.

Pelaajat yrittävät saavuttaa 50 pistettä mahdollisimman nopeasti, ensimmäinen 50 pistettä saanut pelaaja voittaa. Pisteiden mennessä yli viidenkymmenen pistemäärä tippuu joko puoleen tai nollaan.

Tässä tarkemmat ohjeet mölkyn pelaamiseen.

3. Köydenveto

Jos mökiltä sattuu löytymään paksu köysi, ja porukkaa on tarpeeksi, niin köydenveto saattaa olla erittäin hauska osa vaikkapa mökkiolympialaisia!

Valitse köydenvetoon mahdollisimman tasainen paikka! Alamäkeen vetäminen on huomattava etulyöntiasema ylämäkeen vetoon verrattuna.

Aseta seuraavaksi köysi suoraksi maahan. Aseta köyden keskikohtaan jokin merkki. Esimerkiksi riuku, puupalikka tai keppi sopii tähän hyvin.

Seuraavaksi vetäjät asettuvat paikoilleen, eri päihin köyttä. Joukkueet kannattaa pyrkiä valitsemaan tasapuolisesti, jotta saadaan kiinnostavia kisoja aikaan! Etummaisen vetäjän olisi molemmissa joukkueissa hyvä olla parin metrin päässä keskikohdan merkistä.

Ja sitten eikun vetämään! Joku, joka ei ole vetovuorossa toimii tuomarina ja suorittaa lähtölaskennan. Joukkue, jonka etummainen vetäjä ensimmäisenä ylittää keskikohdan merkin edes osalla jalkaansa häviää.

4. Korttipelit

Korttipelit ovat klassikko oikeastaan niin mökillä, baarissa, kuin kotonakin.

Pelejä löytyy moneen lähtöön. Suosituimpia korttipelejä ovat mm.:

 • Kasino
 • Sika
 • Tuppi
 • Mustamaija
 • Seiska
 • Pokeri
 • Ristiseiska

Ja paljon muuta.

Mikäli haluat löytää ohjeet yllä mainittuihin korttipeleihin, sekä moniin muihin, kannattaa vilkaista korttipeliopas.fi. Heidän sivuilta löydät ohjeet suosituimpiin korttipeleihin.

Korttipelejä on tietysti monenlaisia.

5. Muita maininnan arvoisia pelejä mökille

Pelejähän on loputtomiin! Niitä voi vaikka keksiä itsekin lisää.

Tässä muutamia kivoja pelejä mökille niin juomapeleistä liikunnallisimpeen pussihyppelyyn. Jokaisesta pelistä johtaa linkki pelin sääntöihin tai oppaisiin.

Hauskoja mökkihetkiä!

Toivottavasti löysit tästä listasta jotakin kivaa tekemistä mökkireissun iloksi!

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *