Petankki eli Pétanque on ranskalainen kuulapeli. Pelin idea on, että kaksi joukkuetta yrittävät saada heittämällä kuulat mahdollisimman lähelle maalipalloa. Petankki on rento ja rauhallinen seurapeli, jota voi pelata vaikkapa mökillä tai pihajuhlissa.
Pelin pelaamiseksi tarvitset ainoastaan Petankkisetin, ja avaraa tilaa.
Tässä artikkelissa opit petankkin säännöt.
Petankin säännöt vaihe vaiheelta
Tässä selkeät ja pikalukuiset säännöt petankin pelaamiseen. Ohessa myös havainnollistavia esimerkkejä pistelaskusta ja säännöistä.
1. Pelivälineet
Petankin pelivälineinä toimii metalliset kuulat, joiden paino on luokkaa 0.65 – 0.8kg. Lisäksi petankkisettiin kuuluu maalipallo (kutsutaan nimellä snadi).
2. Pelialusta
Pelialustana voi toimia minkä tahansa tyyppinen pohja. Tyypillisesti petankkia pelataan tasaisella hiekkakentällä. Tilaa tulisi varata ainakin 3m x 12m. Pelialue voidaan myös rajata.

3. Pelimuodot
Petankkia pelataan kahdella 1-3 hengen suuruisella joukkueella seuraavasti:
- Singeli—joukkueissa on 1 pelaaja, ja kuulia on 3 kappaletta per pelaaja
- Duppeli—joukkueissa on 2 pelaajaa, ja kuulia on 3 kappaletta per pelaaja
- Trippeli—joukkueissa on 3 pelaajaa, ja kuulia on 2 kappaletta per pelaaja
4. Pelin kulku
Pelin aloittava joukkue arvotaan. Arvontaan voi käyttää vaikka perinteistä kivi-sakset-paperi -menetelmää.
Aloittava joukkue piirtää hiekkaan tai pelialustaan ympyrän, joka on noin 35-50cm halkasijaltaan.
Ympyrän piirrettyään, avaava joukkue heittää maalipallon eli snadin noin 5-10m päähän ympyrästä. Huomioithan, että snadin tulee jäädä vähintään metrin päähän mahdollisista esteistä.

Seuraavassa vaiheessa aloittava joukkue heittää ensimmäisen kuulansa. Tarkoituksena on saada kuula laskeutumaan mahdollisimman lähelle snadia. Toki kuula saa myös osua snadiin ja jopa siirtää sitä!
Heiton tulee tapahtua niin, että heittäjän molemmat jalat ovat heittorenkaan sisällä kunnes kuula tömähtää maahan.
Seuraavaksi on vastustajan vuoro heittää kuulaa. Vastustajajoukkueen pelaajan tarkoituksena on saada kuula lähemmäksi snadia kuin vastustaja. Kuulat saavat osua toisiinsa, joten on sallittua yrittää kilkata vastustajan kuulaa kauemmaksi snadista.
Vastustajajoukkue jatkaa heittovuoroa niin kauan, kunnes saa oman kuulan lähemmäksi snadia aloittajajoukkuetta nähden. Tarkemmin ottaen, heittovuoro on siis aina sillä joukkueella, jonka kuula on kauempana snadista.
Kun jomman kumman joukkueen kuulat ovat käytetty, vastustaja heittää jäljellä olevat kuulansa.
5. Kuolleet kuulat
Mikäli pelialue on rajattu, pelialueen reunaan osuvat ja sen ulkopuolelle menevät kuulat ovat “kuolleita” ja siten poissa pelistä.
Jos snadi kuolee siinä vaiheessa kun toisella joukkueella on vielä kuulia heittämättä, saa heittämättömien kuulien joukkue yhtä monta pistettä kuin on kuulia jäljellä. Muutoin kierros hylätään!
Alla olevassa esimerkissä mustalla joukkueella on vielä 2 kuulaa heittämättä kun vaalea joukkue kilkkasi snadin yli rajatun alueen. Tällöin kierros päättyy, ja musta joukkue saa 2 pistettä. (Tarkempi pistelasku määritetään seuraavassa kappaleessa.)

6. Pistelasku
Kun kaikki kuulat on heitetty, on varsinaisen pistelaskun aika. Se joukkue saa pisteitä, kumman kuula on lähimpänä snadia. Joukkue saa pisteitä snadia lähimpänä olevien kuulien verran.
Esimerkki 1
Alla olevassa kuvassa vaalealla joukkueella on kaksi kuulaa lähimpänä snadia. Täten vaalea joukkue saa 2 pistettä, ja tumma ei yhtäkään!

Esimerkki 2
Musta joukkue on lähimpänä snadia, mutta koska kuulat ovat pelialueen ulkopuolella, niitä ei lasketa. Sen sijaan, vaalean joukkueen kuula on lähimpänä, ja vaalea joukkue saa pisteen.

Pisteet saanut joukkue aloittaa seuraavan kierroksen. Peliä jatketaan, kunnes jommalla kummalla joukkueella on 13 pistettä. Toisinaan petankkia pelataan myös vain 11 pisteeseen asti.
Hauskoja pelihetkiä!
Toivottavasti säännöt natsaa ja peli kulkee. Hauskoja pelihetkiä koko porukalle!