Hae!

Pohjoinen kutsuu: Lapin kiehtovimmat kohteet ja elämykset

Lapin lumo kutsuu – sydän sykkii luonnon rytmissä, avarat tunturimaisemat avautuvat silmiesi edessä ja revontulet tanssivat yötaivaalla. Tämä pohjoinen paratiisi on täynnä tarinoita ja perintöä, jotka odottavat sinua tutkimaan ja kokemaan. Lapin maaginen vetovoima ei ole vain sen luonnollisessa kauneudessa, vaan myös rikkaassa kulttuuriperinnössä ja perinteen jatkuvuudessa saamelaisyhteisöissä. Tässä oppaassa paljastamme Lapin moninaiset kasvot ja kutsuvat alueet, jotka jokainen esittävät erilaista mutta yhtä vaikuttavaa näytelmää.

Heippa! Olen koonnut sinulle tämän kätevän listan Lapin tunnetuimmista nähtävyyksistä, vierailun arvoisista luontokohteista, kokeilemisen arvoisista aktiviteeteistä, erilaisista majoitusvaihtoehdoista sekä suupielet vesittävistä makuelämyksistä! Jos tämä kuulostaa hyvältä, niin jatka lukemista!

Jokainen Lappiin suuntaava matkailija voi kokea maakunnan taian omanlaisellaan tavalla. Oli kiinnostuksen kohteenasi sitten revontulien bongaus, hiihtäminen vaikuttavissa tunturimaisemissa, vaellus koskemattomissa metsissä tai paikallisen kulttuurin syvällinen kokeminen, Lappi ei tuota pettymystä. Maakunnan kuusi seutukuntaa ovat kuin helmiä naruun pujotettuna, ja yhdessä ne muodostavat luonnonkauniin korun, joka kutsuu matkailijoita luokseen.

Tässä Lapin matkailuoppaassa esitellään yksityiskohtaisesti Lapin maakunnan eri seutukunnat sekä niiden kiinnostavimmat luontokohteet, kulttuuriset nähtävyydet ja erityispiirteet. Opas tarjoaa myös tietoa Lapin monipuolisista aktiviteeteista, kuten kalastuksesta, hiihdosta, laskettelusta ja vaelluksesta, sekä vinkkejä majoitukseen ja liikkumiseen Lapin alueella. Lukija saa kattavan käsityksen Lapin monimuotoisista elämyksistä, luonnonkauneudesta ja perinteikkkäästä kulttuurista.

Eiköhän siis lähdetä matkalle Lapin arktisiin tunturimaisemiin kokemaan revontulten tanssi pohjoisen taivaan alla! 🌌

Tästä sisällysluettelosta voit hypätä suoraan sinua kiinnostavaan kohtaan:

 1. Lapin alueet
 2. Lapin aktiviteetteja ja elämyksiä
 3. Lapin makuelämyksiä
 4. Majoitus
 5. Liikkuminen Lapissa

1. Lapin alueet

Lappi on selvästi maamme laajin maakunta, pinta-alaltaan lähes kolme kertaa suurempi kuin toiseksi suurin maakunta Pohjois-Pohjanmaa ja jopa yli 10 kertaa suurempi kuin esimerkiksi maakuntalistalla pinta-alan mukaan keskisijoille sijoittuva Uusimaa! Niinpä Lappi pitää sisällään melko erilaista luontoa ja maastoa. Käsivarressa sijaitseva Kilpisjärvi, aivan Lapin pohjoisosissa sijaitseva Nuorgam ja etelä Lapin Rovaniemi eroavatkin maisemiltaan huomattavasti toisistaa, ja matkaa paikkojen välille autolla kertyy yli 400 km.

Lappi jakautuukin kuuteen seutukuntaan, jotka ovat:

 1. Rovaniemen seutukunta
 2. Kemi-Tornion seutukunta / Meri-Lappi
 3. Torniolaakson seutukunta
 4. Tunturi-Lapin seutukunta
 5. Pohjois-Lapin seutukunta
 6. Itä-Lapin seutukunta

Katsotaan seuraavaksi Lapin eri seutukuntien tutustumisen arvoisia ja kiinnostavia nähtävyyksiä ja kohteita:

Rovaniemen seutukunta

Rovaniemen seutukunta tarjoaa vierailijoilleeen yhdistelmän pohjoista luontoa, kulttuuria ja historiaa. Rovaniemi itsessään, joka sijaitsee Kemijoen ja Ounasjoen yhtymäkohdassa, tunnetaan yleisesti Joulupukin virallisena kotipaikkana ja yliopistokaupunkina. Alue on myös merkittävä kulttuurin, kaupan ja koulutuksen keskus. Aivan Rovaniemen eteläpuolella sijaitseva Ranua, joka on tunnettu mm. Simojoen upeista maisemista ja vilkkaasta eläimistöstään, on luontomatkailijan paratiisi. Talvisin alue peittyy paksuun lumipeitteeseen, ja yötaivas valaisee revontulten tanssi. Kesäisin voi ihastella yötöntä yötä, kun aurinko ei laske horisontin taakse ollenkaan. Ranuan laajat suot tuottavat hillaa, herkullista marjaa, joka on valittu kunnan nimikkokasviksi.

Katsotaan seuraavaksi Rovaniemen seutukunnan kaupunkeja, kulttuurikohteita, nähtävyyksiä, luontokohteita sekä kansallispuistoja:

Rovaniemi: Pohjoinen Taikamaailma

Rovaniemi on paikka, jossa pohjoinen mystiikka ja urbaani elämäntapa kohtaavat. Tämä voimakkaasti kehittyvä arktinen pääkaupunki on portti moniin Lapin ihmeisiin. Se on kaupunki, joka ylpeilee sekä historiallaan että nykyaikaisuudellaan, ja se on sulatusuuni niin perinteelle kuin innovaatiollekin.

Rovaniemen historia on pitkä ja rikas. Kaupunki sai alkunsa 1780-luvulla ja on kasvanut vahvaksi keskukseksi, joka on nyt maakuntakeskus ja yliopistokaupunki, sekä alueensa kulttuurin ja koulutuksen sydän. Vaikka Rovaniemi on väestöltään Suomen 17. suurin kaupunki, se on pinta-alaltaan Euroopan suurin, mikä antaa sille ainutlaatuisen leimansa.

Kulttuuri

Matkailijana Rovaniemellä ei tule tylsää hetkeä. Kaupungin sydämessä voit ihailla tiedekeskus Arktikumin näyttelyitä, jotka johdattavat sinut Suomen Lappiin ja muihin arktisiin alueisiin. Kulttuuritalo Korundi tarjoaa kansainvälistä taidetta ja musiikkia, kun taas Tiedekeskus Pilke avaa metsien salaisuudet kävijöilleen. Kesäinen Rovaniemi tarjoaa monenlaisia aktiviteetteja, kuten Arktisen puutarhan, missä voit ihailla pohjoisen kasvistoa.

Joulupukin Pajakylä

Ja tietysti, Rovaniemi on myös Joulupukin koti. Napapiirillä sijaitseva Joulupukin Pajakylä on vierailun arvoinen paikka vuoden jokaisena päivänä, missä voit tavata itse Joulupukin ja ylittää maagisen Napapiirin.

Joulupukin kylä. Nico Amatullo:n kuva Unsplash:istä.

Luonto, nähtävyydet ja aktiviteetit

Mutta Rovaniemen sydän on sen luonto. Lähistöltä löytyy Auttikönkään upea putous, Ounasvaaran laskettelukeskus sekä Napapiirin retkeilyalue. Harjulampi tarjoaa lintubongareille mahdollisuuden nähdä monenlaisia lintulajeja, kun taas seikkailijat voivat ihailla hiidenkirnuja, luonnon muovaamia kivimuodostumia.

Rovaniemen kirkko, valmistunut 1950 Bertel Liljequistin suunnittelemana, on Lapin jälleenrakennuskauden maamerkki. Erityisesti silmiinpistävä on kirkon punaisella valolla valaistu risti ja Lennart Segerstrålen vaikuttava alttarifresko “Elämän lähde”. Kirkon sisustuksessa yhdistyvät pohjoissuomalainen perinne ja uskonnollinen symboliikka.

Lisäksi Rovaniemellä on lukuisia muita nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, kuten huskypuisto, ja monia muita. Tässä kaupungissa jokainen vierailija löytää jotakin mielekästä tehtävää, olitpa sitten luontoihminen, kulttuurin ystävä tai seikkailunhaluinen matkailija.

Kemijoki, Ounasjoki ja Simojoki

Kemijoki on Suomen pisin joki, jonka pituus on 550 kilometriä. Se virtaa Kemijärven ja Rovaniemen kautta Pohjanlahteen Kemin ja Keminmaan rajalla. Kemijoen valuma-alue kattaa laajan osan Pohjois-Suomea ja ulottuu Venäjälle saakka. Jokisuulla sen keskivirtaama on noin 556 kuutiometriä sekunnissa. Kemijoen sivujokia ovat mm. Ounasjoki ja Raudanjoki, jotka liittyvät siihen Rovaniemellä, sekä Kitinen ja Vuotosjoki.

Ounasjoki, joka tunnetaan pohjoissaameksi nimellä Ovnnesjohka, on Kemijoen suurin sivujoki ja samalla Suomen pisin yksittäinen sivujoki. Se on noin 300 kilometrin pituinen ja sen valuma-alue kattaa 13 968 km². Ounasjoki saa alkunsa Enontekiön Ounasjärvestä ja virtaa Kemijokeen Rovaniemellä. Joki on erityisen merkittävä, koska se on suurin kokonaan Suomen sisällä oleva rakentamaton joki. Historiallisesti Ounasjoki on ollut keskeinen kulkuväylä, ja sen varrella on ollut asutusta jo 8000 vuoden ajan.

Simojoki, sijaitsee Lapin eteläosassa ja saa alkunsa Simojärvestä, virraten 193 km ennen laskuaan Perämereen. Sen erämaiset yläjuoksut ja maanviljelyn hallitsemat alajuoksut tarjoavat monipuolisia maisemia. Joki on tunnettu koskistaan ja on suosittu kalastuspaikka, erityisesti lohen perhokalastajille. Vaikka Simojoen vesi on humuspitoista, sen vedenlaatu on erinomainen ja se kotiutuu edelleen luonnonvaraiselle lohikannalle.

Nämä joet virtaavat muidenkin seutukuntien alueilla.

Ranua

Ranua tarjoaa matkailijalle ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea Lapin lumo ja monipuolinen luonto. Ranua sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä, ja se tunnetaan hillapääkaupunkina sekä sen uskomattomasta eläinpuistosta.

Elämyksiä Ranualla:

Ranuan taika on sen monimuotoisuus. Ympäri vuoden, voit kokea Lapin kauneuden ja sen kahdeksan eri vuodenaikaa, olipa kyseessä yöttömien öiden valoisuus, hillasuon oranssi loisto, ruskan väriloisto tai revontulien tanssi kaamoksen pimeydessä. Kylässä voit hiihtää, moottorikelkkailla, nauttia huskysafarista tai vaikka yöpyä lumoavassa Lasi-iglussa.

Ranuan eläinpuisto

Vuodesta 1983 lähtien Ranuan eläinpuisto on tarjonnut mahdollisuuden ihailla arktisia ja pohjoisia eläinlajeja niiden luonnonmukaisessa ympäristössä. Eläinpuisto on kodiksi monille harvinaisille eläimille, kuten Venus-jääkarhulle ja Malla-ruskeakarhulle. Kesäisin voit myös vierailla kotieläinpuistossa. Matkailijan kannattaa muistaa, että eläinpuisto on avoinna joka päivä, ja se on todella elämys koko perheelle.

Ranuanjärvi

Etelä-Lapin Ranuanjärvi on luonnonkaunis vesistö, jonka rannoilla on ollut asutusta jo varhain. Järvi, joka on osa Iijoen vesistöaluetta, on matala, mutta siinä on kymmenkunta saarta ja yhteensä 23 kilometriä rantaviivaa. Vaikka järven vedenlaatu on aiemmin kärsinyt, on sen kunnossapitotoimia parannettu vuosien varrella hoitokalastuksilla ja ilmastuksella. Järveä ympäröivä luonto tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden rentoutua ja nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta.

Kemi-Tornion seutukunta / Meri-Lappi

Kemi-Tornion seutukunta, joka tunnetaan myös Meri-Lappina, sijaitsee Lapin nykymaakunnan lounaisosassa, ja tarjoaa matkailijalle monimuotoisen yhdistelmän luonnonkauneutta ja kulttuuririkkautta. Tämä alue yhdistää erämaisen ja merellisen luonnon ainutlaatuisella tavalla: Kemin alueella voit ihailla majakkasaarta, uida kirkkaissa vesissä ja kävellä hiekkadyyneillä, kun taas Keminmaan luonto kätkee sisäänsä harvinaisia kasvilajeja ja kukoistavia lehtoja. Kulttuurin ystävälle Kemi tarjoaa arkkitehtonisia helmiä 1800-luvulta sekä monipuolista kulttuuritarjontaa, kuten Kemin teatteria ja Meri-Lapin musiikkiopistoa. Seutukunnan kruununa on Kemin Lumilinna, joka rakennetaan vuosittain ja on maailmanlaajuisesti tunnettu nähtävyys.

Katsotaan seuraavaksi Kemi-Tornion seutukunnan kaupunkeja, kulttuurikohteita, nähtävyyksiä, luontokohteita sekä kansallispuistoja:

Kemin lumilinna – lumoava elämys ympäri vuoden

Kemin lumilinna on ainutlaatuinen nähtävyys, joka yhdistää Lapin kylmän kauneuden merelliseen ympäristöön. Vaikka perinteinen lumilinna rakennetaan joka talvi, Lumilinnan alue tarjoaa elämyksiä ja aktiviteetteja jokaisena vuodenaikana. Usko tai älä, voit kokea lumisen ja jäisen tunnelman kesähelteelläkin! Lumilinnan SnowExperience365 -tila on avoinna 365 päivää vuodessa, ja se vie sinut ikuiseen talveen – täydellinen paikka paeta kesän kuumuutta ja tuntea hetken talven taikaa.

Lumilinna ei ole vain rakennus, vaan kokonainen elämysalue. Lumifutisturnauksesta jazz-festareihin ja lasten Lumiukkoriehasta kesän terassiliveihin, täältä löytyy jokaiselle jotakin. Ja kun vatsa alkaa kurnia, Ravintola Lumihiutale odottaa sinua herkullisilla sesonkimenullaan, joka hyödyntää paikallisia raaka-aineita. 😋 Ja jos suunnittelet juhlia tai kokousta erikoisessa ympäristössä, Lumilinnan tilat luovat täydelliset puitteet. Ja hei, unohdetaan nyt hetkeksi lumi ja jää – kesäisin voit myös nauttia aurinkoterassin lämmöstä tai yöpyä upeissa Seaside Glass Villoissa, joista avautuu henkeäsalpaavat näkymät merelle. 🌅

Kemin sarjakuvanäyttely ja jalokivikokoelma

Kemin sarjakuvanäyttely tarjoaa matkailijoille houkuttelevan sukelluksen sarjakuvamaailmaan. Vierailijat pääsevät ihailemaan Roope-sedän rahakasaa aidossa kassaholvissa, kohtaamaan Hämähäkkimiehen ja lukuisia muita ikonisia sarjakuvahahmoja. Angry Birds -piirrosten originaalit, Muumi-teokset ja monen muun sarjakuvataiteilijan mestariteokset odottavat innokkaita katsojia. Sarjakuvakeskuksen monipuolinen kokoelma tuhansine albumineen on nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä, tarjoten jokaiselle sarjakuvan ystävälle unohtumattoman kokemuksen.

Samalla reissulla Kemin Jalokivigalleria vie kävijät kimaltelevaan maailmaan, jossa historia ja nykyaika kohtaavat. Suomen kuninkaan kruunu, joka kertoo maan historiasta ja ajasta, jolloin Suomesta oli tarkoitus tulla kuningaskunta, on yksi monista jalokivistä, jotka odottavat vierailijoita. Lisäksi kokoelmasta löytyy jäljennös Englannin kuningattaren kruunusta sekä yli kolme tuhatta upeaa korua ja jalokiveä. Opastettu kierros tarjoaa syvemmän katsauksen näyttelyyn ja sen tarinoihin. Kemin sarjakuvanäyttely ja Jalokivigalleria tarjoavat yhdessä monipuolisen ja mielenkiintoisen elämyksen kaikenikäisille vierailijoille.

Tornion ja Haaparannan kaupungit

Tornio ja Haaparanta muodostavat ainutlaatuisen kaksoiskaupungin kahden maan, Suomen ja Ruotsin, rajalla. Tämä kahden kulttuurin sulatuspiste tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden hengittää raikasta merituulta ja kokea monenlaista tekemistä, olitpa liikkeellä yksin, kumppanin kanssa tai koko perheen voimin. Ostosmahdollisuudet houkuttelevat monia, ja uusi yhteinen ydinkeskusta kasvaa valtakunnanrajalle, mikä tekee alueesta entistä dynaamisemman. Matkailijan ei tule myöskään unohtaa alueen rikasta kulttuurielämää, joka tarjoaa musiikkia, teatteria ja monia muita tapahtumia. Tornion ja Haaparannan yhteisestä tapahtumakalenterista löytyy aina jotakin mielenkiintoista tekemistä.

Alueen historia ulottuu kauas, ja Tornio, Suomen puolella, on Lapin vanhin kaupunki, joka täytti neljäsataa vuotta vuonna 2021. Historian ja perinteen vaaliminen yhdistyy nykyisyyteen ja tulevaisuuteen, kun matkailija pääsee kokemaan alueen dynaamisuuden ja kehityksen. Yksi hienoimpia asioita alueella on se, kuinka kaksi kaupunkia, kahdesta eri maasta, ovat sulautuneet yhteen ja tarjoavat kävijöilleen tuplasti elämyksiä. Olitpa sitten kiinnostunut taidemuseoista, kuten Aineen taidemuseosta ja Tornionlaakson museosta, golfista TornioHaparanda Golfissa tai erilaisista festivaaleista, kuten Kalott Jazz & Blues tai PIOT-valofestivaali, TornioHaaparanda-alueella on aina jotakin erityistä tarjottavanaa.

Tornion kirkko ja Alatornion kirkko

Tornion- ja Alatornion kirkot ovat kumpikin historiallisesti merkittäviä rakennuksia Torniossa. Alatornion kirkko, sijoitettuna Tornionjokisuun Parasniemeen, on ollut laajan Tornion Lapin keskuskirkko menneinä vuosisatoina. Tämän kirkon ulkoseinällä on teksti muistuttamassa kirkon laajennuksesta Kustaa IV Adolfin hallituskaudella 1797. Yksi kirkon erikoisuuksista on, että sen ulkopuolelta puuttuu risti. Tornion kirkko, nimeltään myös Hedvig Eleonoran kirkko, sijaitsee Suensaaressa Tornion keskustassa ja on yksi Suomen 1600-luvun puukirkkoarkkitehtuurin kohokohdista. Erityisen kiinnostava tarina kertoo, kuinka Ruotsin kuningas Kaarle XI tuli Tornioon katsomaan keskiyön aurinkoa kirkon tornista, mutta pilvi peitti auringon ja kuningas ei koskaan saanut nähdä ilmiötä. Molemmat kirkot kätkevät sisäänsä tarinoita, taiteellisia mestariteoksia ja vuosisatojen historiaa, tehden niistä vierailemisen arvoisia kohteita matkailijoille.

Tornion panimo

Tornion Panimo kantaa ylpeästi torniolaista panimoperinnettä, joka sai alkunsa jo vuonna 1873. Panimon oluet ovat keränneet mainetta ja kunniaa eri kilpailuissa, kuten Suomen Paras Olut 2023 -kilpailussa, jossa Tornion Panimon 1873 hunaja-bock palkittiin sarjansa parhaana. Matkailijan on mahdollista uppoutua panimon historiaan ja maistella palkittuja oluita Oktoberfest-juhlissa, joita panimo järjestää. Lisäksi panimon “Panimomestari-elokuva” kertoo tarinan, kuinka Lapland Original Lager ja panimomestarilegenda Leo Andelinin kohtalot kietoutuvat tiiviisti yhteen, kertoen suomalaisen oluthistorian suurimman teoksen. Tornion Panimo on paikka, jossa perinteet ja nykyaika kohtaavat, tarjoten unohtumattoman kokemuksen jokaiselle oluen ystävälle.

Perämeren kansallispuisto

Perämeren kansallispuisto, sijaitseva Kemin ja Tornion välillä, tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän maannousun vaikutuksia ja perinteistä rannikkokulttuuria. Vaikka se kattaa laajan 157 km² alueen, vain 2,5 km² siitä on maata. Puiston saaret ovat muodostuneet maannousun myötä, ja tämä jatkuva muutos tuo alueelle erityistä dynaamisuutta. Kansallispuiston maisema muistuttaa Merenkurkun aluetta, jossa myös maankohoaminen vaikuttaa. Matka puiston saarille on seikkailu, sillä ne sijaitsevat kauempana rannikosta, ja matka sinne kulkee avomerellä. Tämän vuoksi matkaa suositellaankin lähinnä kokeneille pienveneilijöille. Historian ystävät voivat ihastella Piispankiveä, merkittävää muinaisjäännöstä, joka toimi rajapyykkinä keskiajalla. Luonnonkauniiden maisemien lisäksi alueella on lukuisia kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja perinteisiä kalastustukikohtia, jotka kertovat saarten pitkästä ihmishistoriasta.

Kemin kulttuurikeskus

Kemin kulttuurikeskus on monipuolinen kulttuurin kehto, sijaiten viehättävässä Sauvosaaren kaupunginosassa. Tämä punatiilinen rakennus on historian saatossa kokenut monta muutosta ja kasvamista kolmessa eri rakennusvaiheessa, mutta se on säilynyt alueen kulttuurin sykkivänä sydämenä. Kulttuurikeskus kätkee sisäänsä monenlaisia aarteita, kuten Kemin kaupunginteatterin, pääkirjaston, Kemin taidemuseon, joka on Pohjois-Suomen vanhin, sekä musiikkiopiston tilat. Historiallisille rakennuksille ominaista, kulttuurikeskuksen tarinaan mahtuu muutoksia ja uudistuksia, ja se onkin ollut keskustelujen aiheena sen tulevaisuuden suhteen. Vuonna 2014 kulttuurikeskuksen ulkoseinää koristi Berliinin taideakatemian opiskelijoiden suunnittelema valotaideteos Pendulium, joka heijastaa paikan innovatiivista ja kansainvälistä luonnetta. Kemin kulttuurikeskus on ehdoton käyntikohde matkailijalle, joka haluaa kokea ja tuntea Kemin rikkaan kulttuuritarjonnan.

Kemin teatteri

Kemin teatteri, Meri-Lapin ainutlaatuinen kulttuurikukka, on pitkän historian omaava ammattiteatteri, joka on tuonut elämyksiä ja väriä alueen kulttuurimaisemaan vuosikymmenien ajan. Vuoden 2023 alusta lähtien Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry on ottanut vastuun tästä kulttuuriperinnöstä, jatkaen teatteritaiteen levittämistä alueen asukkaille ja vieraille. Kevään 2023 aikana teatteri uudistuu entisestään siirtyessään historiallisiin pankkitiloihin Sauvosaarenkadulla, joka luo uuden näyttämön teatteritaiteelle Kemissä. Teatterin nuorisolinja puolestaan antaa nuorille mahdollisuuden päästä syvälle teatterin maailmaan, oppien ja kasvaen ammattilaisten ohjauksessa. Ja jos haluat syventyä teatterin taustoihin ja tarinoihin, Teatteriklubi tarjoaa oivan mahdollisuuden keskusteluun ja oivalluksiin alan ammattilaisten kanssa. Teatterin verkkosivuilta voit seurata esityksiä ja uutisia, jotta et menetä hetkeäkään tästä kulttuurisesta aarteesta.

Tästä voit siirtyä Kemin teatterin omille sivuille.

Torniolaakson seutukunta

Torniolaakson seutukunta edustaa harvinaista kulttuurista rikkautta ja luonnonkauneutta. Sijaiten kahden valtion rajalla, Suomen ja Ruotsin välissä, Torniolaakso on elänyt ja hengittänyt kahden kansakunnan sydämenlyöntejä, mikä näkyy sen monimuotoisissa traditioissa, kuten poikkinainti-kyläjuhlissa. Luonto tarjoaa vierailijoille lumoavia nähtävyyksiä, kuten Aavasaksan vaaran, joka on yksi Suomen kansallismaisemista ja tarjoaa henkeäsalpaavat näkymät, sekä Tornionjoen, joka virtaa rauhallisesti kunnan läpi ja yhdistää Pellon ja Ylitornion, seutukunnan kaksi kuntaa. Lisäksi Torniolaaksossa voi kokea pohjoisen karun ja kauniin ilmaston kaikissa sen vuodenajoissa. Jokainen vuodenaika tuo omanlaisensa tunnelman, oli kyseessä sitten lumiset talvet tai valoisat kesäyöt. Historialliset tapahtumat, kuten Haminan rauhan mukainen rajanveto vuonna 1809 ja siihen liittyvät kulttuuriset perinteet, tekevät Torniolaaksosta paikan, joka kutsuu vierailijoita kokemaan pohjoisen eksotiikka ja ystävällisyys.

Katsotaan seuraavaksi Torniolaakson seutukunnan kaupunkeja, kulttuurikohteita, nähtävyyksiä, luontokohteita sekä kansallispuistoja:

Ylitornio

Ylitornio on kiinnostava kohde matkailijalle, joka haluaa kokea pohjoisen rauhan, kiehtovan historian ja luonnon monipuoliset elämykset. Ylitornio sijaitsee Tornionjokilaaksossa Lapin maakunnan lounaisosassa, ja se on osa historiallista, kulttuurista ja kielellistä kokonaisuutta yhdessä Ruotsin puolen Övertorneån kanssa. Kolmen kielen, suomen, ruotsin ja meänkielen, alueena Ylitornio tarjoaa matkailijalle ainutlaatuisen kulttuurikokemuksen.

Luonto ja Aktiviteetit

Yksi Ylitornion kohokohdista on ehdottomasti Aavasaksa, joka on yksi Suomen 27 virallisesta kansallismaisemasta. Tältä 242 metriä korkealta vaaralta avautuvat upeat maisemat, ja matkailija voi nauttia paikallisen kahvila-ravintolan palveluista, lasketella hiihtokeskuksessa tai yöpyä alueen majoituspalveluissa.

Vesillä liikkujalle Tornionjoki tarjoaa monenlaisia elämyksiä. Joki on tunnettu luontaisista lohi- ja meritaimenkannoistaan sekä Kukkolankoskesta, Suomen pisimmästä vapaana virtaavasta koskesta. Melojille alueella on yli 250 km pituinen melontareitistö, joka tarjoaa upeita luontoelämyksiä ja mahdollisuuden tutustua lappilaiseen maalaismaisemaan.

Brandonin kuva, Unsplash

Talviurheilusta kiinnostuneet löytävät Ylitorniolta monipuolisia mahdollisuuksia. Ainiovaaran hiihtokeskus ja hiihtoladut tarjoavat mahdollisuuden niin lasketteluun kuin hiihtoonkin. Kelkkareitit yhdistävät Ylitornion muun muassa Pellon ja Rovaniemen kaltaisiin kohteisiin.

Kulttuuri ja Historia

Ylitornion historia on kiinteästi sidoksissa Tornionjoen varren muihin kuntiin. Yhdessä Ruotsin Ylitornion kanssa ne muodostivat ennen vuotta 1809 yhtenäisen pitäjän, kunnes Haminan rauhan raja jakoi ne kahtia. Tämä historiallinen tausta tekee alueesta kiinnostavan myös kulttuurimatkailijalle.

Palvelut

Matkailijan palveluihin Ylitorniossa kuuluvat muun muassa Ylitornion Kuntotalo, joka tarjoaa monipuolisia liikuntamahdollisuuksia, ja Ainiovaaran jäähalli. Keskusurheilukenttä puolestaan on moderni urheilupaikka, jossa voi harrastaa monenlaista ulkoliikuntaa.

Linnustosta kiinnostuneet voivat suunnata Meltosjärven lintutorneille, jotka ovat osa yhtä Lapin tärkeimmistä lintuvesistä.

Ylitornion alueen järvikylät ja Miekojärvi tarjoavat vesiretkeilijöille ja luonnon ystäville rauhallisen ja kauniin ympäristön nauttia lappilaisesta luonnosta. Järvien puhtaat vedet, vaarat ja monipuoliset retkeilymahdollisuudet tekevät Ylitorniosta unohtumattoman matkakohteen.

Pello

Pello on ainutlaatuinen matkakohde Lapissa, tarjoten monipuolisia elämyksiä ja nähtävyyksiä luonnon ja kulttuurin ystäville. Kylä sijaitsee upean Tornionjoen varrella, joka jakaa paikan Suomeen ja Ruotsiin. Joen varrella kohoavat kosket, kuten Valkeakoski ja Hirvaskoski, ovat vaikuttavia luontokohteita, ja niiden ympäristössä on myös useita luontopolkuja, jotka vievät matkailijan syvälle lappilaiseen luontoon.

Kulttuurisesti Pello on rikas. Kahden maan rajalla elävä kulttuuri on luonut omaleimaisen yhteiselämän tunteen, ja poikkinaintirajahäät-kyläjuhla on yksi monista traditioista, jotka juhlivat tätä yhteyttä. Pellon historiassa on myös huomattavia henkilöitä, kuten pääministerit Kaarlo Castrén ja Paavo Lipponen sekä olympiavoittaja Eero Mäntyranta, jonka elämää ja saavutuksia voi ihailla paikallisessa muistomerkissä.

Veden äärellä sijaitseva Pello tarjoaa lukuisia vesistöihin liittyviä aktiviteetteja. Miekojärvi, Pellon suurin järvi, tarjoaa mahdollisuuksia kalastukseen, veneilyyn ja patikointiin. Tornionjoki on puolestaan kalastajien paratiisi, joka houkuttelee vuosittain tuhansia kalastajia nauttimaan lohenkalastuksesta. Tämän lisäksi Pello tarjoaa monia muita luontoelämyksiä, kuten Orhinselänniemen upea hiekkaranta Miekojärvellä, joka on nimetty Suomen kauneimmaksi luonnonhiekkarannaksi.

Kulttuurista kiinnostuneille on tarjolla monia nähtävyyksiä, kuten Maupertuis’n muistomerkki, joka kertoo 1700-luvulla alueella liikkuneesta tiederetkikunnasta. Myös OrankiArt-ympäristötaidenäyttely on erityisen suositeltava kohde, sillä se yhdistää taiteen ja luonnon ainutlaatuisella tavalla.

Tunturi-Lapin seutukunta

Tunturi-Lapin seutukunta Länsi-Lapissa on luonnon ja kulttuurin ainutlaatuinen keidas, joka houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa. Alueelta löytyvät Suomen korkeimmat tunturit, kuten Pallas, Olos ja Ylläs, jotka tarjoavat hiihtäjille, laskettelijoille ja retkeilijöille unohtumattomia kokemuksia. Tunturi-Lappi ei ole pelkkää luontoa, vaan sen sydämessä sykkii myös saamelainen kulttuuri, joka heijastuu alueen perinteissä ja elämäntavassa. Maailman puhtaimmaksi todettu ilma ja kahdeksan erilaista vuodenaikaa tekevät alueesta poikkeuksellisen ja lumoavan. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, joka on Suomen suosituin kansallispuisto, on vain yksi monista helmiä, joita Tunturi-Lappi tarjoaa, samalla kun alueen kylät ja kunnat kuten Kittilä ja Muonio toivottavat matkailijat tervetulleiksi kokemaan Lappilaisen vieraanvaraisuuden ja ainutlaatuisen kulttuurin.

Katsotaan seuraavaksi Tunturi-Lapin seutukunnan kaupunkeja, kulttuurikohteita, nähtävyyksiä, luontokohteita sekä kansallispuistoja:

Levi – Lappilainen elämysparatiisi

Levi, sijaiten Kittilän kunnassa, on elämyskeidas, joka tarjoaa vierailijalle jylhät tunturimaisemat ja monipuolisen valikoiman aktiviteetteja ympäri vuoden. Olipa kiinnostuksenkohteesi laskettelu, vaellus, kulttuuri tai rentoutuminen, Leviltä löydät sen kaiken.

Aktiviteetit Levillä

Levi on erityisesti tunnettu hiihtokeskuksestaan. Sen 44 rinnettä ovat suosittuja sekä kokeneiden alppilaskijoiden että aloittelijoiden keskuudessa. Kesäisin Levi muuttuu alamäkipyöräilijöiden paratiisiksi Levi Bike Parkissa, joka on laajentunut monipuoliseksi ja haastavaksi pyöräilykohteeksi. Eikä unohdeta Levillä järjestettävää Alppihiihdon maailmancupin osakilpailua, joka vetää puoleensa maailman hiihtoeliitin. Lisäksi tarjolla on monipuolista eräilyä, moottorikelkkailua, koiravaljakkoajeluita ja paljon muuta. Kesällä Levi kutsuu vierailijoitaan golf-kentille, patikkareiteille ja kalastuspaikoille.

Palvelut ja majoitus

Levin keskusta tarjoaa vilkkaan yöelämän, huippuartistien esityksiä ja ympärivuotisia tapahtumia. Majoitusvaihtoehdot Levillä ovat monipuolisia, alkaen tunnelmallisista hotelleista kuten Lapland Hotels Sirkantähti, aina rauhallisempiin majataloihin ja luksusmajoituksiin. Lisäksi tarjolla on yli 50 ohjelmapalveluyritystä, joista voit valita aktiviteetteja kuumailmapallolennätyksestä safareihin.

Tässä linkkejä muihin Levin matkailua ja majoitusta käsitteleviin artikkeleihimme:

Kulttuuri ja historia

Kulttuurin ystäville Kittilän kotiseutumuseo esittelee 1900-luvun talonpoikaiselämää, antaen syvemmän katsauksen alueen historiaan. Myös Levin keskusta tarjoaa lukuisia ravintoloita, joista voi nauttia paikallisia herkkuja ja Lapin erikoisuuksia.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Yllästunturin kansallispuisto on todellinen helmi matkailijoille, jotka arvostavat luonnon monimuotoisuutta, raikasta ilmaa ja unohtumattomia elämyksiä. Se sijaitsee Tunturi-Lapissa ja kattaa upean alueen, joka ulottuu usean kunnan maisemiin. Sen vuoksi ei ole yllättävää, että puisto valittiin vuonna 2017 yhdeksi maailman parhaista matkakohteista. Tämä kunniamaininta annettiin World Travel & Tourism Council -järjestön toimesta.

Kansallispuiston laajuus tarkoittaa, että vaikka se on erittäin suosittu, voit aina löytää rauhallisen paikan nauttiaksesi luonnon kauneudesta. Alue tarjoaa monenlaisia retkeilyreittejä, joista osa sopii päiväretkeilijöille ja osa vaativammille vaeltajille. Voit vaeltaa tunturien huipuille, nauttia upeista näköaloista ja ehkä törmätä poroon tai kuukkeliin matkan varrella.

Yksi puiston tunnetuimmista reiteistä on Ylläs-Pallas-reitti, joka kulkee kahden upean tunturin, Pallaksen ja Ylläksen, välillä. Tämä lähes 70 kilometrin pituinen reitti tarjoaa vaeltajille mahdollisuuden nähdä joitakin Lapin kauneimmista maisemista. Lisäksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on useita lyhyempiä reittejä, kuten Taivaskeron kierros ja Jyppyrän reitti, jotka tarjoavat omaleimaisia kokemuksia ja näköaloja.

Lisäksi alueella on monia palveluita retkeilijöille, kuten luontokeskuksia ja opastettuja retkiä. Yllästunturin luontokeskus Kellokas Äkäslompolossa on ehdoton vierailukohde. Siellä voi tutustua paikalliseen luontoon ja kulttuuriin sekä nauttia vaihtuvista taidenäyttelyistä.

Ei ole väliä, tuletko kesällä tai talvella, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on aina valmis tarjoamaan unohtumattomia elämyksiä. Kesällä voit nauttia pitkistä, valoisista öistä ja kirkkaasta auringosta, kun taas talvella voit hiihtää hoidetuilla laduilla tai kokea lumikenkäilyn ilot. Jokainen vuodenaika tuo mukanaan omat erityiset hetkensä ja mahdollisuudet kokea Lapin lumoava luonto parhaimmillaan.

Hetta-Pallas-Vaellusreitti

Hetta-Pallas on Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kuuluisin 50 km:n pituinen vaellusreitti, joka perustettiin jo vuonna 1934. Vaellusreitti tarjoaa henkeäsalpaavia maisemia, kulkee yli tuntureiden ja laskeutuu syviin kuruihin. Reitillä ei ole jäteastioita, joten retkeilijöiden on vietävä roskansa pois puistosta. Vaelluskausi alkaa juhannuksen tienoilta ja päättyy lokakuuhun. Talvella reittiä voi myös hiihtää tai lumikenkäillä, ja kesällä maastopyöräily on sallittua tietyillä osuuksilla. Palveluihin reitin varrella kuuluvat kuivakäymälät, tulipaikat, laavut, autiotuvat ja varaustuvat. Tämä klassinen reitti on monille paikka, jossa he ovat löytäneet rakkautensa tuntureihin.

Olos-tunturi

Olostunturi, Muonion kunnassa kohoava majesteettinen tunturi, on hiihtäjän unelma, jonka huipulla siintävät myös tuulivoimalat. 524 metrin korkeudelta merenpinnasta avautuu näkymä, joka on suoraan Lapin postikortista. Tunturin juurella sijaitseva hiihto- ja laskettelukeskus tarjoaa 10 hyvin hoidettua rinnettä ja neljä hissiä, joista pisimmän rinteen pituus on huimat 1400 metriä. Oloksen alueella sijaitsee myös saksalaisten autotehtaiden talvitestausasema ja luonnonkaunis Madeojan lehtosuojelualue. Matkaajille, jotka etsivät rauhaa ja hiljaisuutta, Olostunturi tarjoaa vaihtoehtoisen reitin suositulle Särkitunturille. Vaikka huipulle voi nousta soratietä pitkin, rauhallinen vaellus luonnon keskellä ja maisemien ihailu on Oloksen todellinen lahja matkailijalle. Niille, jotka haluavat tutustua lähialueeseen syvemmin, Vaeltajanristi ja vanha käppyräinen mänty kutsuvat retkeilijöitä pysähtymään ja nauttimaan Lapin luonnon ihmeistä.

Haltitunturi-Suomen korkein kohta

Haltitunturi, usein vain “Halti” nimellä tunnettu, kohoaa kunnioitettavat 1324 metriä merenpinnan yläpuolelle, ja on yksi Suomen tunnetuimmista vaelluskohteista. Tämä jylhä tunturi sijaitsee Käsivarren erämaa-alueella Enontekiön kunnassa ja on geologisesti osa mahtavaa Skandien vuoristoketjua. Vaikka Haltitunturin huippu, komeat 1365 metriä, sijaitsee Norjan puolella, voi Suomen korkeimman kohdan löytää rajapyykiltä 303B.

Vaeltajille Halti tarjoaa monipuolisia reittejä. Suosituin lähtöpiste on Kilpisjärvi, mistä Kalottireittiä seuraillen matkaa kertyy noin 55 kilometriä. Vaikka suurin osa vaellusmaastoista on helppokulkuisia, on syytä huomioida, että jotkin reitit voivat olla haastavia ja vaativat kokemusta vaeltajalta.

Historian ja geologian lisäksi Halti kätkee sisäänsä myös rikkaan taruston. Saamelaisille tunturin alue on pyhä, ja Haltin äijä eli jättiläisheimon johtaja, tunnetaan monista taruista, joista tunnetuin on Haltin häät. Tämä taru kertoo traagisista hääjuhlista, jotka päättyivät jäävyöryn peittäessä jättiläiset. Tämän tarinan ja monien muiden ansiosta Halti on paikka, joka kiehtoo sekä luonnon että kulttuurin ystäviä.

Kaiken kaikkiaan Haltitunturi on monipuolinen ja kiehtova kohde, joka tarjoaa unohtumattomia elämyksiä niin ensikertalaisille kuin kokeneillekin vaeltajille.

Kilpisjärvi – Jylhää luontoa ja arktista tunnelmaa

Kilpisjärvi, sijaitsee Käsivarren peukalossa, Suomen luoteisimmassa kolkassa ja tunnetaan kylmästä ilmastostaan, majesteettisista tuntureistaan ja unohtumattomista luontokokemuksistaan. Kylä on 480 metrin korkeudessa merenpinnasta ja ilmasto on Suomen kylmimpiä, mutta myös hätkähdyttävän kauniita erityisesti talviaikaan. Kylän lähellä kohoava Saana-tunturi, 1029 metriä merenpinnan yläpuolella, on yksi suosituimmista vaelluskohteista ja sen huipulta avautuu henkeäsalpaavat näkymät ympäröivään luontoon. Kilpisjärven retkeilykeskus tarjoaa kattavat palvelut niin kesä- kuin talviretkeilijöillekin.

Kilpisjärvellä matkailijalla on lukemattomia vaihtoehtoja: voit lähteä vaeltamaan Kalottireitille, joka kulkee Kolmen valtakunnan rajapyykiltä aina Norjaan saakka tai valita päiväretken Mallan luonnonpuistoon. Saanan luontopolku vie sinut jylhien tunturimaisemien keskelle ja kesäisin voit ylittää Kilpisjärven veneellä päästäksesi Kolmen valtakunnan rajapyykille. Jos olet kiinnostunut alueen historiasta ja luonnosta, Kilpisjärven luontokeskus tarjoaa kattavan näyttelyn alueen luonnosta ja asukkaista. Talvella Kilpisjärvi muuttuu taianomaiseksi lumi- ja jäämaisemaksi, joka kutsuu murtomaahiihtoon, revontulten katseluun ja poronhoitoon tutustumiseen.

Kilpisjärvi tarjoaa matkailijalle paitsi unohtumattomia luontokokemuksia, myös mahdollisuuden tutustua saamelaiseen kulttuuriin ja arktisen alueen erityispiirteisiin. Eikä sovi unohtaa myös kylän tarjoamia palveluita, majoitusvaihtoehdot vaihtelevat mökeistä igluihin ja kylästä löytyy myös laadukkaita ravintoloita ja hyvin varusteltu ruokakauppa. Kilpisjärvi on todellinen helmi niille, jotka kaipaavat luonnonrauhaa, jylhiä maisemia ja arktista tunnelmaa.

Pohjois-Lapin seutukunta

Pohjois-Lapin seutukunta on harvaanasuttu, mutta luonnonkaunis osa Suomea. Se on kuin luotu luontoa rakastavalle matkailijalle, tarjoten kiehtovia näkymiä, perinteikästä kulttuuria sekä rauhaa sitä etsivälle sielulle. Inarin kunnassa, Pohjois-Lapin sydämessä, sijaitsee Suomen kolmanneksi suurin järvi, Inarijärvi, sekä Saariselkä, joka houkuttelee laskettelijoita ja patikoijia. Lemmenjoen kansallispuisto, joka on Suomen suurin kansallispuisto, on paikka, jossa luonto näyttäytyy jylhänä ja koskemattomana.

Psst! Kannattaa vilkaista muuten Lemmenjoen parhaat vuokramökit täältä.

Pohjois-Lapin talvet ovat lumisia ja kylmiä, mutta lumipeitteen alla piilee luonnon hiljainen kauneus, kun taas kesät ovat lyhyitä mutta valoisia, täynnä yöttömän yön taikaa. Kulttuurin ystäville Inari tarjoaa syvän sukelluksen saamelaiseen perinteeseen, kieliin ja tapoihin. Saamelaismuseo Siida, Saamelaiskirkko ja saamelaiskulttuurikeskus Sajos ovat vain muutamia paikkoja, jotka kertovat tarinaa Pohjois-Lapin rikkaasta historiasta ja monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä.

Katsotaan seuraavaksi Pohjois-Lapin seutukunnan kaupunkeja, kulttuurikohteita, nähtävyyksiä, luontokohteita sekä kansallispuistoja:

Inari ja Inarijärvi

Inari on Suomen suurin kunta, joka ihastuttaa ainutlaatuisella luonnollaan ja on saamelaiskulttuurin sydän, tarjoten vierailijoilleen ikimuistoisia elämyksiä arktisessa ympäristössä. Se sijaitsee Pohjois-Lapissa ja on monikulttuurinen kohtauspaikka, jossa yhdistyvät perinteet, luonto ja moderni matkailu.

Inarin ja Inarijärven alue tarjoaa matkailijoille ainutlaatuisia kokemuksia luonnon keskellä, yhdistettynä rikkaaseen kulttuurihistoriaan. Tässä on joitakin huomioita ja suosituksia Inarissa vieraileville matkailijoille:

Kulttuuri:

 1. Saamelaismuseo Siida: Siida on saamelaiskulttuurin ja luonnon monipuolinen tiedotuskeskus, joka antaa matkailijalle mahdollisuuden sukeltaa syvälle saamelaiseen perintöön ja Lapin luontoon.
 2. Saamelaiskulttuurikeskus Sajos: Sajos on saamelaisen kulttuurin ja hallinnon keskus, joka toimii monikulttuurisena kohtaamispaikkana, tapahtumatalona ja korkeatasoisena kongressikeskuksena.
 3. Pielpajärven erämaakirkko: Historiallinen kirkko on yksi Inarin vanhimmista rakennuksista, ja sen ympäröivä luonto tarjoaa rauhallisen paikan hiljentymiselle.

Luonto:

 1. Inarijärvi: Suomen toiseksi suurin järvi on myös yksi sen kauneimmista, ja se tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia kalastukseen, melontaan ja risteilyihin. Inarijärven tuhannet saaret ja rannat odottavat tutkimista.
 2. Ukonsaari: Pyhänä saarena pidetty Ukonsaari on mielenkiintoinen vierailukohde Inarijärvellä.
 3. Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistot: Nämä suuret kansallispuistot tarjoavat monipuolisia vaellus- ja retkeilymahdollisuuksia, ja ne ovat suosittuja luonnonharrastajien ja aktiivilomailijoiden keskuudessa.

Aktiviteetit:

 1. Patikointi ja Vaellus: Alueen monet tunturit ja polut tarjoavat monipuolisia vaellusmahdollisuuksia, joihin voi yhdistää retkeilyä historiallisissa ja kulttuurillisesti merkittävissä kohteissa.
 2. Hiihto ja Lumikenkäily: Talvikaudella Saariselkä tarjoaa erinomaiset puitteet hiihtoon ja lumikenkäilyyn.
 3. Revontulien Bongaus: Talvikuukausina Inarin alue on yksi parhaista paikoista revontulien bongaukseen Suomessa.

Majoitus ja Ruokailu:

 1. Majoitus: Alue tarjoaa monipuolista majoitusta hotelleista mökkeihin ja revontulimajoitukseen. Saariselkä on suosittu majoitusalue, josta löytyy myös monia palveluita.
 2. Ruokailu: Perinteinen lappilainen keittiö tarjoaa monia herkkuja, kuten poroa ja kalaa. Alueen ravintolat ja kahvilat ovat hyvä paikka maistella paikallisia erikoisuuksia.

Tapahtumat:

 1. Yöttömän yön juhlat: Kesäkuussa matkailijat voivat kokea yöttömän yön taian ja nauttia lukuisista festivaaleista ja tapahtumista, jotka täyttävät Inarin kesäisen yön valolla ja ilolla.

Inari on paikka, jossa luonto ja kulttuuri kohtaavat, tarjoten vierailijoille ikimuistoisen ja monipuolisen matkakokemuksen Pohjois-Lapissa.

Tenojoki

Tenojoki, kuuluisa lohenkalastusparatiisi, houkuttelee matkailijoita kauniilla maisemillaan ja kalastusmahdollisuuksillaan, tarjoten unohtumattomia kokemuksia arktisen luonnon keskellä. Teno kulkee Suomen ja Norjan rajalla, ja ylpeilee Euroopan tuottoisimman lohikannan lisäksi syvällä kulttuurihistorialla, joka kertoo alueen elämästä ja traditioista. Lohenkalastus on paitsi tärkeä elinkeino alueen asukkaille, myös houkutteleva vetonaula kalastajille ympäri maailmaa, jotka tulevat kokemaan pohjoisen erämaan ja sen upean jokimaiseman.

Tenojoen vesistöalue on säilyttänyt luonnonmukaisen tilansa, mikä tekee siitä ainutlaatuisen paikan kokea pohjoinen luonto. Alueen matkailijapalvelut tarjoavat mahdollisuuksia niin päiväretkiin kuin yöpymisiin, ja paikalliset oppaat varmistavat, että kalastuskokemus on menestyksekäs ja nautinnollinen. Tie 970, joka kulkee pitkin jokivartta, tarjoaa upeat näkymät ja mahdollisuuden tutustua alueen luonnon ja kulttuurin kauneuteen. Tenojoen matkailijat voivat myös tutustua saamelaiseen kulttuuriin ja perinteisiin, sekä nauttia erämaan rauhasta ja hiljaisuudesta, mikä tekee Tenosta monipuolisen ja kiehtovan kohteen. Lohensoutajien taito ja paikallisen elämäntavan kokeminen tarjoavat syvällisen katsauksen alueen rikkaaseen perintöön, joka kietoutuu tiiviisti Tenon jokimaiseman ympärille.

Kevon Kanjoni – Matkailijan kohde Utsjoella

Keskellä Ylä-Lapin erämaata, Kevon luonnonpuistossa piileksii yksi Suomen ainutlaatuisimmista retkikohteista: Kevon kanjoni. Tämä lähes 40 kilometrin mittainen ja paikoin jopa 80 metriä syvä kanjoni tarjoaa vaeltajille paitsi henkeäsalpaavia tunturimaisemia, myös fyysisiä haasteita. Kun astut kanjonin reitille, valmistaudu nousemaan ja laskeutumaan portaita pitkin. Kanjonissa sallitaan liikkuminen vain merkityillä reiteillä ja telttailu on mahdollista ainoastaan määrätyillä paikoilla, mutta älä anna näiden rajoitusten estää sinua – Kevon laajuus takaa rauhallisen ja unohtumattoman luontoelämyksen.

Vaeltajalle Kevon luonnonpuistossa on tarjolla useita reittivaihtoehtoja. Suosituin reitti kulkee kanjonin päästä päähän, aloittaen joko Sulaojan tai Kenesjärven parkkipaikalta. Toisaalta, yhä useampi matkailija valitsee rengaslenkin, joka alkaa ja päättyy Sulaojalle. Tämä vaihtoehto ei ainoastaan säästä ylimääräisiltä logistiikkajärjestelyiltä, mutta myös tarjoaa mahdollisuuden nähdä Kevon parhaat palat, kuten Fiellon putouksen. Lisäksi, jos kaipaat lisähaastetta, voit yhdistää reissuun Kuivi-tunturin huiputtamisen. Huomioi kuitenkin, että Kevon rotkoalueella on tietyt liikkumisrajoitukset vuodenaikojen mukaan, joten suunnittele vierailusi huolellisesti.

Lemmenjoen kansallispuisto: Lapin kulta ja koskematon erämaa

Lemmenjoen kansallispuisto sijaitsee Suomen Lapissa ja on pinta-alaltaan Suomen suurin kansallispuisto, kattaen 2 850 km² alueen. Sen perustamisvuosi on 1956, ja se on saanut nimensä alueen läpi virtaavasta Lemmenjoesta, joka on noin 80 kilometriä pitkä. Kansallispuisto tarjoaa kävijöille monipuolisen luonnon: tunturipaljakat, laajat suot, Lemmenjokilaakson ikivanhat mäntymetsät sekä jylhät tunturikoivikot ovat osa sen maisemaa. Kulta-alueella, Kultasataman ja Jäkäläpään välillä, voit tutustua kullanhuuhdonnan historiaan ja sen luonnolle aiheuttamiin jälkiin. Lemmenjoen kansallispuistossa voit myös törmätä karhuihin, ahmoihin, maakotkiin ja jos olet onnekas, myös susiin.

Harri P:n kuva, Unsplash

Matkailijan silmin Lemmenjoen kansallispuisto on täydellinen paikka kokea aitoa Lapin erämaata ja kultakulttuuria. Kesällä voit osallistua jokiveneretkille, jotka vievät sinut syvälle kansallispuistoon, tai voit valita yhden monista merkityistä reiteistä ja patikoida tuntureiden halki. Syyskaudella Lemmenjoki tarjoaa mahdollisuuden marjastukseen, sienestykseen ja kalastukseen sekä luonnon värikkäiden syysvärien ihailuun. Talvella puiston maisema muuttuu lumiseksi erämaaksi, jossa voit kokea poroajeluita, kelkkasafareita tai vaikkapa lumikenkäilyä. Erityinen kohokohta on mahdollisuus kokeilla kullanhuuhdontaa ja tutustua paikalliseen kulttuuriin, kuten Kaapin Jounin tilaan. On sanomattakin selvää, että Lemmenjoen kansallispuisto on oiva kohde kaikille luonnon ja kulttuurin ystäville.

Kakslauttanen Art Gallery

Kakslauttanen Art Gallery sijaitsee ainutlaatuisesti Lapin luonnon keskellä, Kakslauttanen Arctic Resortin (West Village) alueella. Galleria on avattu marraskuussa 2017 ja sen tilat kattavat huimat 450 neliömetriä, joissa korostuvat suomalaisen ja erityisesti lappilaisen ja saamelaisen nykytaiteen teokset. Vaihtuvien kuratoitujen näyttelyiden rinnalla, galleria tarjoaa pysyvän myyntikokoelman, joka esittelee tunnettujen suomalaistaiteilijoiden teoksia monilta eri alueilta kuten maalauksia, grafiikkaa ja valokuvia. Tämän uniikin gallerian yhteydessä on myös lasi-iglutorni ja sen etupihalla komeilee kuvanveistäjä Essi Korvan luoma nelimetrinen teos ”Suomi 100”. Matkailijalle Kakslauttanen Art Gallery tarjoaa mahdollisuuden yhdistää taide ja Lapin luonto unohtumattomaksi elämykseksi.

Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto on eittämättä yksi Suomen matkailun kruununjalokivistä. Mahtavien tunturien, jokien ja laajojen suoalueiden keskellä puiston maisemat tarjoavat luontoelämyksiä, joita ei muualla voi kokea.

Yleistietoa:

 • Sijainti: Savukosken, Sodankylän ja Inarin kuntien alueella
 • Pinta-ala: 2 550 km²
 • Perustettu: 1983
 • Vierailijat: Yli 300 000 vuosittain
 • Erikoisuus: Suomen toiseksi suurin kansallispuisto

Tärkeimmät kohteet ja lähtöpisteet:

 1. Kiilopään tunturikeskus: Yksi suosituimmista lähtöpisteistä.
 2. Aittajärvi ja Raja-Jooseppi: Suomujoen varrella olevia aloituspisteitä.
 3. Sokosti: Alueen korkein tunturi. Lähistöllä sijaitsevat myös Luirojärven rannoilla olevat autiotuvat.
 4. Tankavaara ja Saariselkä: Tunnettuja matkailukohteita.
 5. Korvatunturi: Myös legendaarinen joulupukin koti sijaitsee puiston alueella.
Harri P:n kuva, Unsplash

Muutamia reittejä ja polkuja:

 • Aurorapolku (2,1 km): Teemareitti, jolla kävijä voi päästä ihastelemaan revontulia Saariselän keskustan tuntumassa.
 • Poropolku (5,3 km): Helppo kuljettava reitti Kiilopään lähtöportilta, jossa pääpaino on poroissa.
 • Urpiaislenkki (1 km): Lasten ja pyörätuolilla liikkuvien ystävällinen reitti, joka kulkee Tankavaaran pysäköintialueelta.
 • Tankavaaran Sotahistoriapolku (1,5 km): Opi alueen sotahistoriasta ja näe toisen maailmansodan aikaisia rakenteita.
 • Nuorttijoen retkeilyreitti (40 km): Haastava vaellusreitti, joka tarjoaa upeat näkymät Nuorttijoen maisemissa.
 • Kiirunapolku (6 km): Rengasreitti, joka vie Kiilopään huipulle ja voit nähdä tunturin eläimiä.

Luonto ja eläimistö:
Puiston luontoon kuuluvat mahtavat tunturit, laajat suoalueet ja metsäiset kairat. Täällä voit nähdä poroja ja kiirunoita sekä monia muita eläimiä. Poronhoito on keskeinen osa alueen kulttuuria, ja tätä perinnettä voi havainnoida peurahautojen, poroaitojen ja kämppien kautta.

Saariselkä

Saariselkä on suosittu matkailukohde, joka sijaitsee saamelaisalueella, Urho Kekkosen kansallispuiston lähellä ja Lapin kultamailla. Matkailija voi kokea aidon Lapin tunnelman Saariselkä – Kiilopää – Kakslauttanen -matkailualueella, joka on tunnettu ympäri maailmaa. Alueen luonto on monimuotoinen ja tarjoaa loistavat puitteet erilaisille aktiviteeteille. Kesäaikaan voit patikoida eri pituisilla reiteillä, pyöräillä tai aloittaa pidemmän vaelluksen esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuistoon. Talviaikaan tarjolla on 250 km huollettuja hiihtolatuja, sekä mahdollisuus lumikenkäilyyn. Lisäksi Saariselkä on lähellä Inarinjärveä ja tarjoaa laajat matkailupalvelut vierailijoille.

Saariselän historia on rikas ja monimuotoinen. Alueen saamelaisperinne on vahva, ja Saariselän tunturit ovat olleet osa saamelaisten perinteistä elinkeinoa kuten poronhoitoa. Saariselän alueella on myös jännittävä kultahistoria, joka alkoi 1800-luvulla, kun kultaa löydettiin ensimmäisen kerran. Kultaryntäyksen myötä alueelle saapui ihmisiä, jotka hakeutuivat kullanhuuhdonnan pariin. Matkailu Saariselällä kehittyi pikkuhiljaa, ja 1900-luvulla alueesta tuli yksi Suomen tunnetuimmista matkailukohteista. Saariselän ympäristössä on myös monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten vanhoja kaivoksia, poroerotuspaikkoja ja historiallisia muistomerkkejä, jotka kertovat alueen monipuolisesta historiasta.

Kiilopää: Luontokokemuksia Lapin sydämessä

Kiilopää, tuo majesteettinen 546 metrin korkuinen tunturi, sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston helmassa Saariselällä. Tämä Raututunturien alueen ikoni asettuu hienosti Inarin ja Sodankylän rajalla, osana UK-puisto-Sompio-Kemihaara-Natura 2000 -luonnonsuojelualuetta. Saariselän alueen vaellusreitit, jotka avautuvat Kiilopään juurelta, ovat monen retkeilijän aloituspiste Lapin matkaansa varten. Erityisenä vetonaulana toimii Suomen Latu Kiilopää – hotelli ja retkeilykeskus, joka vuosien varrella on tunnettu useilla eri nimillä. Tämä retkeilykeskus tarjoaa paitsi majoitus- ja ravintolapalveluja, myös monipuolisia liikunta- ja retkeilypalveluja. Kolme eripituista luontopolkua alkavat hotellin pihasta, ja ne tarjoavat kävijöille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua autenttiseen tunturiluontoon. Aamunkoitteessa tai keskiyön auringon alla, Kiilopään maisemat ja kokemukset ovat unohtumattomia.

Sodankylä – Lappia parhaimmillaan! 🌌🦌

Sodankylä on oikea monipuolisuuden mestari! Keskellä Lappia sijaitseva kohde tarjoaa niin kaupunkielämän mukavuuksia kuin Lapin koskemattoman luonnon rauhaakin. Täällä pääset kokemaan aidon erämaan, jota värittävät pikkukylät ja mystiset kultamaat. Yötaivas kimaltelee kirkkain tähdin ja talvella taivas räiskyvät revontulet pitävät huolen, että luonnon kauneus jää mieleen pitkäksi aikaa.

Kulttuurin ystävälle Sodankylässä on paljon tarjottavaa. Andreas Alarieston naivistiset teokset Museo-Galleria Andreas Alariestossa saavat hymyn huulillesi, kun taas Art Gallery Kakslauttanen tuo nykytaiteen näyttelynsä avulla tuulahduksen nykypäivää. Historian nälkään kannattaa suunnata Sodankylän kotiseutumuseoon tai Tankavaaran Kultakylään.

Sodankylän uljaiden tuntureiden keskellä voit hengähtää ja nauttia luonnon tarjoamasta rauhasta. Urho Kekkosen kansallispuisto ja Pyhä-Luosto ovat vain muutama maininta alueen luonnonkauniista paikoista. Muista napata mukaasi eväät joltakin kylän ravintolasta tai kahvilasta ja tee päivästäsi unohtumaton retki. 🍀

Sodankylän elokuvajuhlat

Sodankylän elokuvajuhlat, tai englanniksi Midnight Sun Film Festival, on yksi maailman ainutlaatuisimmista elokuvafestivaaleista, joka juhlii elokuvataidetta keskiyön auringon alla. Juhlat perustettiin vuonna 1986 Sodankylän kunnan ja kolmen tunnetun suomalaisen elokuvantekijän, Anssi Mänttärin sekä Aki ja Mika Kaurismäen toimesta. Festivaalin sydämessä on rakkaus elokuvaan, ja siellä yleisö voi kokea filmielämyksiä ympäri vuorokauden yöttömän yön aikana. Juhlien suosio on kasvanut vuosien varrella, ja vuonna 2023 se houkutteli yleisöennätyksen, 35 000 kävijää. Erityisen merkittävää festivaalilla on sen intiimi ja välitön ilmapiiri, jossa maailmanluokan elokuvantekijät, uudet lahjakkuudet ja yleisö kohtaavat toisensa. Vuosittaiset mykkäelokuvaesitykset elävän musiikin säestyksellä ovat olleet erityisen suosittuja. Festivaalin viehätys ulottuu myös matkailijoille, sillä elokuva-alan ammattilaiset ja ystävät matkaavat Sodankylään festivaalijunilla, jotka kulkevat Suomen halki Helsingistä Rovaniemelle. Vaikka Sodankylän elokuvajuhlilla ei ole virallisia kilpailuja, sen sydämessä on aito rakkaus elokuvaan, ja se kutsuu vierailijoita kokemaan filmikulttuurin lumo keskiyön auringon alla.

Sodankylän vanha kirkko

Sodankylän vanha kirkko, sijaiten vain lyhyen kävelymatkan päässä Sodankylän keskustasta, on lumoava historiallinen nähtävyys. Tämä 1600-luvulta peräisin oleva puukirkko on Suomen parhaiten säilynyt esimerkki tältä ajalta, ja sen tumma, tervattu ulkomuoto henkii ajan patinaa. Kirkon yksinkertaiset, paljaat hongasta tehdyt pinnat eivät ole koskaan nähneet maalipensseliä, mikä tekee siitä ainutlaatuisen. Rakennuksen interiööri on säilyttänyt aitoutensa, aina lyijypuitteisista ikkunoistaan renesanssihenkiseen saarnatuoliinsa. Vaikka kirkko jäi pois vakituisesta käytöstä 1800-luvulla, kun uusi kirkko valmistui, sen ovet avautuvat kesäisin hartaustilaisuuksille ja se toimii suosittuna vihkikirkkona. Erityisen mielenkiintoista on, että kirkon lattian alla lepää muumioituneina useita arvohenkilöitä, kuten kirkkoherra Abraham Cajanerin nuori poika. Ulkopuolelta ihaillen voit huomata kirkon erikoislaatuiset yksityiskohdat, kuten jyrkän päätyrakenteen ja koristeellisen paanukaton. Tämä historiallinen helmi on ehdottomasti vierailun arvoinen, olitpa paikallinen tai matkailija.

Pyhä-Nattanen

Teräväkärkiset Nattastunturit erottuvat majesteettisesti Koilliskairan muista pyöreähuippuisista tuntureista. Pyhä-Nattanen, joka kohoaa 508 metrin korkeuteen, tarjoaa retkeilijöille unohtumattoman kokemuksen: selkeästi merkitty reitti johdattaa huipulle, josta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat koilliseen suuntaaville Nattastuntureille ja niitä ympäröiville vesialueille. Erityisesti huomion varastavat alueen ainutlaatuiset toorit, jopa usean metrin korkuiset suorakulmaisesti lohkeilleet graniittimuodostelmat. Tämä harvinaista punaista graniittia oleva kivimuodostuma on paitsi geologisesti mielenkiintoinen, myös kulttuurisesti arvokas, sillä näitä tooreja on ennen palvottu ja niiden uskottiin olevan jumalolentojen asuntoja.

Vierailijoille suositellaan etenkin vaaleanpunasävyisen kaamoksen aikaista talviretkeä, kun lumiset metsät ja jylhät tunturit yhdistyvät ikimuistoiseksi näkymäksi. Reitti on helppokulkuinen ja matkan varrella voit bongata myös erämaisen Sukkulalammen. Lähellä huippua sijaitseva vanha palovartijan mökki tarjoaa levähdyspaikan ja ikimuistoisen näköalan. Kun lopulta saavut huipulle ja seisot kivikossa, ymmärrät nopeasti, miksi monet pitävät Pyhä-Nattasta Suomen kauneimpana. Se on luonnon mestariteos, jonka kauneutta on vaikea sanoin kuvailla.

Kaldoaivi, Suomen salaisin erämaa-aarre

Kaldoaivi on Suomen laajin erämaa-alue, joka tarjoaa retkeilijöille monipuolisia ja vaihtelevia maisemia. Yllättävät jokilaaksot ja loivat tunturit tekevät tästä kohteesta unohtumattoman kokemuksen. Lisäksi Kaldoaivin erämaan vieressä sijaitseva Sammuttijängän-Vaijoenjängän soidensuojelualue lisää alueen kiehtovuutta. Yhdistämällä nämä kaksi aluetta, matkailija pääsee kokemaan aitoa pohjoista luontoa parhaimmillaan.

Mitä Kaldoaivissa voi tehdä?

 1. Vaellus: Kolme pitkää merkittyä reittiä, jotka ovat 60-100 km pitkä, odottavat vaeltajia. Aloittelijat voivat aloittaa lyhyillä reiteillä, mutta kokeneemmille erämaa tarjoaa myös pidempiä vaellusreittejä.
 2. Maastopyöräily: Haastava Njuohgárggun reitti vie pyöräilijät unohtumattomaan tunturiseikkailuun. Kuitenkin kannattaa muistaa, että alue on haastava ja vaativa.
 3. Melonta: Iijärveltä lähtevä melontareitti kulkee halki Kaldoaivin, ja jatkuu aina Barentsinmereen saakka. Tämä reitti on oiva tapa kokea erämaa vesiltä käsin.
 4. Nähtävyydet: Čuomasvárrin tunturilaki tarjoaa huikeat näkymät ympäröivään erämaahan ja kaukaisiin Norjan tuntureihin.
 5. Hiihto: Talvisin lumiset maastot kutsuvat hiihtäjiä nauttimaan vapaudesta ja rauhasta.
 6. Kalastus: Kalaisat joet ja järvet tekevät Kaldoaivista kalastajan unelman. Muista kuitenkin tarkistaa kalastusluvat ja rajoitukset!
 7. Metsästys: Alueella on monia metsästysmahdollisuuksia, mutta luvat ja rajoitukset täytyy ottaa huomioon.
 8. Marjastus ja sienestys: Alueen marjat ja sienet ovat aitoa lappilaista herkkua. Marjastus ja sienestys ovat sallittuja, ja ne tuovat mukavaa lisäaktiviteettia retkeilijöille.

Tietoa erämaasta

Kaldoaivi on erityisesti kalastajien unelma, sillä monet kalaisat joet ja järvet sijaitsevat alueella. Alueen vedet laskevat Jäämereen, joten se tarjoaa retkeilijöille myös mahdollisuuden kokea arktista luontoa.

Lisäksi alueen linnusto ja kasvillisuus ovat rikkaat, mikä tekee siitä täydellisen kohteen luonnon ystäville.

Kun suunnittelet retkeä Kaldoaivin erämaahan, muista kuitenkin varautua hyvin. Vaikka alue on kaunis, se on myös haastava. Suosittelemme ottamaan kartan ja kompassin mukaan ja suunnittelemaan reittisi etukäteen. Ja ennen kaikkea, nauti luonnosta ja sen rauhasta!

Nuorgam – EU:n pohkjoisin kylä

Nuorgam on tunnettu matkailukohde, joka vetää puoleensa vierailijoita sekä Suomesta että ulkomailta sen uniikin sijainnin ja monipuolisten aktiviteettien ansiosta. Kylä sijaitsee peräti 500 kilometriä napapiirin pohjoispuolella, mikä tekee siitä EU:n pohjoisimman kylän. Täältä avautuu huikeat mahdollisuudet päiväretkille Norjaan sekä Jäämeren rannoille, tarjoten vierailijoille mahdollisuuden tutustua arktiseen luontoon ja kulttuuriin. Aktiivisille matkailijoille Nuorgam tarjoaa laajan kirjon eri aktiviteetteja, mukaan lukien kalastuksen, kanoottiretket, patikoinnin, maastopyöräretket sekä talvisaikaan pilkkiretket tuntureihin ja muut talviset seikkailut. Tämä kylä tarjoaa myös monipuolisen majoitustarjonnan, joka ulottuu huoneista ja mökeistä aina huoneistoihin ja revontulimajoitukseen asti.

Nuorgamin lähialueet ovat täynnä nähtävyyksiä ja luonnonkauniita paikkoja. Tenojoki halkoo aluetta, ja on erityisen tunnettu lohenkalastusmahdollisuuksistaan, ollen yksi Pohjois-Euroopan suurimmista luonnontilaisista lohijoista. Kaldoaivin erämaa-alue on Suomen suurin erämaa, joka jatkuu myös Norjan puolelle, ja tarjoaa kokeneille retkeilijöille ja kalastajille haastavaa maastoa ja kalaisia tunturipuroja. Pulmankijärvi, Suomen pohjoisin järvi, tarjoaa ihanteelliset puitteet vaellukseen ja hiihtoon, ja sen jokilaakson upeat maisemat ovat ehdottomasti käymisen arvoisia. Vaellusreitit, kuten Sevettijärvi-Pulmanki-vaellusreitti, kulkevat upeiden tunturiylänköjen ja jokilaaksojen halki, tarjoten matkailijoille mahdollisuuden tutustua Lapin autenttiseen ja koskemattomaan luontoon. Nuorgamista on myös mahdollisuus lähteä vaelluksille ja retkille läheiseen Norjaan, ja päiväretket Jäämerelle avautuvat noin 30 kilometrin päässä. Nuorgamin tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet ja aktiviteetit, yhdistettynä sen ainutlaatuiseen sijaintiin, tekevät siitä mahtavan kohteen jokaiselle Lapin matkailijalle.

Itä-Lapin seutukunta

Itä-Lapin seutukunta on lumoava osa Suomea, joka sijaitsee Lapin maakunnassa. Alueen kunnista erityisen tunnettu on Kemijärvi, Suomen erämaisimpia kaupunkeja ja tunnettu suurimmasta järvestään, Kemijärvestä. Kemijärvellä voit myös kokea kulttuuria, kuten Yöttömät yöt -musiikkifestivaalin. Pelkosenniemen kunnassa sijaitsee upea Pyhätunturin kansallispuisto ja monia Natura 2000-kohteita, jotka tarjoavat luonnon ystäville unohtumattomia kokemuksia. Posio puolestaan hurmaa vierailijat vesistöillään – yli 1000 järveä – ja vaikuttavilla luonnonpuistoillaan kuten Riisitunturin kansallispuisto. Alueen rikas saamelaisperinne, jylhät tunturimaisemat ja pohjoinen ilmasto tekevät Itä-Lapista erityisen matkakohteen. Talvella voi ihailla taivaalla loimuavia revontulia ja kesäisin nauttia yöttömästä yöstä. Alueen vieraanvaraisuus ja luontoelämykset houkuttelevat matkailijoita vuodesta toiseen.

Katsotaan seuraavaksi Itä-Lapin seutukunnan kaupunkeja, kulttuurikohteita, nähtävyyksiä, luontokohteita sekä kansallispuistoja:

Kemijärvi

Kemijärvi, Lapin maakunnan itäosan helmi, kutsuu matkailijaa luontonsa ja kulttuurinsa rikkaudella. Tämä Napapiirin pohjoispuolella sijaitseva kaupunki on ympäröity lumoavilla vesistöillä, kuten Kemijärvi ja Pöyliöjärvi sekä Suomen suurimmalla joella, Kemijoella. Horisonttia rikkovat vaaranselät ja kaupungin sydämessä pulppuaa monipuolista palvelutarjontaa. Kemijärvellä matkailija voi sukeltaa kulttuurikeskuksen tarjontaan, rentoutua kylpylä-uimahallissa, huristella pitkin 200 km:n moottorikelkkareittejä tai nauttia vesistöjen tarjoamista mahdollisuuksista. Viiden lähitunturikeskuksen – Pyhän, Luoston, Suomun, Sallan ja Rukan – läheisyys tekee Kemijärvestä myös talvimatkailijan unelmakohteen.

Kaupungin sydämessä yhdistyvät historia, taide ja luonnon kauneus. Taidetta janoavalle suositellaan vierailua taiteilija Lea Viidan kotigalleriaan Luusuassa tai vilkasta taiteilijaresidenssiä, jonka taustalla vaikuttaa kuvanveistäjä Upi K. Kärri. Historian nälkäinen matkailija voi uppoutua 1700-1800 lukujen talonpoikaiselämään kotiseutumuseossa tai ihailla ainutlaatuista moottorikelkkojen ja moottorisahojen kokoelmaa paikallisessa museossa. Kemijärven kirkko ja näköisvahahahmot paikallisessa kirjastossa tuovat lisää syvyyttä kaupungin monimuotoiseen tarjontaan. Ja mikä olisikaan parempaa kuin lopettaa päivä rentouttavalla kävelyllä Kuumalammen puistossa tai nauttia henkeäsalpaavista näkymistä Kotavaaran näkötornista?

Sallatunturi

Sallatunturi tarjoaa houkuttelevan paikan niille, jotka rakastavat rauhaa ja luonnonkauneutta. Tämä upea tunturialue on täynnä aktiviteetteja joka vuodenaikaan. Kesällä matkailijat voivat nauttia upeista patikointireiteistä, kuten suositusta Kolmiloukkosen kierroksesta tai haastavammasta Pahakurun kierroksesta. Talvella Sallan maisemat muuttuvat valkoiseksi paratiisiksi, jossa voi hiihtää, lumikenkäillä tai kokeilla talvipyöräilyä.

Lisäksi pyöräilijöille on tarjolla monia reittejä, kuten Kaunisharjun kierros ja Sallatunturin maisemareitti. Kalastajat voivat nauttia pienistä järvistä ja lammista, ja luvat ovat helposti saatavilla Metsähallituksen verkkokaupasta. Marjastajat ja sienestäjät taas voivat kerätä Sallan metsien antimia, ja lintuharrastajille alueella on kaksi lintutornia sekä monipuolinen linnusto. Sallan Luontokeskus vuorostaan esittelee alueen geologista historiaa ja tarjoaa tietoa alueen monimuotoisesta luonnosta.

Pelkosenniemi

Pelkosenniemi, Itä-Lapin sydämessä sijaitseva pieni kunta, tarjoaa aitoa lapin elämystä. Se on portti lumoavaan Lappiin, jossa jylhät tunturit, laajat metsiköt ja aapasuot muodostavat ainutlaatuisen maiseman. Lomasesonkien aikana matkailijoiden määrä moninkertaistuu, ja he pääsevät nauttimaan kunnan monipuolisista palveluista ja aktiviteeteista.

Palvelut matkailijoille
Pelkosenniemi tarjoaa laajan valikoiman ulkoilu- ja harrastusmahdollisuuksia. Voit:

 • Patikoida tuntureiden huipuille.
 • Kalastaa ja metsästää.
 • Hiihtää tai maastopyöräillä laajoilla reiteillä.
 • Nauttia keskiyön auringosta tai revontulista.
 • Vierailla lintutorneissa ja ihailla vesilintujen pesintää.
 • Kokeilla frisbeegolfia tai kiipeilyä.
 • Lasketella Pyhän laskettelukeskuksessa.

Luonto
Pyhä-Luoston kansallispuiston jylhät kurut, aapasuot ja tunturimaisemat odottavat sinua. Tutustu alueen reitteihin ja luontokohteisiin vaikkapa Naavan- tai Pyhätunturin luontokeskuksessa.

Kulttuurin helmet
Pelkosenniemen kirkko, Andy McCoyn ja Paavali Pelkosen patsaat sekä Talvisodan muistomerkit ovat vierailun arvoisia. Tutustu myös kylän historiallisiin rakennuksiin, kuten Suvannon ja Kairalan kyliin.

Jalokivikaivos Lampivaarassa
Ainutlaatuinen elämys odottaa Ametistikaivoksella. Pääset etsimään omaa ametistia ja oppimaan jalokivien historiasta ja ominaisuuksista.

Savukoski – Porojen valtakunta ja Joulupukin salainen kolkka

Savukoski kukoistaa itäisessä Lapissa, naapurinaan Sodankylä, Pelkosenniemi ja Salla, sekä 65 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Vaikka se on harvaan asuttu, Savukosken sydämen syke on vahva ja sen perinteet syvälle juurtuneita. Poroja täältä löytyy yli 12 kertaa enemmän kuin ihmisiä, ja kun katsoo laajoja erämaita ja yksittäisiä tuntureita, voi ymmärtää, miksi tämä paikka on paratiisi poroille.

Savukosken maisemaa hallitsevat suuret suoalueet, useat joet ja tietysti Kemijoki, joka halkoo kunnan. Mutta korkein ja mystisin kohta on epäilemättä Korvatunturi – Joulupukin koti, joka piiloutuu rajavyöhykkeellä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Tämän legendaarisen tunturin huipulle pääseminen on oma seikkailunsa, vaatien rajavyöhykeluvan ja 28 km:n taivalluksen erämaassa.

Elämä Savukoskella ei ole vain poronhoitoa, vaikka se onkin keskeinen osa kulttuuria ja taloutta. Metsätalous ja matkailu ovat myös tärkeitä elinkeinoja. Kunnan palvelut ovat moderneja, ja kaikki peruspalvelut ovat saatavilla.

Matkailijoille Savukoski tarjoaa paitsi luonnon kauneutta, myös monipuolisia mahdollisuuksia retkeilyyn, kalastukseen, metsästykseen ja muihin luontoharrastuksiin. Joulupukin tarinan ystävät löytävät täältä unelmiensa kohteen, ja kunnan vieraanvaraisuus ja ystävällisyys varmistavat, että jokainen kävijä kokee itsensä tervetulleeksi.

Vaikka Savukoski on kaukana Suomen suurista asutuskeskuksista, se ei ole tavoittamattomissa. Junalla voi matkustaa Helsingistä Kemijärvelle, josta bussiyhteys vie suoraan Savukoskelle. Kauempaa tuleville lähimmät lentokentät löytyvät Rovaniemeltä, Kittilästä, Kuusamosta ja Ivalosta.

Tämä kaunis kunta, joka on osa Euroopan harvimmin asuttuja alueita, on täydellinen paikka niille, jotka etsivät rauhaa, hiljaisuutta ja luonnon kauneutta – sekä mahdollisuutta kurkistaa Joulupukin salaiseen maailmaan.

Korvatunturi: Kuiskauksia tuulen tuomana

Vaikka Joulupukki ja Joulumuori pitävät yksityisalueensa salassa, Korvatunturin salaperäinen kauneus ja kiehtova legenda tekevät siitä yhden Lapin mystisimmistä ja kiinnostavimmista kohteista.

Korvatunturin uniikki muoto, joka näyttää kaukaa ketun tai suden korvilta, on yksi alueen vetonauloista. Tämä erikoinen tunturi seisoo ylpeänä 486 metrin korkeudessa Suomen ja Venäjän rajalla, kuin vahtien kaikkein pienimpiäkin pohjoistuulen mukana kuiskattuja viestejä.

Korvatunturin toinen korva ja näkymiä tunturin laelta. Wikipedia.

Tämän salaperäisen tunturin juurella, Urho Kekkosen kansallispuistossa, matkaa Korvatunturille taitetaan usein jalkaisin tai hiihtäen. Matkalla voi pysähtyä lepäämään ja nauttimaan erämaan rauhasta Vieriharjun autiotuvassa tai Rakitsanojan kammissa. Ja vaikka Joulupukin yksityisalueille ei olekaan pääsyä, rajavartioiden taukotuvan vieraskirjasta voi jättää terveisiä Joulupukille ja Joulumuorille, sekä ihailla henkeäsalpaavaa näköalaa.

Korvatunturille matkaaminen talvella on itsessään arktinen seikkailu. Paikalliset matkailuyrittäjät, kuten Hotelli Samperin Savotta, tarjoavat unohtumattomia retkiä tämän taianomaisen tunturin juurelle – olipa kyseessä sitten moottorikelkkasafari tai huollettu hiihtovaellus.

Mutta matkaan lähtiessä on syytä muistaa: vaikka alue houkuttelee sen myyttisellä historialla ja luonnonkauneudella, rajavyöhykeluvan hankkiminen on välttämätöntä. Onneksi luvan hankkiminen on helppoa, ja monesti paikalliset oppaat auttavat mielellään tässä prosessissa.

Lopulta, kun seisot Korvatunturin juurella ja katselet ympärillesi, voit melkein kuulla tuulen kuiskaavan tarinoita Lapin sydämestä ja joulun taikasta.

Posio

Posion tarjoama ainutlaatuinen yhdistelmä luontoa ja kulttuuria tekee siitä loistavan kohteen matkailijalle. Posio sijaitsee Lapin maakunnan eteläosassa, ja sen vesistörikkaus ja metsäiset maisemat tarjoavat erinomaisen paikan luonnossa liikkujille. Kaupunki tarjoaa matkailijoille laajan valikoiman aktiviteetteja ja nähtävyyksiä kaikkina vuodenaikoina.

Keskellä upeaa lappilaista luontoa, Posion korkein kohta, Riisitunturin huippu, tarjoaa hengästyttävän kauniit näkymät alueen yli. Riisitunturin kansallispuisto ja Korouoman rotkolaakso ovat erinomaisia paikkoja patikointiin, luontokuvaamiseen ja talvisin jopa jääkiipeilyyn. Posion vesistöt puolestaan tarjoavat kalastukselle otolliset puitteet, ja alueen lukuisat järvet ja joet houkuttelevat vesillä liikkujia. Talvisin hiihto ja laskettelu ovat suosittuja aktiviteetteja, ja Posion Kirintövaaran laskettelukeskus tarjoaa hyvät puitteet laskettelulle.

Kulttuurin ystäville Posio tarjoaa monipuolisia elämyksiä Pentik-Mäen kulttuurikeskuksen, kotiseutumuseon ja keramiikkatehtaiden muodossa. Pentik Oy, joka on maailman pohjoisin keramiikkatehdas, valmistaa Posiolla laadukkaita keramiikkatuotteita, ja sen myymälä, kulttuurikeskus ja museo ovat ehdottomasti vierailun arvoisia.

Vuoden mittaan Posiolla järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten Posion Messut ja Akanvalkeat-kulttuuritapahtuma, jotka tuovat yhteen paikalliset ja matkailijat juhlimaan yhdessä. Lisäksi heinäkuun Muikkumarkkinat ovat erityisen suosittu tapahtuma, joka houkuttelee paikalle suuren joukon osallistujia.

2. Lapin aktiviteetteja ja elämyksiä

Lapin sydämessä piilee lukemattomia seikkailuja ja upeita kokemuksia odottamassa niin paikallisia asukkaita kuin matkailijoitakin. Alueen puhtaat ja koskemattomat luonnonmaisemat tarjoavat täydellisen ympäristön monenlaisille aktiviteeteille, olipa mielenkiintosi kohteena kalastus, hiihto, vaellus tai revontulten ihailu.

Kalastus Lapissa – Pohjoinen paratiisi kalastajille

Kalastus on paitsi intohimo myös tapa kokea luontoa syvällisesti. Ja kun puhutaan kalastuksesta, Lappi on yksi niistä paikoista, joissa jokainen kalastaja haluaa vähintään kerran elämässään käydä. Lappi tarjoaa kalastajille mahdollisuuden sukeltaa luontoon ja kokea kalastuselämyksiä, joita ei löydä mistään muualta.

Miksi kalastaa Lapissa?

Lapin kalastusmahdollisuudet ovat moninaiset. Alueen vähäinen asutus tarkoittaa rauhallisia ja saalisvarmoja kalapaikkoja. Olipa kyse sitten pitkistä, kuohuvista joista, rauhallisista järvistä tai pienten purojen solinasta, Lapissa jokainen kalastaja voi löytää oman paratiisinsa.

Lapin yöttömät yöt kesällä ja taianomaiset kaamosajat talvella tarjoavat ainutlaatuisia kalastuselämyksiä. Kuvittele kalastavasi hiljaisella järvenrannalla keskellä yötä, kun aurinko ei laske lainkaan, tai pilkkimistä paksun jään alla talvella, revontulten tanssiessa ylläsi.

Suosituimmat kalastuspaikat Lapissa

 • Tenojoki: Tunnetaan Euroopan parhaana lohijokena. Tämä majesteettinen joki tarjoaa kalastajille mahdollisuuden saada suuria lohia, joista jotkut voivat painaa jopa 15-25 kg.
 • Inarijärvi ja Juutua: Tämä runsasvesistöinen retkeilyalue on perhokalastajan ja pilkkijän paratiisi. Juutua on legendaarinen taimenjoki, kun taas Inarijärvi on kuuluisa monista kalalajeistaan.
 • Lätäseno, Enontekiö: Täällä voit napata lohen suoraan rannalta. Se sijaitsee Lapissa, käsivarren kohdalla, ja on noin 100 kilometrin pituinen.

Kalalajit

Lappi on monipuolinen kalastuskohde, jossa voi pyytää niin lohta, taimenta, harjusta ja nieriää kuin haukea, siikaa, ahventa ja muita kalalajeja. Erityisesti harjus on kalastajien suosikki, ja Lappi on tunnettu erityisesti suurista harjuksistaan.

Varustautuminen

Kalastuksen elämys Lapissa riippuu vuodenajasta, ja samoin varustautumisen tarpeet vaihtelevat. Kesällä on hyvä varautua hyttysiin, kun taas talvikalastuksessa tulee huolehtia lämpimistä vaatteista ja kunnollisista varusteista.

Kalastusluvat

Kaikkien 18-64-vuotiaiden on maksettava kalastonhoitomaksu, joka mahdollistaa kalastamisen yhdellä vavalla useimmissa paikoissa Suomessa. Eri alueilla ja eri kalastustavoille on omat lupansa, joten tarkista aina ennen reissua tarvittavat luvat.

Yhteenveto

Lappi on kalastajan unelma. Puhtaat vedet, monipuoliset kalastusmahdollisuudet ja henkeäsalpaavat maisemat tekevät siitä paikan, jonne monet palaavat vuosi toisensa jälkeen. Olitpa sitten kokenut konkari tai ensikertalainen, Lappi tarjoaa elämyksiä, jotka jäävät mieleen ikuisiksi ajoiksi.

Hiihto, laskettelu ja laskettelukeskukset

Lapin lumoavissa maisemissa sijaitsee monia hiihto- ja laskettelukeskuksia, jotka tarjoavat talvielämyksiä kaikenlaisille laskijoille ja hiihtäjille.

Harri P:n kuva, Unsplash

Keskukset:

 • Suurimmat keskukset: Levi (Kittilä), Ylläs (Kolari), Saariselkä (Inari).
 • Keskisuuria keskuksia: Pyhä (Pelkosenniemi), Salla.
 • Pieniä keskuksia: Luosto (Sodankylä), Pallas ja Olos (Muonio).

Valinnan keskuksen suhteen voi tehdä sen mukaan, minkälaista kokemusta etsii. Levi houkuttelee niitä, jotka etsivät vilkkaampaa after ski -menoa, kun taas Pallas ja Luosto tarjoavat rauhaa ja hiljaisuutta.

Latutärpit:

 1. Ukko-Luoston Kierros (17 km): Tämä ympyräkierros Luostolla Sodankylässä tarjoaa hiihtäjille kauniita tunturimaisemia. Matkalla voi pysähtyä Torvisen majalla ja Lampivaaran kahvilassa.
 2. Korteselän Kierros Pyhällä (6,6 km): Tämä helppo rengasreitti on erityisen nautittava kevätauringon paistaessa.
 3. Kiilopään Ladut: Monipuoliset latuvaihtoehdot hiihtäjille Saariselän eteläpuolella.

Matkustaminen ja Majoitus:
Lappi houkuttelee laskettelijoita ympäri maailmaa tarjoamalla Suomen pisimmät rinteet ja suurimman laskettavan korkeuseron. Saapua voi autolla, junalla tai lentokoneella.

Mökkimajoitusta laskettelukeskuksien läheisyydestä voit löytää Lomarenkaan sivuilta tai aihetta käsittelevästä artikkelistamme.

Pienet hiihtokeskukset:
Lapin isoista keskuksista poiketen on olemassa pienempiä keskuksia, jotka tarjoavat omaleimaista tunnelmaa.

 • Kilpisjärvi: Tämä kylä Käsivarressa on etäällä suurista kaupungeista, mutta tarjoaa ainutlaatuisen Lapin kokemuksen.
 • Olos: Tämä on murtomaahiihtäjien paratiisi, mutta tarjoaa myös laskettelurinteitä.
 • Pallas: Tämä on erityisen suosittu telemark-harrastajien keskuudessa ja tarjoaa monia rinteitä sekä laajoja latuverkostoja.

Lapissa on siis monia hiihto- ja laskettelukeskuksia, jotka tarjoavat laajan valikoiman aktiviteetteja eritasoisille hiihtäjille ja laskettelijoille. Olipa valintasi sitten vilkas after ski -paikka tai rauhallisempi keskus, Lappi tarjoaa unohtumattoman kokemuksen kaikille talviloman viettäjille.

Suosittelen laskettelun ystäviä vilkaisemaan myös artikkelimme Suomen kaikista laskettelukeskuksista sekä Levin Majoitus & Loma ja Lasketteluoppaamme.

Retkeily ja vaellus

Lappi on täynnä toinen toistaan upeampia vaellusreittejä, jotka sijaitsevat Lapin lukuisissa Kansallispuistoissa ja muissa luontokohteissa. Parasta aikaa vaellukselle lienee syksy, sillä silloin itikat eivät enää juurikaan häiritse, ja saatat päästä nauttimaan ruskan kauneudesta!

Lapin parhaisiin vaelluskohteisiin ja -reitteihin lukeutuu muunmuassa:

 • Urho Kekkosen kansallispuiston reitit
 • Luirojärven vaellus
 • Hetta-Pallas vaellus
 • Lemmenjoen vaellukset
 • Vätsärin erämaan vaellukset
 • Pyhä-Luoston kansallispuisto
 • Kevon Kanjoni
 • Haltitunturi

Näiden lisäksi Lappi on täynnä muitakin kansallispuistoja ja luontokohteita, joista löytyy toinen toistaan upeampia retkeilyreittejä.

Revontulet

Revontulien alkuperä on Auringossa, josta maahan saapuu auringonpurkauksista lähtöisin olevaa hiukkassuihkua. Kun nämä hiukkaset törmäävät maapallon magneettikenttään ja ilmakehään, syntyy taivaalle kirkkaita, usein vihreinä, punaisina tai violetteina näkyviä valoilmiöitä.

v2osk:in kuva, Unsplash

Revontulien katselu on ikimuistoinen kokemus, joka jättää jäljen sieluun. Revontulien leikkivä tanssi ylläsi on kuin maailman suurin luonnonvoimien näytelmä, joka herättää ihmetystä ja kunnioitusta.

Miksi Lappi?
Suomen Lappi on yksi parhaista paikoista kokea tämä upea luonnonilmiö. Pohjoinen sijainti, puhdas ilma, suuret avoimet tilat ja vähäinen valosaaste tekevät siitä ihanteellisen paikan revontulien bongaukseen.

Kun suunnittelet revontulimatkaa Lappiin, muista ottaa huomioon seuraavat seikat:

 • Vuodenaika: Parhaat mahdollisuudet revontulien näkemiseen ovat syys- ja kevätpäiväntasausten aikaan.
 • Sää: Kirkas ja pilvetön taivas on paras revontulien tarkkailuun.
 • Valosaaste: Etsi pimeitä paikkoja, kaukana kaupungeista ja muista valonlähteistä.
 • Varusteet: Pue päälle lämpimästi ja muista ottaa mukaan eväitä sekä lämmintä juotavaa.
 • Majoitus: Harkitse yöpymistä erikoismajoituksissa, kuten lasi-igluissa, joista voit ihailla revontulia mukavasti sängystä käsin.

Jos revontulien katselu kiinnostaa, niin kannattaa ehdottomasti vilkaista vinkkimme revontulien katseluun.

Napapiiri, kaamos ja yötön yö

Napapiiri: Napapiirit ovat maapallon erityisiä leveyspiirejä, jotka sijaitsevat sekä pohjoisessa että etelässä, noin 66,56° molemmin puolin päiväntasaajaa. Napapiirien erityispiirre on se, että niiden ja navan välisillä alueilla on päiviä, jolloin aurinko ei laske (yötön yö) tai ei nouse ollenkaan (kaamos). On kiehtovaa huomata, että maapallon akselin kallistumisen takia napapiirien sijainti ei ole pysyvä, vaan ne liikkuvat jopa useita metrejä vuodessa.

Suurin osa Suomen Lapista sijaitseekin pohjoisen napapiirin pohjoispuolella, joten yötön yö ja kaamos on mahdollista kokea Lapissa.

Yötön Yö: Yötön yö, tunnetaan myös nimellä keskiyön aurinko, on luonnonilmiö, jossa aurinko ei laske horisontin alapuolelle lainkaan 24 tunnin aikana. Tämä tapahtuma on kaamoksen täydellinen vastakohta ja johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta. Yöttömän yön ilmiö esiintyy napapiirien lähellä ja niiden pohjoispuolella. Esimerkiksi Suomen Nuorgamissa aurinko ei laske ollenkaan peräti 74 päivän aikana, alkaen toukokuun 16. päivästä ja päättyen heinäkuun 29. päivään.

Yötön yö on ainutlaatuinen ja maaginen kokemus, ja sitä voi todistaa eri puolilla pohjoista pallonpuoliskoa – paikoissa kuten Alaskassa, Kanadassa, Grönlannissa, Islannissa, Norjassa, Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä.

Kaamos: Kaamos, tunnetaan myös nimellä polaariyö, on vuotuinen ajanjakso, jonka aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle lainkaan. Tämä ilmiö on voimakkain napojen lähellä. Suomessa kaamos on erityisen merkittävä ilmiö pohjoisosissa, ja sen eteläraja kulkee hieman Sodankylän eteläpuolitse. Suomen pohjoisimmassa pisteessä kaamos kestää noin 51 päivää.

Vaikka kaamoksen aikana on pimeää, se luo ainutlaatuisen ja tunnelmallisen ilmapiirin, joka on monille matkailijoille kiehtova kokemus. Samalla kannattaa olla tietoinen siitä, että pitkittynyt pimeys saattaa vaikuttaa ihmisiin aiheuttaen kaamosmasennusta tai lisääntynyttä väsymystä.

Matkailijalle: Jos haluat kokea maagisen yöttömän yön tai mystisen kaamoksen, napapiirien alueet ovat parhaita kohteita. Varmista, että suunnittelet matkasi oikeaan aikaan vuodesta, ja valmistaudu nauttimaan luonnon omasta valoshow’sta!

Joulupukki

Joulupukin kohtaaminen Lapissa on monen matkailijan, etenkin lasten, unelman täyttymys. Korvatunturi, joka sijaitsee Suomen Lapissa aivan pohjoisen Napapiirin tuntumassa, on legendaarinen paikka, jossa Joulupukki asuu yhdessä puolisonsa Joulumuorin ja heidän joulutonttujensa kanssa. Tunturin ainutlaatuinen luonne ilmenee sen eteläisessä rinteessä, jossa on liki satametrinen korvan muotoinen kivimuodostelma. Tämän korvamaisen kivimuodostelman kautta Joulupukin uskotaan kuulevan lasten toiveet ympäri maailmaa. Korvatunturilla valmistaudutaan jouluun vuoden ympäri; tontut valmistautuvat joka vuosi tulevaan jouluun opiskelemalla uusia asioita kuten vieraita kieliä lahjalistojen lukua varten.

Joulupukin kylä on myös vierailun arvoinen paikka. Sieltä löytyvät Joulupukin lahjapajat, porojen tallit ja Joulupukin suuri hirsitalo, joka toimii kotina sekä tontuille että metsän eläimille. Talon sydämessä Joulupukki viettää iltojaan lueskellen Nimien Kirjaa, johon on kirjoitettu kaikkien niiden lasten tarinat, jotka ovat osoittaneet olevansa hyväsydämisiä ja huomaavaisia. Joulupukin talon kellari on komentokeskus, jossa tontut vastaanottavat kirjeitä ja viestejä lapsilta ympäri maailmaa ja tarkkailevat lahjojen valmistumista. Joulupukin muori, joka hallitsee talon yläkerran suurta keittiötä, on tunnettu herkullisista leivonnaisistaan ja suurista pidoistaan. Joulupukin Pajakylässä Rovaniemellä voit kokea joulun taian ympäri vuoden ja tavata Joulupukin henkilökohtaisesti. Se on paikka, jossa sekä lapset että aikuiset voivat uppoutua satujen ja tarinoiden maailmaan ja kokea todellisen joulun ihmeen.

Kullan huuhdonta

Lappi on yksi Euroopan harvoista paikoista, jossa pintamaan kultaesiintymät ovat tarpeeksi suuria taloudellisesti kannattavalle kullanhuuhdonnalle. Historia tuntee kultaesiintymät erityisesti Inarin ja Sodankylän kuntien alueella, ja kultaryntäys Lemmenjoen alueella kertoo siitä, kuinka kulta on aina kiehtonut ihmisiä.

Miksi mennä Lappiin kultaa etsimään?

Kulta on vuosituhansien ajan ihastuttanut ihmisiä ympäri maailmaa. Vaikka Suomessa ei olekaan Klondiken kaltaista massiivista kultametsästystä, Lapissa voit silti kokea kullanhuuhdonnan jännityksen ja nauttia upeasta luonnosta samaan aikaan. Joka vuosi kultahiput houkuttelevat matkailijoita, harrastajia ja ammattilaisia tähän kiehtovaan toimintaan.

Tankavaaran Kultakylä

Tankavaaran Kultakylä on täydellinen paikka aloittaa kultaseikkailusi Lapissa. Kultamuseossa voit tutustua kullanetsinnän historiaan, nähdä historiallisia esineitä ja kokea kultaryntäyksen ajan tunnelmaa. Tankavaarassa voit myös itse kokeilla onneasi kullanhuuhdonnassa ja ehkä löytää oman kultahipun!

Miten pääset alkuun?

Vaikka Lappi kutsuu kultaseikkailuun, et voi vain mennä minne tahansa lapioimaan. Suomessa jokamiehenoikeus ei kata kullankaivua. Joten ennen kuin aloitat, sinun on selvitettävä, missä voit kaivaa ja mitä lupia tarvitset.

 • Liity Lapin kullankaivajien liittoon. Tämä antaa sinulle oikeuden kaivaa kultaa liiton omistamilla alueilla Inarin Saariselällä, Laanilassa ja Ivalojoen vesistössä.
 • Opastetut retket ja kurssit. Monet yritykset järjestävät opastettuja kultakaivuuretkiä, joilla voit oppia perusteet ja huuhtoa kultaa ammattilaisten ohjauksessa.
 • Majoitus ja muut palvelut. Kultakylissä ja muissa kohteissa on usein majoitus- ja ravintolapalveluja, joten voit suunnitella koko loman kullan ympärille.

Kannattaako kullanhuuhdonta taloudellisesti?

Rehellisesti sanottuna, suurin osa ihmisistä ei vaurastu kullan huuhtomisella. Se on kuitenkin upea harrastus ja mahdollisuus kokea Lapin luonto eri tavalla. Jos onnea potkaisee, saatat löytää itsellesi mukavan kultahipun, mutta todellinen aarre on itse kokemus.

Yhteenveto

Lapin kultamaat ovat ainutlaatuinen osa Suomen historiaa ja kulttuuria. Vaikka et olisikaan kultakuumeen kourissa, kullanhuuhdonta tarjoaa unohtumattoman seikkailun Lapin sydämessä. Ja kuka tietää, ehkä sinä olet seuraava onnekas, joka löytää suuren kultahipun!

Marjastus ja sienestys

Lapin kiehtova luonto tarjoaa monenlaisia elämyksiä, mutta yksi sen parhaista puolista on sen tarjoamat marjat ja sienet. Jokamiehenoikeudella saa poimia näitä herkkuja vapaasti, kunhan vain ottaa huomioon muutamat perussäännöt ja kunnioittaa luontoa.

1. Sienestys Lapissa
Sienestys on mainio tapa nauttia Lapin luonnosta ja samalla hankkia herkkuja ruokapöytään. Sienestäjän on kuitenkin oltava varovainen ja tunnettava sienet hyvin, jotta myrkyllisiä sieniä ei päädy lautaselle. Asiantuntijat suosittelevat aina varmistamaan sienen tunnistuksen itse ja käyttämään ruoanlaitossa vain sellaisia sieniä, joiden lajista on varma. Ajantasainen sienikirja on korvaamaton apu sienestyksessä.

Lapissa voi kohdata monia sienilajeja, joita ei etelässä tapaa. Esimerkiksi kanttarellit eivät ole yleisiä, mutta männynrouskut ja matsutaket ovat suosittuja ja yleisiä. Jos haluat opetella sienestystä, voit liittyä sieniretkille tai kysyä vinkkejä paikallisilta sieniharrastajilta.

2. Marjastus Lapissa
Yöttömän yön kypsyttämät marjat ovat erityisen makeita ja maukkaita. Lapissa voi poimia monenlaisia marjoja, kuten hillaa, mustikkaa, puolukkaa ja kaarnikkaa. Marjastusretkellä on kuitenkin syytä olla varovainen ja muistaa turvallisuus. Suosittelemme kulkemaan lähellä teitä, ottamaan mukaan täyteen ladatun puhelimen ja huolehtimaan, että joku tietää minne menet ja kuinka kauan aiot olla poissa.

Hillavinkit:

 • Hillaa löytyy sekä avo- että puustoalueilta.
 • Hillan kypsyminen on tyypillisesti heinä-elokuun taitteessa.
 • Hillaa on kahta lajia: suolla kasvavaa ja metsässä kasvavaa korpihillaa. Kypsän hillan tunnistaa sen pehmeydestä.

Mustikkavinkit:

 • Lapissa mustikka viihtyy kuivilla ja karuilla kangasmailla.
 • Mustikka on makeimmillaan ruska-aikana.

Kaiken kaikkiaan Lapin luonnon antimet ovat hieno kokemus sekä paikallisille että matkailijoille. Marjastus ja sienestys ovat paitsi terveellisiä harrastuksia, myös loistava tapa nauttia Lapin luonnosta.

Lappi eri vuodenaikoina

Lapin maaginen luonto on nähtävyys itsessään, ja sen vuodenkierto on moninainen ja rikas. Ympäri vuoden matkailijoille avautuvat erilaiset luontonäytelmät ja aktiviteetit. Saamelaiset jakavat vuoden perinteisesti kahdeksaan vuodenaikaan, joista jokainen tarjoaa omanlaista kauneutta ja elämyksiä.

Ensilumi

Syys- loka- marraskuussa ensilumi peittää maan valkeaksi. Luonto valmistautuu talveen ja järvet jäätyvät. Tämän ajanjakson aikana voit kokea muun muassa maastohiihdon ensilumella, patikoinnin kuuran keskellä, sekä upeat revontulet.

Ensilumen ajan aktiviteetteja:

 • Maastohiihto ensilumen päällystämillä ladulla
 • Patikointi kuuran peittämässä luonnossa
 • Revontulien bongaus

Joulukaamos

Kaamoksen mysteerin voi kokea joulukuussa. Aurinko ei juurikaan nouse, mutta siitä huolimatta kaamos on miellyttävämpi kuin mitä monet uskovat. Lumihanki ja kuu valaisevat yllättävän paljon, ja toisinaan revontulten loiste tekee maisemasta taianomaisen.

Joulukaamoksen aktiviteetteja:

 • Laskettelu tuntureilla
 • Lumikenkäily
 • Porosafarit ja -tilavierailut

Pakkastalvi

Tammikuun ja helmikuun sydäntalvi on pakkasen ja lumituiskujen aikaa. Revontulet tanssivat taivaalla ja lumipeite on paksuimmillaan.

Pakkastalven aktiviteetteja:

 • Maastohiihto
 • Moottorikelkkailu
 • Huskysafarit

Hankikantokevät

Maalis-toukokuussa aurinko palaa, hanki kantaa ja päivät pitenevät nopeasti. Tämä on ihanteellista aikaa ulkoilulle ja hiihdolle tuntureilla.

Hankikantokevään ajan aktiviteetteja:

 • Talvipyöräily
 • Lumikenkäily
 • Patikointi kantavalla hangella (merkityillä poluilla)

Jäidenlähtökevät

Toukokuu on lumien sulamisen aikaa. Järvien jääpeite murtuu ja luonto herää uudelleen eloon. Tämä on aikaa, jolloin porot vasaavat ja luonto herkistyy kesälle.

Jäidenlähtökevään ajan aktiviteetteja:

 • Patikointi kevään heräilevässä luonnossa
 • Melonta sulavilla vesistöillä
 • Frisbeegolf kevätviheriöissä

Keskiyönaurinko

Kesäkuun ja heinäkuun aikana aurinko ei laske lainkaan, ja keskiyönaurinko valaisee Lapin maisemia ympäri vuorokauden. Tämä on otollista aikaa patikoida ja pyöräillä vuorokauden ympäri.

Keskiyönauringon aktiviteetteja:

 • Pyöräily ympäri vuorokauden
 • SUP-lautailu järvillä ja joilla
 • Kalastus

Sadonkorjuu

Elokuu on marjastuksen ja sienestyksen aikaa. Luonto tarjoaa antimiaan, ja keskiyön aurinko on antanut marjoille ja sienille makua ja voimaa.

Sadonkorjuun ajan aktiviteetteja:

 • Veneretket ja risteilyt
 • Marjastus ja sienestys metsissä
 • Kalastus

Ruska

Syyskuun ruska-aikaan Lapin luonto hehkuu kaikissa syksyn väreissä. Tämä on patikoijan unelma-aikaa, ja ensimmäiset revontulet voivat jo näkyä taivaalla.

Ruskan ajan aktiviteetteja:

 • Patikointi ruskaisessa luonnossa
 • Valokuvaus syksyn väriloistossa
 • Marjastus ja sienestys

3. Lapin makuelämyksiä

Lapin kulinaarinen maailma heijastaa sen koskematonta luontoa: kristallinkirkkaita jokia, tuuheita metsiä ja jylhiä tuntureita. Tervetuloa tutustumaan Lapin sydämeen lautasen kautta! 🍴🌲🐟

Lapin puhtaat maut

Lappi kutsuu sinut sukeltamaan suoraviivaisen mutta monimuotoisen ruokakulttuurinsa pariin. Lapin makuelämykset perustuvatkin puhtaisiin ja puhtaan makuisiin kausiluontoisiin raaka-aineisiin ja herkkuihin. Lapin herkut on perinteisesti nautitty leirinuotion loimun loisteessa, mutta nykyään niitä on tarjolla myös elegantisti katetuissa ravintoloiden pöydissä.

Poro – Lapin karjaa

Jokaisen suomalaisen sydäntä lämmittää ajatus poronkäristyksestä ja perunamuusista. Mutta tiesitkö, että poron lihaa hyödynnetään monin eri tavoin, kuivalihasta makkaraan?

Riista – luonnon tasapaino säilyy

Lapin metsät kätkevät sisäänsä laajan kirjon villieläimiä. Metsästys ei ole vain perinne, vaan myös keino pitää luonnon tasapaino yllä. Olipa kyseessä sitten hirvenlihapata tai metsonrinta, lappilainen riista on aina ollut suosittu herkku.

Kala – jokien ja järvien tuoreutta

Lappi ja kalastus kulkevat käsi kädessä. Olipa valintasi sitten lohikeitto tai savustettu siika, jokainen suupala on täynnä tuoreutta.

CA Creative:n kuva Unsplash

Marjat – metsien ja soiden superruokaa

Mikään ei ole parempaa kuin kesäinen päivä Lapin marjametsässä! Hilla, mustikka ja puolukka ovat vain muutama lappilaisten suosikkimarjoista. Ja entäpä väinönputki? Kokeile sitä jäätelössä tai piirakassa – yllätyt positiivisesti!

Juureksia lisukkeeksi

Lapissa juurekset ovat pääroolissa. Erityisesti paikallinen ylpeydenaihe, Lapin puikula, on maistamisen arvoinen!

Tässä vielä joitakin tunnettuja ravintoloita Lapista:

Anaar

Ravintola Aanaar tarjoaa palkittuja annoksia, jotka kertovat Lapin luonnon tarinaa. Aanaarin keittiö hyödyntää sesongin mukaisia paikallisia raaka-aineita, kuten jäkälää, väinönputkea ja Inarijärven kaloja, luodakseen unohtumattomia makuelämyksiä.

Sijainti: Saarikoskentie 2, Inari

Ravintola Pallas

Lapland Hotels Pallaksen tunnelmallinen hirsiravintola hemmottelee asiakkaita runsaalla aamiaisbuffetilla ja monipuolisella à la carte -listalla, tarjoten erityisenä herkkuna muun muassa paahdettua rautua ja perinteistä poronkäristystä. Se on täydellinen paikka kruunata retkipäivä tai vaellus Pallaksella.

Sijainti: Pallastunturintie 560, Pallastunturi

Kammari

Kammari on kodikas ravintola, joka tarjoaa huolellisesti valmistettua ruokaa ja lämpimän ilmapiirin jopa 100 hengelle!

Sijainti: Kapustarinnantie 1, Muonio

Hullu Poro

Hullu Poro on legendaarinen ravintolakokonaisuus, joka on palvellut asiakkaita jo vuodesta 1988. Noin 15 erilaisen ravintolan yhdistelmä tarjoavat laajan valikoiman makuja aina sushista hampurilaisiin.

Sijainti: Rakkavaarantie 5, Levi

Ravintola Nili

Ravintola Nili Rovaniemen ydinkeskustassa tarjoaa aitoja lappilaisia herkkuja, keskittyen puhtaisiin lappilaisiin ja suomalaisiin raaka-aineisiin, joista annokset valmistetaan itse alusta alkaen. Nili yhdistää tunnelmallisen miljöön ja ammattitaitoisen keittiön, joka loihtii annoksia mm. Lapin järvien kaloista, riistasta, marjoista ja sienistä.

Sijainti: Valtakatu 20, Rovaniemi

Aurora Estate

Aurora Estate on boutique-hotelli ja ravintola, jota pyörittävät ystävykset Sirly ja Heidi. Ravintolassa painotetaan eettisiä valintoja ja satokauden mukaisia raaka-aineita, jossa yllätyksellisyys ja erityisesti maku ovat annosten kulmakiviä.

Sijainti: Tirroniementie 4C, Ylläsjärvi

Ravintola Kultahippu

Ravintola Kultahippu tarjoaa pohjoisen herkkuja ja keittiömestarin erikoisuuksia tunnelmallisessa ympäristössä. Kesäisin asiakkaat voivat nauttia aterioistaan 120-paikkaisella terassilla jokinäkymällä, kun taas viikonloppuisin ravintola elävöityy karaokella ja yökerhon tanssilla aina aamun pikkutunneille saakka.

Sijainti: Petsamontie 1, Ivalo

4. Majoitus

Lapista löytyy majoitusta joka lähtöön aina hotelleista revontulien katseluun tarkoitettuun lasi-iglu majoitukseen ja vuokramökkeihin. Hotelleja, kylpylöitä ja muutakin majoitusta voit katsella vaikkapa Booking.com:ista. Vuokramökkejä ja lasi-igluja sen sijaan kannattaa tiirailla Lomarenkaan sivuilta.

Etenkin jos vuokramökkimajoitus kiinnostaa, niin suosittelen vilkaisemaan joitakin Lapin maakuntaa koskevia mökkiartikkeleitamme:

Tässä lisäksi muutama suositus hyvistä majoituspaikoista Lapissa:

Arctic Light Hotel

Arctic Light Hotel sijaitsee Rovaniemen ytimessä historiallisessa vuonna 1949 valmistuneessa kauppalantalossa. Hotelli yhdistää Lapin jälleenrakentamisen ajan arkkitehtuurin ja modernin pohjoisen designin. Palkittu viiden tähden boutique-hotelli tarjoaa 57 korkeatasoista huonetta ja sviittiä sekä huippuluokan ravintolan, ja se on ainoa pohjoismainen hotelli, joka on valittu amerikkalaisen Travel+Leisure-matkailulehden Top 50 -listalle.

Sijainti: Valtakatu 18, Rovaniemi

Hotel Guossi

Guossi, perheomisteinen lomakeskus Saamenmaan sydämessä, tarjoaa yhdistelmän laadukasta majoitusta, lappilaisia makuelämyksiä ja monipuolisia arktisia aktiviteetteja Karigasniemen kylässä Utsjoen henkeäsalpaavissa maisemissa. Aikaisemmin kyläpoliisin perustamana Välimäenbaari, nykyään Guossi palvelee matkailijoita tarjoten niin ylellisiä hotellihuoneita, kodikkaita huoneistoja kuin elämyksellisiä ohjelmia Utsjoen luonnonkauniissa ympäristössä.

Sijainti: Ylätenontie Badjedeanugeaidnu 32, Karigasniemi

Torassieppi Eco Reindeer Resort

Torassieppi Eco Reindeer Resort Muoniossa tarjoaa yhdistelmän perinteitä ja modernia mukavuutta. Lomakeskuksesta löydät majoitusta Aurora Dome -luksusteltoissa, lähiruokaravintolan, porotilan museoineen ja monipuolisia aktiviteetteja. Resortti sijaitsee Torassieppijärven rannalla, ja mahdollistaa revontulien ihailun, maukkaasta ja puhtaasta ruoasta nauttimisen sekä luonnon ihmeiden ihailun.

Sijainti: Torassiepintie 212, Särkijärvi

Levin iglut

Levin Iglut – Golden Crown tarjoaa vierailijoille ainutlaatuisen ylellisen majoituselämyksen erämaan reunalla, missä lasikattoisten iglujen alta voi ihailla revontulia ja tähtitaivasta. Tämä perheyritys, sijaiten vain 10 km päässä suositusta Levin laskettelukeskuksesta, yhdistää tasokkaan majoituksen, sydämellisen palvelun ja upeat näkymät Lapin jylhään tunturimaisemaan.

Sijainti: Harjatie 4, Kittilä

Wilderness Hotel Nangu

Wilderness Hotel Nangu on perheomisteinen hotelli Inarijärven etelärannalla, tarjoten vierailijoilleen aitoa Lapin tunnelmaa idyllisissä kelorakennuksissa. Sijaintinsa ansiosta hotelli tarjoaa henkeäsalpaavat järvinäkymät, ja sen keloravintola yhdistää taidokkaasti perinteistä arkkitehtuuria nykyaikaiseen muotoiluun.

Sijainti: Veskoniementie 1320, Inari

Arctic TreeHouse Hotel

Arctic TreeHouse Hotel, sijaitsee Rovaniemellä lähellä Napapiiriä, tarjoaa vierailijoilleen ylellisiä puumajoja, jotka on sisustettu skandinaaviseen tyyliin ja joista avautuu huikeat näkymät pohjoiseen taivaaseen ja ympäröivään metsään. Tämä ainutlaatuinen hotelli yhdistää lappilaiset perinteet ja modernin muotoilun, tarjoten unohtumattoman majoituskokemuksen keskellä arktista luontoa.

Sijainti: Tarvantie 3, Rovaniemi

5. Matkustus Lappiin ja liikkuminen Lapissa

Lappi, taianomainen pohjoinen kolkka, on matkailijan unelma, joka kätkee sisäänsä revontulet, keskiyön auringon ja erämaan rauhan. Mutta miten sinne sitten pääsee? 🌍

Lentäen 🛫:
Nopein tapa saapua Lappiin on lentäen. Rovaniemen lentoasema on vilkkain ja toimii monille pohjoisen porttina. Lähemmäs Euroopan unionin kärkeä vie Ivalon lentoasema, joka sijaitsee aivan Saariselän tuntumassa. Kittilän lentoasema palvelee niitä, jotka suuntaavat Levin tai Ylläksen laskettelurinteille. Helsingistä voit saapua taianomaiseen Lappiin lentäen vain 1-1,5 tunnissa! Lentojen määrä vaihtelee vuodenajasta riippuen: kesä on rauhallisempaa aikaa, kun taas talvi tuo mukanaan runsaasti suoria yhteyksiä sekä kotimaasta että Euroopasta.

Junalla 🚂:
Junamatka Lappiin on ikimuistoinen kokemus. Matkalla voit ihastella, kuinka Suomen luonto muuttuu yhä arktisemmaksi. Yöjunassa voit nukkua makoisat unet ja herätä uusiin seikkailuihin. Junalla pääset perille aina Rovaniemelle, Kemijärvelle, Kemiin ja Kolariin. Mietitkö, miten saada auto mukaan? Ei hätää! Tietyissä junissa voit ottaa myös auton mukaan. Ja jos junasi myöhästyy, VR tarjoaa vakiokorvauksen.

Juna on myös oivallinen tapa matkustaa Lapin sisällä paikasta toiseen!

Autojunalla:
Jos pitkät ajomatkat eivät innosta, autojuna on ratkaisu! Polttoaineiden hinnat huomioiden autojuna saattaa olla kukkarolle ystävällisempi vaihtoehto. Varhainen varaaminen voi säästää selvää rahaa, mutta huomioi erityiset säännöt ja lisäpalvelut. Matka Pasilasta lähtien kestää n. 12-14 tuntia ja päättyy Kolariin, lähelle Yllästä.

Autolla 🚗:
Lapissa autolla liikkuminen avaa ovet moniin paikkoihin. Suorin tie Helsingistä Lappiin, E75, kulkee useiden kaupunkien kautta ja vie aina Jäämerelle saakka. Voit myös valita rannikkoreitin tai itäisen reitin, jos haluat nähdä eri puolia Suomea matkallasi.

Auto on ehdottomasti paras tapa tutkia lappia laajemmin! Jos siis haluat kokea tämän arktisen kolkan koko sen laajuudessaan, saavu paikalle autolla tai vuokraa se paikan päältä. Näin voit liikkua Lapin laajassa maakunnassa paikasta toiseen kätevästi maantietä pitkin.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *