Hae!

Revontulien Katselu Suomessa: 7 Vinkkiä

Suomi on pohjoisen sijaintinsa ansiosta yksi otollisimpia paikkoja revontulien katseluun.

Mitä pohjoisempana ollaan, sitä todennäköisemmin revontulia voi havaita. Otollisin kellonaika on pari tuntia keskiyön molemmin puolin.

Kilpisjärvellä revontulia voi nähdä jopa kolmena yönä neljästä, eli 75% päivistä.

Revontulia havaitaan suhteellisen tasaisesti läpi vuoden. Syys- ja kevätaikaan revontulia esiintyy hieman useammin kuin talvisin ja kesäisin magneettisen aktiivisuuden takia.

Kesäaikaan Lapissa on liian valoisaa revontulien näkemiseen.

Myös kaupunkien ja teiden läheisyydessä keinovalaistus heikentää revontulien havaitsemisen todennäköisyyttä huomattavasti.

Sää ei itsessään vaikuta revontulien syntyyn, mutta niiden havaitsemiseen kylläkin. Revontulet tapahtuvat korkealla ilmakehässä, joten jos taivaalla on pilviä, ei revontulia näy.

Tässä oppaassa vinkkejä revontulien katseluun Suomessa.

1. Missä ja kuinka usein revontulia esiintyy suomessa?

Varsinkin aivan pohjoisimmassa Suomessa revontulia esiintyy varsin usein. Kilpisjärvellä jopa kolmena yönä neljästä, eli 75% öistä.

Revontulia tavataan pohjoisella pallonpuoliskolla magneettista pohjoisnapaa ympäröivän soikion muotoisella alueella. Tätä revontuliherkkää aluetta kutsutaan myös nimellä revontuliovaali.

Suomen Lappi on maailman parhaita asutettuja alueita, joilla voi tarkkailla revontulia.

Tässä esiintyvyysprosentteja, eli kuinka suurella todennäköisyydellä 24 vuorokauden aikana on revontulia:

  • Kilpisjärvi: 75%
  • Keski-Lappi: 40 – 50%
  • Keski-Suomi: 25%
  • Etelä-Suomi: 5 – 10%
  • Etelärannikolla: < 5%

Kuten näistä todennäköisyyksistä näkee, todennäköisyys revontulien esiintymiseen laskee varsin nopeasti mitä eteläisemmässä Suomessa ollaan.

Esimerkiksi Helsingissä revontulia voi havaita noin kerran kuukaudessa, mutta valosaasteen ja pilvisyyden takia niitä ei käytännössä ikinä näe.

2. Mihin vuodenaikaan revontulia havaitaan?

Jotta voit nähdä revontulia, tulee olla:

  1. Pimeää
  2. Pilvetön taivas
  3. Revontulia

Revontulien hohka on himmeä vaikka kuvissa se näyttää varsin kirkkaalta loisteelta. Tämä tarkoittaa sitä, että päivänvalossa revontulia ei nähdä.

Suomessa valoa riittää yöaikaankin aina huhtikuun puolivälistä elokuun puoliväliin asti. Toisin sanoen, tuona aikana revontulien havaitseminen on epätodennäköistä tai jopa mahdotonta.

Varsinainen revontulikausi alkaakin elokuun puolivälissä ja päättyy huhtikuun puoliväliin.

Revontulia esiintyy magneettimyrskyjen aikaan. Tämä magneettinen aktiivisuus on huipussaan päiväntasausten aikaan, eli syys- ja maaliskuisin.

Aivan pohjoisimmassa Lapissa revontulia havaitaan läpi talven, aina syyspäiväntasauksesta kevätpäiväntasaukseen asti.

3. Mihin kellonaikaan revontulia havaitaan

Revontulien esiintymistodennäköisyys on korkeimmillaan pari tuntia keskiyön molemmin puolin.

Kannattaa siis olla valppaana 21-02 välisenä aikana. Revontulet saattavat kestää vain muutamia minuutteja, joten ne on todella helppo missata.

4. Revontuliennuste: Mistä näkee milloin revontulia esiintyy?

Revontuliennusteet jakautuvat kahteen luokkaan:

  1. Lyhyen aikavälin ennusteet
  2. Pitkän aikavälin ennusteet

Lyhyen aikavälin ennusteet ovat luotettavimpia. Ne kertovat tämänhetkisen revontulien esiintymistodennäköisyyden. Paras paikka tarkastaa lyhyen aikavälin revontuliennuste on suoraan Ilmatieteenlaitokselta, avaruussää-sivulta.

Kuten sään ennustaminen, myös revontulien ennustaminen pidemmällä aikavälillä on hankalaa. Yhdysvaltalainen sään ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA pitää yllä kolmen vuorokauden revontuliennustetta. Tätä kannattaa kuitenkin pitää varsin suuntaa-antavana ennusteena.

Muistathan myös tarkkailla sääennusteita. Suomessa sää voi vaihdella varsin nopeasti, ja pilvi- tai sumukerros voi yllättää varsin nopeasti, jolloin revontulia ei näy.

Paras tapa selvittää taivaan kirkkaus on analysoimalla Ilmatieteenlaitoksen pilvikarttoja.

5. Minne kannattaa suunnata ihailemaan revontulia?

Jos tähdet ei näy, niin ei näy revontuletkaan!

Parhaiten revontulia voi katsella paikassa, jossa normaalisti ihailisit tähtitaivasta. Toisin sanoen, tulee löytää alue, jossa ei ole valosaastetta. Vältä siis keinovalaistuja asumiskeskuksia, katuja, tai kaupunginosia.

Toinen huomioitava asia on näköesteet. Eteenkin pohjoistaivaalle tulisi olla esteetön näkymä, sillä revontulet esiintyvät todennäköisimmin pohjoisella taivaalla. Puuttoman tunturin tai kukkulan huippu on varmasti paras revontulien katselupaikka. Jos kiipeät täpinöissäsi kukkulalle, niin muistathan olla varovainen, ettet liukastu!

6. Miten valmistaudun revontuliretkelle?

Revontulibongaus on hauskaa puuhaa. Ei kannata ottaa liian vakavasti, mikäli revontulia ei näkyisikään. Revontulireissulle kannattaa siis suunnitella aina jotain muutakin puuhastelua, kuten lumikävelyä tai moottorikelkkailua.

Hyvä idea voi olla vaikkapa mennä kaveriporukan kanssa Lappiin mökkireissulle nauttimaan laatuajasta kauniissa suomalaisessa luonnossa.

Vaikka henkinen valmistautuminen on tärkeää, on vielä tärkeämpää huolehtia vaatetuksesta.

Yleensä revontulia havaitaan talvisaikaan kylmässä Lapissa, joten asianmukainen pukeutuminen on elinehto kivalle revontulireissulle.

Hyvä vaihtoehto pukeutumiselle on paksu lämpöhaalari, varsinkin jos pysyttelet paikoillasi, tai ajat moottorikelkkaa.

Mikäli lähdet revontulibongausretkelle patikoimaan, kannattaa pukeutua kerroksittain. Tällöin voit säädellä lämpötilaa aktiivisuuden mukaan lisäämällä tai vähentämällä vaatetusta.

Alin vaatekerros kannattaa olla esimerkiksi pitkät villakalsarit ja -sukat, sekä niiden päälle vielä villakerros. Pue päällesi kevyt untuvatakk, jonka päälle tuulta ja vettä pitävä ulkovaatekerros. Lumiliukoisten housujen pitäminen on suositeltavaa. Puuvilla ei pidä kosteana lämpöä.

Kylmin jaloin retkitunnelma tyssähtää hetkessä. Talviseen hyiseen yönselkään soveltuu pitkävartiset ja paksupohjaiset jalkineet, joissa tarpeeksi tilaa villasukille. Kannattaa siis napata paria kokoa suuremmat jalkineet perusjalkineisiin verrattuna!

Käsissä kannattaa pitää lämpörukkasia. Mikäli otat kameran mukaan, kannattaa lämpörukkasten alle pukea sormikkaat, joilla kameran käsittely on huomattavasti helpompaa, mutta näppisi eivät silti jäädy.

Päähän kannattaa pukea korvia suojaava lämmin päähine, kuten pipo. Kaulan ja kasvojen seudun suojaamiseen voit käyttää vaikkapa kypärämyssyä tai kaulahuivia.

Pimeässä patikoidessa on hyvä pitää mukanaan taskulamppua.

Yöpakkasessa tarpomisessa saattaa välillä väsähtää. Istuskelutaukoja varten kannattaa pitää mukana lämpöä heijastava istuinalusta. Muistathan pitää itsesi liikkeessä taukojen ajan!

Hyvän pukeutumisen lisäksi revontuliretkelle kannattaa ehdottomasti napata mukaan lämmintä juotavaa, vettä ja muuta naposteltavaa. Pakkaa retkireppuusi vaikkapa termospullollinenkaakaota tai lämmintä mehua, voileipiä, pähkinöitä ja makkaraa grillattavaksi.

7. Mikä on paras paikka nähdä revontulia Suomessa?

Mitä pohjoisempi, sitä parempi.

Varmin tapa nähdä revontulia on esimerkiksi vuokrata mökki pohjoisesta. Paikanvalinnassa kannattaa ottaa huomioon tässä artikkelissa mainittuja seikkoja, eli kriteereinä kannattaa pitää

  • Vuodenaika (valitse syksy, talvi, tai alkukevät)
  • Esteetön näkyvyys
  • Ei valosaasteita
  • Vallitseva säätyyppi on selkeä (jos varaa muutamaa päivää ennen)

Siinäpä vinkkejä kerrakseen!

Toivottavasti pääset näiden vinkkien avulla nauttimaan toden teolla yhdestä maailman kauneimmista luonnonnäytelmistä.

Psst! Kannattaa vuokrata mökki pohjoisesta, mikäli haluaa parantaa mahdollisuuksia nähdä revontulia.

Laadukkaat mökit löydät näin.

Lue myös: Vuokramökit jouluksi

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *