Hae!

Keski-Suomen matkailuopas – Suomen Sydämen lumoavat maisemat ja kulttuuri

Keski-Suomituo Suomen sydän – on maakunta, joka on jäänyt monelle matkailijalle tuntemattomaksi, mutta piilottaa sisäänsä 🌟uskomattomia aarteita🌟. Tämä alue, joka kukoistaa niin kulttuurin kuin luonnonkin🍃 saralla, tarjoaa matkailijalle monipuolisen kokemuksen. Keski-Suomen vesistöjen rikkaus🌊, Alvar Aallon arkkitehtoninen perintö Jyväskylässä🏛️, sekä kulttuurin ja historian täyttämät maailmanperintökohteet ovat vain muutama syy tutustua tähän kauniiseen maakuntaan!

Heippa! Olen koonnut sinulle tämän kätevän listan Keski-Suomen tunnetuimmista nähtävyyksistä, vierailun arvoisista luontokohteista, kokeilemisen arvoisista aktiviteeteistä, erilaisista majoitusvaihtoehdoista sekä suupielet vesittävistä makuelämyksistä! Jokaisesta kohteesta löydät lyhyen kuvauksen, sijaintitiedot, sekä linkin jonka takaa löydät tarvittaessa lisätietoja. Jos tämä kuulostaa hyvältä, niin jatka lukemista!

Tässä matkailuoppaassa sukellamme Keski-Suomen 🌟kiehtoviin nähtävyyksiin🌟 ja salattuihin helmiin. Löydämme maakunnan historiasta ja identiteetistä kertovia kiehtovia tarinoita, jotka ammentavat uudenlaista arvostusta tälle Suomen sydämeksi luonnehditulle alueelle.

Tämä matkailuopas tarjoaa kattavan katsauksen Keski-Suomen alueen monipuolisiin nähtävyyksiin, kuten Toivakan kirkkoon, Oravivuoreen, 🌊kimaltelevaan Päijänteeseen🌊 ja historialliseen Petäjäveden vanhaan kirkkoon. Lisäksi perehdymme alueen rikkaaseen kulttuuritarjontaan, esittelemme mm. Leivonmäen ja Pyhä-Häkin kansallispuistojen luonnonkauniit maisemat sekä sukellamme Keski-Suomen suurimman kaupungin, Jyväskylän, sykkeeseen.

Oppaassa käsitellään myös monipuolisia aktiviteetteja ja tekemisen mahdollisuuksia, majoitusvaihtoehtoja aina kodikkaista mökeistä moderneihin hotelleihin, 🌿rentouttavia kylpyläkohteita🌿 sekä shoppailun parhaita paikkoja.

Liity seuraamme matkalle kohti Keski-Suomea, kohti järvimaisemia, arkkitehtuurin mestariteoksia🎨 ja kutkuttavaa kulttuuria. Koe alueen ainutlaatuisuus ja anna Keski-Suomen taian viekoitella sinut mukaansa🌌.

Tästä sisällysluettelosta voit hypätä suoraan sinua kiinnostavaan kohtaan:

  1. Historia lyhyesti
  2. Nähtävyyksiä ja Kulttuuria
  3. Luonnonnähtävyydet ja kansallispuistot
  4. Jyväskylä, Keski-Suomen sydän
  5. Ravintolat ja makuelämykset
  6. Aktiviteetit ja elämykset
  7. Majoitus
  8. Ostoksille?
  9. Liikkuminen Keski-Suomessa
  10. Läheltä löytyviä tutustumisen arvoisia kohteita

1. Histori lyhyesti

Keski-Suomen tarina alkaa jo kivikaudella, jolloin ensimmäiset asukkaat saapuivat ja omaksuivat 🏹metsästäjä-keräilijän elämäntavan. Usko tai älä, ensimmäiset kirjalliset maininnat Keski-Suomesta ovat 1500-luvulta, ja niitä säilytetään vanhoissa verokirjoissa!

Varhaiset vaiheet ja elinkeinot

Keski-Suomen juuret ulottuvat kauas kivikauteen, noin 8000–7000 eaa. Tuohon aikaan alueella asuvien ihmisten elinkeinot perustuivat pääasiassa metsästykseen, kalastukseen ja keräilyyn. Vaikka Suomessa esihistoriallinen aika päättyi yleisesti 1200-luvulla, Keski-Suomen voidaan nähdä eläneen 🌿esihistoriallista aikaa🌿 aina 1540-luvulle asti. Vasta tuolloin alueesta löytyy ensimmäiset asiakirjat, nimittäin kruunun maaverokirjat.

1500-luvun muutokset

1500-luvulla Keski-Suomen alueelle alkoi saapua asutusta etelästä ja idästä, hämäläisiä ja savolaisia. He sulautuivat alueen alkuperäisväestöön ja monipuolistivat elinkeinoelämää. Tuolloin hallinto, laki ja 🕊️kristinusko🕊️ vakiintuivat alueelle, ja maanviljely sekä kalastus kehittyivät. Metsästys säilyi edelleen merkittävänä sivuelinkeinona.

Pitäjien ja kuntien synty

Keski-Suomen maantieteellinen rakenne on ollut pitkään monimutkainen. Nykyisistä kunnista vain Jämsä on keskiaikainen pitäjä, mutta 1600-luvulla perustettiin useita uusia pitäjiä, kuten Keuruu, Laukaa, Saarijärvi ja Viitasaari. Nämä ja Jämsä toimivat perustana nykyisten Keski-Suomen kuntien muodostumiselle.

Maakunnan muodostuminen ja identiteetti

1800-luvulla Keski-Suomi alkoi kehittyä yhä selkeämmin omaksi maakunnakseen. Jyväskylä, josta tuli maakunnan pääkaupunki, perustettiin 1837. Myös kulttuuri ja koulutus 📚kukoistivat📚 alueella; Jyväskylän lyseo perustettiin 1858, ja siitä alkoi maakunnan kehitys suomenkielisen sivistyksen keskuksena. Keski-Suomen maakunnallinen identiteetti alkoi vahvistua 1800-luvulla, vaikka alue oli pitkään jaettu eri lääneihin ja sen kulttuuri oli monimuotoinen.

1900-luku ja maakunta-aate

1900-luvulla Keski-Suomi vakiinnutti asemansa itsenäisenä maakuntana. Maakunta-aate sai voimaa ja johti Keski-Suomen museon perustamiseen 1931. Keski-Suomi sai virallisen aseman maakuntana vuonna 1960, ja sen rajat ovat sen jälkeen vaihdelleet jonkin verran. Kuhmoinen siirtyi Keski-Suomesta Pirkanmaahan vuonna 2021, mutta alueen identiteetti on pysynyt 🛡️vahvana🛡️.

Noita Digital:in kuva Unsplash:istä

2. Nähtävyyksiä ja Kulttuuria

Suomi on enemmän kuin vain kauniita järvimaisemia ja revontulia; se on myös maa, joka pursuaa rikasta kulttuurihistoriaa ja taiteellista ilmaisua. Tämä kappale vie sinut matkalle Keski-Suomen sydämeen, esitellen alueen monimuotoisuutta arkeologisista ihmeistä mystiikkaa huokuviin maailmoihin ja teknisiin saavutuksiin. Lue eteenpäin ja sukella keskelle tarinoita, jotka tekevät Keski-Suomesta yhden Suomen kiehtovimmista kulttuurikohteista.

K8:n kuva Unsplash:issä

Saraakallion kalliomaalaukset

Sarakallion kalliomaalaukset ovat yksi Keski-Suomen alueen kiehtovimmista arvoituksista, tarjoten värikkään ikkunan menneeseen maailmaan. Maalaukset sijaitsevat Laukaan lähellä Saraaveden rannalla. Nämä kuvat on maalattu suoraan kallioseinään ja ne ulottuvat aina kivikaudelle saakka. Maalauksissa on esitetty ihmishahmoja, eläimiä ja mystisiä symboleja, jotka heijastavat muinaista elämänmenoa ja uskomusjärjestelmiä. Yhteensä maalauksia on yli 100 kappaletta, mikä tekee paikasta Fennoskandian laajimman kuvakentän, mutta paljaalla silmällä harjaantumaton katselija erottaa selkeästi noin kuusi kuvaa. Paikka on erityisen suosittu kesäisin, kun vedenpinta laskee ja paljastaa lisää näitä ikivanhoja taide-esineitä.

Saraakallio ei kuitenkaan ole vain historiankirja kivellä; se on myös erinomainen päiväretkikohde luonnon ystäville. Kallioseinämä tarjoaa upeat näkymät ympäröivälle järvelle ja metsäiselle maisemalle, ja alueella on myös monia kävelyreittejä ja piknik-paikkoja. Olitpa sitten historian harrastaja tai vain etsit kaunista paikkaa viettää päivää, Sarakallio tarjoaa unohtumattoman kokemuksen.

Sijainti: Ränssintie 526, 41370 Laukaa

Tästä voit siirtyä visitlaukaa.fi -sivuille lukemaan lisää.

Mahlun Maapallopatsas: Mystiikkaa Keski-Suomessa

Kylätie vie mystiseen metsään, ja yhtäkkiä se on siinä: Mahlun Maapallopatsas, Saarijärven Mahlun kylän sydämessä. Patsaan luoja, Matti Rutanen, ei ollut mikään tavallinen aseseppä. Hänellä oli nimittäin visio, ja se visio sai hänet käyttämään suuren osan elämästään ja omaisuudestaan tähän teokseen. Alun perin vuonna 1950 Jumalan käskystä aloitettu projekti kesti noin 5–6 vuotta, ja tähän päivään mennessä patsas on kerännyt ympärilleen niin legendoja kuin mystiikkaakin. Voimakkaasti uskonnollisesti latautunut triptyykki esittää Jeesuksen kolmessa eri elämänvaiheessa: saarnaamassa Golgatalla, ristillä ja lapsena Neitsyt Marian sylissä. 🌍✝️

Patsaan arkkitehtuuri ja materiaalit ovat itsessäänkin kiehtova sekoitus. Patsas on neljä metriä korkea ja viisi metriä leveä, rakennettu isoista kivistä, hiekkapitoisesta sementistä ja arviolta 200–300 kilosta rautaa. Mutta se ei ole kaikki! Yksityiskohtaisesti suunnitellut kuparilaatat ja friisi pienistä sementtisistä ja kuparisista ihmishahmoista lisäävät teoksen arvoa ja mystiikkaa. Kuparilaattoihin Rutanen on itse naputellut tekstejä, jotka ovat yhtä aikaa filosofisia, uskonnollisia ja kosmopoliittisia—ja ne ovat kirjoitettu ikiomalla Mahlun murteella! 🤓

Patsas on kärsinyt aikojen saatossa sääolosuhteista, ja sen kunnostustyöt ovat olleet monivaiheisia. Mutta sen mystiikka ja kulttuurihistoriallinen arvo eivät ole himmenneet.

Sijainti: Myllymäentie 1229, 43220 Mahlu

Tästä voit siirtyä visitsaarijarvi.fi -sivustolle lukemaan lisää.

Kivikauden kylä

Kivikauden kylä, sijaitseva Summassaaressa Saarijärven läheisyydessä, on ainutlaatuinen matkakohde Suomessa, joka tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden sukeltaa syvälle kivikauden elämään ja kulttuuriin. Tämä laajamittainen esihistoriallinen keskus tarjoaa monipuolisia retkimahdollisuuksia niin yksityisille kuin ryhmillekin. Opastettuja kierroksia, muinaisia aarteenmetsästyksiä ja erilaisia toiminnallisia työpajoja järjestetään syksyisin ja keväisin ryhmille tilauksesta. Yksi mielenkiintoisimmista piirteistä on Lasten kivikauden kylä, joka on rakennettu lasten mittakaavaan sopivaksi ja jossa lapset voivat omatoimisesti tutustua kivikauden elämään.

Kivikauden kylän nähtävyydet perustuvat arkeologisiin tutkimuksiin ja alueen monimutkaiseen historiaan, joka ulottuu jopa 9 000 vuotta taaksepäin. Uusin lisäys on törmäyskraatterijärvi Summanen, joka tuo geologisen ulottuvuuden kylään. Kesäisin kylässä järjestetään myös toimintatuokioita, joissa perheet voivat osallistua kivikauden kädentaitojen opetteluun, kuten pettuleivän leipomiseen tai jousipyssyn valmistukseen. Vierailijat voivat myös valmistaa itselleen matkamuistoja muinaismenetelmillä. Liput kylään ovat hinnoiteltu erittäin kohtuullisesti, ja erilaisia paketteja on saatavilla ryhmille sekä perheille. Kylässä opastaa ja opettaa Marlene Lindeman, joka on erikoistunut esihistoriallisten elämäntapojen välittämiseen innostavalla ja havainnollisella tavalla.

Sijainti: Kivikirveentie 10 a, 43130 Tarvaala (Saarijärvi)

Tästä voit siirtyä saarijarvi.fi -sivuille lukemaan lisää.

Tommolan tila – Perennanäyttely ja taimisto

Tommolan tila on puutarhaharrastajien unelma sijaiten Keski-Suomessa, noin 50 km etelään Jyväskylästä, lähellä nelostietä ja Päijänteen itäpuolta. Yli 35 vuoden kokemuksella se tarjoaa monipuolisen perennamyymälän, jossa on laaja valikoima yli 3000 erilaista perennalajiketta. Lisäksi tilalta voi ostaa makeakirsikkaa ja luumua heinäkuusta alkaen. Tommolan tilan erityispiirteitä ovat laajat näyte- ja koetarhat, jotka mahdollistavat kasvien näkemisen oikeassa koossa ja värissä. Tila on omiaan niille, jotka haluavat suunnitella ja visualisoida istutuksia ennen niiden tekemistä. Tarjolla on myös asiantuntevaa neuvontaa ja opastusta kasviasioissa.

Lähde: Tommolan Tila

Eija, yksi tilan emännistä, on aina valmis auttamaan ja opastamaan kasvien valinnassa. Yksi vieraan kokemus korostaa, kuinka helppoa oli nähdä erilaiset perennat ja hedelmäpuut niiden täydessä loistossa tilan uudella alueella, joka on rakennettu vain kolme vuotta sitten. Tilan uudelta puolelta voi myös löytää erityisen kauniita kasveja, kuten tähkäverbenan ja tumman tähtiputken, jotka saavat puutarhaharrastajat palaamaan tilalle yhä uudelleen. Tommolan tila ei ole vain paikka ostaa kasveja; se on kokemus, joka antaa inspiraatiota ja tietoa, ja jossa voi nauttia kesästä monipuolisesti – joka kerta erilaisen perennatarhan ansiosta.

Sijainti: Tallimäentie 83, 41770 Leivonmäki

Tästä voit siirtyä Tommolan Tilan omille sivuille lukemaan lisää.

Taidetalo Pässinmäki

Taidetalo Pässinmäki Jämsänkoskella on kulttuurin ystävän unelma, joka yhdistää taiteen, historian ja arkkitehtuurin ainutlaatuisella tavalla. Alun perin vuonna 1957 isännöitsijä Lauri Tiilikan kodiksi rakennettu Pässinmäki toimi myös Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n/UPM:n vieras- ja edustustilana, kunnes se siirtyi Kauko Sorjosen säätiön omistukseen vuonna 2018. Säätiö on omistautunut kulttuurityön ja kulttuuriperinteen säilyttämiseen, ja Taidetalo Pässinmäki onkin täynnä säätiön omistamia taide-esineitä. Rakennuksessa on myös pysyvä näyttely, joka esittelee talvi- ja jatkosodan muistoristejä myöntökirjoineen sekä Mannerheim-ristin ritarin Tauno Savolaisen ritarimerkin.

Talo on avoinna yleisölle viikonloppuisin, ja siellä on mahdollisuus nähdä monenlaisia taideteoksia sekä pienimuotoisia konsertteja juhlasalissa soivan flyygelin ansiosta. George Dorsjurenin suunnittelema pässi pihapiirissä toivottaa vieraat tervetulleiksi, ja talon arkkitehtuurista vastasi Pekka Saarema. Taidetalo tarjoaa myös monipuoliset tilat kokouksille ja luennoille, ja sen ympäristössä sijaitsee hyvin hoidettu puistoalue sekä Koskikeskuksen rannassa oleva saunarakennus. Tämä tekee Taidetalo Pässinmäestä monipuolisen kohteen, joka tarjoaa elämyksiä taiteen, historian ja luonnon ystäville.

Sijainti: Tiilikantie 5, Jämsänkoski

Tästä voit siirtyä himosjamsa.fi -sivuille lukemaan lisää.

Hallinportti Ilmailumuseo

Hallinportti Ilmailumuseo on Sotamuseon alainen erikoismuseo, joka sijaitsee osoitteessa Haukilahdentie 3, 35600 Halli. Museon juuret ulottuvat vuoteen 1968, kun Ilmavoimien Teknillinen Koulu ja Lentotekniikan Kilta avasivat lentokalustoaiheisen näyttelyn Kauhavalla. Myöhemmin nämä toimijat siirtyivät Halliin, ja nykyisellä paikallaan Hallinportti Ilmailumuseo avattiin vuonna 1980. Museoalue koostuu kaarihallista, jossa on esillä erilaisia lentokoneita ja lentomoottoreita, pienesinenäyttelytilasta sekä kirjasto- ja toimistorakennuksesta. Yhteensä näyttelytilaa on 756 neliömetriä, ja museo on avoinna kesäisin sekä muulloin sopimuksen mukaan.

Museon kokoelmissa on noin kymmenen lentokonetta, mukaan lukien harvinaisuuksia kuten Bristol Bulldog ja Caudron G III. Lisäksi museoalueella on elementtitalo, jossa on esillä ilmavoimien pukuja eri aikakausilta, lentovarusteita sekä mittari-, ase- ja radiovarustusta. Museon kirjastossa puolestaan voi tutustua ilmailukirjallisuuteen ja ohjekirjoihin. Veljesten Wanha Konttori -näyttely tarjoaa lisäksi katsauksen Veljekset Karhumäen toimintaan ja Hallin kehittymiseen ilmailupaikkakunnaksi. Hallinportti Ilmailumuseo on siis monipuolinen kohde, joka tarjoaa kattavan katsauksen Suomen ilmailun historiaan ja tekniikkaan.

Sijainti: Haukilahdentie 3, 35600 Halli

Tästä voit siirtyä ilmailumuseot.fi -sivuille lukemaan lisää.

Suomen Ilmavoimamuseo

Lennä läpi historian: Tikkakosken Suomen Ilmavoimamuseo on todellinen aarreaitta kaikille ilmailusta kiinnostuneille. Museo on omistettu suomalaiselle sotilasilmailuhistorialle aina 1910-luvulta nykypäivään saakka. Perusnäyttelyn sydämen muodostavat autenttiset lentokoneet, moottorit ja lentovarusteet, joita Ilmavoimat ovat käyttäneet vuosikymmenten ajan. Bonus: Museo tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä, joten jokainen vierailu tarjoaa jotain uutta! 🛩️

Simulaattoreista kirjastoon: Mikä parasta, Suomen Ilmavoimamuseo ei ole vain staattinen näyttely. Koe itse, miltä tuntuu olla ohjaamossa museon lentosimulaattoreissa. Pääset lentämään jatkosodan aikaisella Messerschmitt Bf 109 -hävittäjällä tai monilla muilla koneilla. Ja jos olet tutkimustyyppejä, museon arkisto ja kirjasto ovat avoinna tutkijoille. 📚✈️

Sijainti: Tikkakoskentie 125, 41160 Tikkakoski

Tästä voit siirtyä Suomen Ilmavoimamuseon omille sivuille lukemaan lisää.

Viherlandia

Viherlandia on Jyväskylässä sijaitseva lähes 40-vuotias perheomisteinen puutarhakeskus, joka tarjoaa laajan valikoiman vihertuotteita kotiin, pihaan ja puutarhaan. Paikka on paljon enemmän kuin pelkkä ostospaikka; se on kokemus ja elämys itsessään. Yrityksen historia ulottuu aina 1800-luvulle saakka, ja se on edennyt perinteisestä maataloudesta ja kaupanpidosta yhdeksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista puutarhakeskuksista. Yritys on ajan myötä laajentanut toimintaansa, ja se on myös suosittu harjoittelupaikka puutarha- ja ravintola-alan opiskelijoille. Viherlandian tarjoamaan kuuluu myös Kahvila-Ravintola Eeden, jossa voi nauttia herkullista ruokaa joka päivä.

Viherlandian tarina on esimerkki menestyksekkäästä perheyrityksestä, jossa yrittäjyys ja innovaatiot ovat kulkeneet suvussa sukupolvelta toiselle. Yritys on tänä päivänä viidennen sukupolven Tahvosten hallussa, ja sen johdossa toimii hortonomi Jyrki Tahvonen. Yritys on myös tunnettu ekologisista valinnoistaan, sillä se käyttää puulla tuotettua sähköä ja lämmitystä. Viime vuosina yritys on uudistunut sekä visuaalisesti että toiminnallisesti, ja se jatkaa kehittymistään. Vuosittain Viherlandia palvelee yli 400 000 kävijää, ja parkkitilaa on runsaasti. Tämä tekee Viherlandiasta paitsi tärkeän kauppapaikan, myös suositun matkakohteen. Yksi yrityksen erikoisuuksista on myös se, että se viljelee omia, rekisteröityjä Nuppulan®-tuotemerkkisiä kasveja, jotka ovat kestäviä ja hyvälaatuisia.

Sijainti: Kammintie 6, 40520 Jyväskylä

Tästä voit siirtyä Viherlandian omille sivuille.

Merkittäviä rakennuksia ja historiallisia kohteita:

Toivakan kirkko, ja sen maailman psykedeelisimmiksi luonnehditut kattomaalaukset

Toivakan kirkko, joka sijaitsee Syrjäharjulla Salomonin tiellä, on monimuotoinen kulttuurihistoriallinen ilmiö, joka yhdistää eri aikakausia ja taidesuuntauksia. Alun perin arkkitehti Ludvig Isak Lindqvistin suunnittelema ja vuosina 1879-1882 rakennettu uusgoottilainen kirkko koki ensimmäisen merkittävän muutoksensa 1920-luvulla, kun arkkitehti Alvar Aalto johti sen korjaustyöt. Aallon johdolla kirkon katto sai uusia maalauksia, saarnatuoli koristeltiin ja kirkkoesineistöä lisättiin. Vielä myöhemmin, 1990-luvulla ja vuonna 2021, kirkkoa on saneerattu ja korjattu arkkitehti Sakari Holman suunnitelmien mukaisesti. Kirkko on toiminut yli sadan vuoden ajan toivakkalaisten kokoontumispaikkana, ja se on myös osa valtakunnallista “Tiekirkkojen” verkostoa.

Toivakan kirkon katon maalauksia

Erityisen huomionarvoista on Pellervo Lukumiehen 1970-luvulla tekemät kattomaalaukset, jotka herättivät aikanaan voimakkaita tunteita ja jopa johtivat kirkkoherran eroamiseen. Lukumiehen värikkäät ja omaperäiset maalaukset ovat kuitenkin ajan myötä saavuttaneet suurta arvostusta ja ovat nykyisin yksi Toivakan kirkon tunnetuimmista piirteistä. Maalaukset kuvastavat eri kulttuureista tulevia enkeleitä ja muita hahmoja, ja ne antavat kirkolle sen erityisen, valoisan sävyn. Lukumiehen maalaukset korvasivat Alvar Aallon suunnitteleman sisustuksen, mikä tekee Toivakan kirkosta ainutlaatuisen yhdistelmän eri aikakausien ja taiteilijoiden näkemyksiä.

Sijainti: Salomonin tie 5, 41660 Toivakka

Tästä voit siirtyä Toivakan Seurakunnan sivuille lukemaan lisää.

Muuramen kirkko, Alvar Aallon varhaistyö

Muuramen kirkko on erityinen rakennus sekä Alvar Aallon tuotannossa että suomalaisessa kirkkoarkkitehtuurissa. Valmistuessaan vuonna 1929, kirkko oli Aallon ensimmäinen toteutettu kirkkosuunnitelma. Sen arkkitehtuuri heijastaa Aallon tuolloin vallitsevaa kiinnostusta klassisismia kohtaan, mutta mukana on myös italialaisia vaikutteita, jotka Aalto toi mukanaan häämatkaltaan. Kirkko sijaitsee Muuramen harjulla, luonnonkauniilla paikalla kahden järven välissä. Kirkon rakennusmateriaalina on käytetty rapattua tiiltä, ja sen arkkitehtoniset yksityiskohdat, kuten korkea ja kapea Campanile-tyylinen kellotorni sekä erityiset julkisivujen koristeaiheet, ovat saaneet innoituksensa italialaisesta arkkitehtuurista.

Sisätiloissa vallitsee pohjoismainen klassismi, jossa on käytetty voimakkaita värisävyjä, kuten tummansinistä ja pompeijinpunaista. Muutokset kirkon alkuperäisessä asussa ovat olleet huomattavia vuosikymmenten saatossa. Kirkon ensimmäinen sisustus muutettiin jo 1930-luvulla, ja myöhemmät peruskorjaukset ovat myös vaikuttaneet tilojen ilmeeseen. Vuonna 2015–2016 tehdyn peruskorjauksen tavoitteena oli palauttaa kirkon alkuperäinen asu. Alun perin vaaleaksi rapattujen seinien koristeaiheina ovat horisontaalisesti jakavat kerroslistat ja räystäiden alalaudoissa sininen väri. Erityisesti kirkon pääovi ja sen jälkeinen ahdas eteinen symboloivat kristityn tien alkuun kuuluvaa ahdasta porttia. Kirkko edustaa Aallon tuotannossa siirtymävaihetta klassisismista funktionalismiin ja on näin ollen merkittävä osa sekä suomalaista että kansainvälistä arkkitehtuuriperintöä.

Sijainti: Sanantie 7, 40950 Muurame

Tästä voit siirtyä visit.alvaraalto.fi -sivuille lukemaan lisää.

Petäjäveden vanha kirkko on Unescon maailmanperintökohde

Petäjäveden vanha kirkko on suomalaisen kulttuuriperinnön ja arkkitehtuurin helmi, joka on palvellut paikallista yhteisöä jo vuosisatojen ajan. Rakennettu vuosina 1763–1765 Jaakko Klementinpoika Leppäsen johdolla, kirkko on ylistys suomalaiselle puurakentamisen taidolle ja maalaiselämän keskeiselle roolille yhteisössä. Kirkon huolella veistetyt puurakenteet ja yksityiskohdat kätkevät sisäänsä niin ilon kuin surunkin hetket, ja kirkon kellotapuli, joka rakennettiin myöhemmin vuonna 1821, korostaa entisestään sen arkkitehtonista ja kulttuurista merkitystä. Vuonna 1994 kirkko sai ansaitusti paikkansa UNESCOn maailmanperintöluettelossa, tunnustuksena sen ainutlaatuisesta roolista pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin ja hirsirakentamistaidon perinteissä.

Vaikka kirkko jäi pois aktiivisesta käytöstä vuonna 1879, sen arvo ja merkitys ovat vain kasvaneet ajan myötä. Kirkkoa on ylläpidetty ja kunnostettu Museoviraston johdolla 1950-luvulta lähtien, ja se on edelleen keskeinen osa Petäjäveden ja laajemmin Keski-Suomen kulttuurimaisemaa. Kirkon ympärillä sijaitseva hautausmaa ja Lemettilän tila lisäävät kirkon kulttuurihistoriallista arvoa, kertoen paikallisen yhteisön ja Suomen kansakunnan tarinaa. Kirkko ei ole vain menneisyyden monumentti, vaan elävä osa Petäjäveden yhteisöä: siellä järjestetään edelleen konsertteja, häitä ja muita tilaisuuksia. Suunnitteilla oleva Keski-Suomen maailmanperintökeskus tulee varmasti korostamaan Petäjäveden vanhan kirkon merkitystä vielä entisestään, tarjoten paikan, jossa sekä paikalliset että vierailijat voivat tutustua tämän ainutlaatuisen kulttuuriperinnön rikkaaseen historiaan.

Sijainti: Vanhankirkontie 9, 41900 Petäjävesi

Tästä voit siirtyä Petäjäveden vanhan kirkon omille sivuille lukemaan lisää.

Pihlajaveden erämaakirkko

Pihlajaveden erämaakirkko on todella ainutlaatuinen rakennus, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1780. Se on rakennettu kymmenen talon ja neljän torpan yhteisvoimin ilman virallista lupaa, ja kirkon suunnittelijana ja rakentajana toimi Matti Åkerblom. Kirkko on poikkeuksellisen vaikuttava esimerkki suomalaisesta kirkkoarkkitehtuurista, sillä se nousi paikalleen kaukana erämaassa, seitsemisenkymmentä vuotta ennen kuin alueelle saatiin ensimmäinen tie. Rakennuksessa on Åkerblomille tyypillinen sipulikupoli, ja kirkon eteisessä on säilynyt jalkapuu sekä vaivaispoika. Yhtä lailla kiehtovia ovat kirkon seinissä nähtävät mystiset varjot, jotka kertovat tarinaa menneistä sukupolvista ja niiden elämästä.

Pihlajaveden erämaakirkko ei ole vain historiallinen rakennus, vaan myös elävä osa suomalaista kulttuuriperintöä. Kirkon ympärillä oleva kiviaidan reunustama hautausmaa on käytössä ollut aina 1870-luvulle saakka, ja siellä on muistomerkki 1860-luvun nälkävuosina kuolleille. Vaikka kirkko oli liian pieni kasvavalle seurakunnalle jo vuonna 1844, se on edelleen säilytetty ja kunnostettu useaan otteeseen. Erityisen mielenkiintoista on, että kirkko on herättänyt huomiota myös taiteilijoiden, kuten Akseli Gallen-Kallelan, keskuudessa. Nykypäivänä Pihlajaveden erämaakirkko on suosittu vihkimis- ja konserttipaikka sekä kesävieraiden pyhiinvaelluskohde, joka huokuu niin historiaa kuin mystiikkaakin.

Sijainti: Erämaakirkontie 221, 42910 Pihlajavesi

Tästä voit siirtyä visitkeuruu.fi -sivuille lukemaan lisää.

Keuruun vanha ja uusi kirkko

Keuruun uusi kirkko on vaikuttava rakennus, joka seisoo Kippavuorenmäellä, vanhan kirkon lähellä. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Theodor Granstedt ja se valmistui vuosina 1889–1892, rakennuttajanaan Odert Laine. Tämä etelätornillinen uusgoottilainen tiilikirkko kätkee sisäänsä monia kulttuurihistoriallisesti arvokkaita elementtejä. Sen sisustuksen on uudistanut arkkitehti Elsi Borg vuonna 1956, ja kirkon upeat alttaritaulut on maalannut Eero Järnefelt. Urut ovat alun perin hankittu Walckerin urkutehtaasta Saksasta vuonna 1902 ja uudistettu vuonna 1992. Kirkon sisätila on avara ja katedraalimainen, tarjoten istumapaikkoja jopa 1 100 hengelle. Se on toiminut monien suurten juhlien näyttämönä ja sen monipuoliset tilat tekevät siitä toimivan seurakunnan pääkirkon.

Keuruun vanha kirkko sisältä

Keuruun vanha kirkko on puolestaan ainutlaatuinen puukirkko, joka sijaitsee Lapinsalmen rannalla. Se on rakennettu vuosina 1756–1759, ja sen takana on kirkonrakentajamestari Antti Hakola. Kirkko on koristeltu Johan Thilenin maalauskoristeluilla vuodelta 1785, ja sakaristo on lisätty myöhemmin vuosina 1831–1832 Karl Tullpan toimesta. Tämä talonpoikaistyylinen kirkko on sisätiloiltaan kaunis ja sopusuhtainen, ja sen seinämaalaukset heijastavat menneiden sukupolvien uskonnäkemyksiä, toiveita ja pelkoja. Kirkko on ikuistettu myös Akseli Gallen-Kallelan maalauksessa ”Tyttö Keuruun vanhassa kirkossa”. Kesäisin vanha kirkko toimii monenlaisten tilaisuuksien, kuten häiden, konserttien ja hartauksien, pitopaikkana. Se tarjoaa istumapaikkoja 550 henkilölle ja sen soittimena on polkuharmooni.

Molemmat kirkot ovat omalla tavallaan tärkeitä osia Keuruun seurakunnan ja yhteisön elämää.

Vanhan kirkon sijainti: Keuruuntie 1, 42700 Keuruu

Uuden kirkon sijainti: Keuruuntie 6, 42700 Keuruu

Näistä linkeistä voit siirtyä Keuruun seurakunnan sivuille lukemaan lisää vanhasta kirkosta ja uudesta kirkosta. Linkkien takaa löydät jopa kirkkojen 360-virtuaaliesittelyt!

Kärkisten silta

Kärkisten silta on merkittävä liikenteellinen yhteys Jyväskylän Korpilahdella, yhdistäen valtatiet 4 ja 9 Seututie 610:n kautta. Aiemmin Kärkistensalmen ylittäminen oli hidasta ja ajoittain epäluotettavaa lossiliikenteen vuoksi, etenkin kun tukinuitto keskeytti liikennöinnin säännöllisesti. Sillan rakentaminen vuonna 1997 oli ratkaisu näihin ongelmiin, ja se on merkittävästi helpottanut liikennettä alueella. Insinööritoimisto Sormunen & Uuttu voitti siltasuunnittelun avoimen aatekilpailun ja oli päävastuussa sillan suunnittelusta. YIT toimi rakennusurakoitsijana ja projekti maksoi yhteensä noin 17,6 miljoonaa euroa.

Teknisesti sillan pääjänne on 240 metriä pitkä ja se on koko Suomessa kolmanneksi pisin silta, 787 metriä kokonaispituudeltaan. H-kirjaimen muotoiset pylonit kohoavat jopa 96 metrin korkeuteen vedenpinnasta, ja sillan alituskorkeus on 18,5 metriä, mikä mahdollistaa myös isompien alusten kulun. Kärkisten silta on paitsi tekninen saavutus myös esteettisesti miellyttävä. Se on saanut kiitosta virtaviivaisesta ja kevyestä ulkonäöstään. Silta on osa kaunista Päijänteeseen kuuluvaa Kärkistensalmea, ja se on suosittu paikka niin valokuvaajille kuin kesäretkeilijöillekin. Läheinen kahvila tarjoaa mahdollisuuden nauttia virkistäviä juomia samalla, kun ihailee sillan ja sen ympäristön kauneutta.

Sijainti: Vespuolentie, 41800 Jyväskylä

Tästä voit siirtyä visitjyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää.

Säynätsalon kunnantalo

Säynätsalon kunnantalo on yksi suomalaisen arkkitehdin Alvar Aallon merkittävimmistä ja arvostetuimmista töistä, joka on valmistunut vuonna 1952. Rakennus sai alkunsa vuonna 1949 järjestetyn kutsukilpailun pohjalta, jonka Aalto voitti “Curia” nimisellä ehdotuksellaan. Punatiili on rakennuksen päämateriaali sekä julkisivuissa että julkisissa sisätiloissa, ja se antaa rakennukselle sen tunnusomaisen, linnamaista tunnelmaa huokuvan ilmeen. Kunnantalo on suunniteltu monikäyttöiseksi rakennukseksi, jossa kunnan hallinnolliset tilat, kirjasto ja asunnot sijaitsevat. Kunnanvaltuuston istuntosali on erityisen vaikuttava, kohoaa se muun rakennusryhmän yläpuolelle ja hallitsee aluetta.

Aikojen saatossa Säynätsalon kunnantalo on läpikäynyt muutoksia, mutta sen arkkitehtoninen ja kulttuurinen merkitys on pysynyt. Vuonna 1993 Säynätsalon kunta liittyi Jyväskylään, ja rakennus siirtyi kaupungin omistukseen. Rakennus on suojeltu vuonna 1994, ja se on peruskorjattu vuosina 1995–98. Peruskorjauksessa painotettiin rakennuksen alkuperäisten piirteiden säilyttämistä, ja sitä valvoivat Alvar Aalto Museo sekä Museovirasto. Nykyään rakennuksessa toimii Aalto-residenssi, joka tarjoaa tiloja erityisesti arkkitehtuurin ja muotoilun alalla toimiville ammattilaisille, opiskelijoille ja tutkijoille. Säynätsalon kunnantalo on siis paitsi arkkitehtoninen mestariteos, myös elävä osa suomalaista kulttuuri- ja yhteiskuntaelämää.

Sijainti: Parviaisentie 9, 40900 Säynätsalo

Tästä voit siirtyä visit.alvaraalto.fi -sivuille lukemaan lisää.

Keuruun vanha asema

Keuruun vanha rautatieasema on suoranainen kansallisromanttinen helmi, jonka suunnitteli arkkitehti Bruno Granholm vuosina 1895–1897. Rakennus houkuttelee paitsi kauniilla puuleikkauksillaan ja sinisellä julkisivullaan, myös mielenkiintoisella historiallaan ja kulttuuriympäristöllään. Asema sijaitsee lähellä Keuruun kirkkoa, maantietä ja Keurusselän rantaa, mikä tekee siitä osan laajempaa, kulttuurihistoriallisesti rikasta kokonaisuutta. Vanhassa asemassa voi aistia ajan patinaa; alkuperäiset ikkunat heijastavat ympäröivää maisemaa elävästi ja epätasaisesti, kuin muistuttaen menneistä vuosikymmenistä.

Nykyisin asemarakennus on Tuula ja Veli Kosken kodikas yksityiskoti, joka toimii samalla myös museona. Pariskunta osti talon eläkkeelle jäätyään ja on sen jälkeen jakanut sen kauneutta ja historiaa yleisön kanssa “Keräilyn Kätköistä” -näyttelyn muodossa. Näyttelyssä voi tutustua moniin keräilykohteisiin, kuten vanhoihin leluihin ja kotimaiseen emaliaan. Vaikka junaliikenne asemalla on vähentynyt vuosien saatossa, pysähtyvät Jyväskylän ja Seinäjoen väliä kulkevat junat siellä edelleen, tuoden eloa tähän kauniiseen kulttuuriympäristöön.

Sijainti: Jyväskyläntie 1, 42700 Keuruu

Tästä voit siirtyä visitkeuruu.fi -sivuille lukemaan lisää.

Korpikirjasto

Korpikirjasto, joka sijaitsee Keuruun Pihlajavedellä lähellä Ähtäriä, on suorastaan omaperäinen ja ainutlaatuinen kulttuurikohde. Se tarjoaa vierailijoille paljon enemmän kuin vain kirjoja: se on paikka, jossa voit kokea luonnon hiljaisuuden, tutustua kirjallisuuteen ja osallistua elävään keskusteluun. Tämä korven keskellä oleva kirjasto ei pelkkä kirjoilla täytetty hyllykkö, vaan suorastaan elämys, joka yhdistää erikoislaatuisen arkkitehtuurin, luonnon ja kulttuurin harmoniseksi kokonaisuudeksi. Kirjakahviossa tarjoillaan itse tehtyjä leivonnaisia ja kahvia, ja alueella vaeltelee myös ystävällisiä lampaita ja kanoja, mikä tekee paikasta entistä viehättävämmän.

Mutta Korpikirjasto on myös paljon muuta. Sen ylläpitäjä, Kulttuuriyhdistys Korpikirjasto ry, on tehnyt kunnioitettavaa työtä suomen kielen ja kulttuurin edistämiseksi. Korpikirjaston kokoelma koostuu noin 6000 lahjoitetusta kirjasta, ja yhdistys pyrkii järjestämään kulttuuritapahtumia, kuten konsertteja ja runoiltoja. Vaikka suurin osa kävijöistä tulee paikalle ensisijaisesti ihmettelemään, keskustelun merkitys on suuri. Keskustelut alkavat usein kirjasta mutta laajenevat monenlaisiin kulttuurisiin aiheisiin. Tämä tekee Korpikirjastosta paitsi kirjaston, myös yhteisön, joka yhdistää ihmiset yli erilaisten taustojen ja intressien. Se on paikka, jossa kirjallisuus, kulttuuri ja luonto kohtaavat tavalla, jota on vaikea löytää muualta.

Sijainti: Korpikirjasto Kala-aitankallio 42910 Pihlajavesi

Tästä voit siirtyä Korpikirjaston omille sivuille lukemaan lisää.

3. Luonnonnähtävyydet ja kansallispuistot

Luontoa, historiaa ja monimuotoisuutta – Suomen kansallispuistot ja luonnonnähtävyydet ovat monipuolisia aarteita, jotka tarjoavat kävijöille paitsi upeita maisemia ja virkistäviä ulkoilumahdollisuuksia, myös tietoa maamme rikkaasta ekologisesta ja kulttuurisesta perimästä. Eri puolilla Keski-Suomea sijaitsevat alueet ovat omiaan niin päiväretkille kuin pidemmillekin vaelluksille, ja ne tarjoavat monenlaisia aktiviteetteja ympäri vuoden.

Narahari K R:n kuva Unsplash:issä

Leivonmäen kansallispuisto

Leivonmäen kansallispuisto tarjoaa kävijöille mahdollisuuden kokea monipuolista ja kaunista keskisuomalaista luontoa. Puiston turvalliset ja helppokulkuiset polut, kuten Koskikaran kierros ja Luupään lenkki, ovat erinomaisia vaihtoehtoja päiväretkille. Reitit vievät läpi valoisien harjumetsien, erämaisten metsien, harjujen ja suomaisemien. Puiston harjut ja suot ovat erityisen kiinnostavia geologisesti, sillä ne ovat muodostuneet jääkauden sulamisvaiheessa noin 10 000 vuotta sitten. Alue soveltuu erinomaisesti perheille ja esteettömiä reittivaihtoehtoja, kuten Harjujärven keittokatos, on saatavilla.

Aktiviteetteja Leivonmäen kansallispuistossa riittää ympäri vuoden. Kesäisin puistossa voi patikoida, marjastaa ja sienestää, ja talvisin alueella voi hiihtää. Kävijät voivat myös kokea luonnon monimuotoisuuden läheisesti, sillä alueella on rikas linnusto ja kasvisto. Esimerkiksi kehrääjä, joka on yksi puiston tunnuseläimistä, on mahdollista kuulla alkukesän öissä. Kalastajille Rutajärvi ja koskinen Rutajoki tarjoavat omat haasteensa ja mahdollisuudet. Geokätköily on toinen tapa tutustua alueeseen ja sen luonnon aarteisiin. Kansallispuisto on paitsi virkistävä ulkoilualue, myös arvokas luonnonsuojelualue, jonka monimuotoinen ekosysteemi on suojeltu ja osin ennallistettu.

Sijainti: Syysniementie 1072, 41710 Joutsa

Tästä voit siirtyä luontoon.fi -sivuille lukemaan lisää Leivonmäen kansallispuistosta.

Pyhä-Häkin kansallispuisto

Pyhä-Häkin kansallispuisto on eteläisen Suomen merkittävimpiä ikimetsiä, joka tunnetaan erityisesti sen iäkkäistä männyistä, jotka voivat olla yli 400 vuotta vanhoja. Puiston monimuotoisessa luonnossa yhdistyvät niin vanhat metsät kuin suot ja hiekkakankaat. Alueella on useita merkittyjä reittejä, joista pidempiin ja haastavampiin vaelluksiin soveltuu esimerkiksi 17 kilometrin mittainen Tulijärven polku. Puiston opastuspiste tarjoaa lisätietoa alueesta, ja reittien varrella on myös palveluita kuten kaivoja ja tulipaikkoja.

Puiston ainutlaatuinen luonto on myös lintuharrastajien paratiisi. Alueella asustaa monia vanhan metsän lintulajeja, kuten palokärki, viirupöllö ja puukiipijä. Soiden ja hiekkakankaiden alueet tarjoavat elinympäristön myös kurjille ja metsäkanalinnuille. Lisäksi Pyhä-Häkissä voi törmätä moniin erilaisiin eläimiin ja kasveihin, joiden havainnointi tekee retkestä monipuolisen ja opettavaisen. Suot, kuten Kotaneva ja Riihineva, tarjoavat mahdollisuuden tutustua suoluontoon pitkospuita pitkin. Tämä kansallispuisto on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka kaikille, jotka arvostavat luonnon monimuotoisuutta ja haluavat kokea osan Suomen arvokkaasta ikimetsäperinnöstä.

Sijainti: 43170 Saarijärvi

Tästä voit siirtyä luontoon.fi -sivuille lukemaan lisää Pyhä-Häkin kansallispuistosta.

Etelä-Konneveden kansallispuisto

Etelä-Konneveden kansallispuisto on yksi Suomen monimuotoisimmista luontoalueista, joka tarjoaa vierailijoilleen vaihtelevia maisemia ja elämyksiä. Puistossa yhdistyvät aavat järvenselät, jyrkkäpiirteiset vuorimaat ja rehevät lehdot, jotka tarjoavat kodin monille eri eläin- ja kasvilajeille. Kansallispuisto on erityisen tunnettu sen kirkasvetisestä keskusjärvestä, Etelä-Konnevedestä, joka on yksi järvitaimenen tärkeimmistä elinalueista Etelä-Suomessa. Patikoijille ja retkeilijöille on tarjolla useita eritasoisia reittejä, jotka kulkevat monipuolisten luontotyyppien läpi. Jopa pyörätuolilla liikkuvat pääsevät nauttimaan Vuori-Kalajan alueen luonnosta avustajan kanssa.

Puiston monimuotoisuus näkyy myös sen lajistossa. Alueella on havaittu uhanalaisia ja harvinaisia lajeja kuten karhu, ilves ja liito-orava. Kalasääsken, suuren petolinnun, kanta on Etelä-Konnevedellä erityisen tiheä. Sääksi onkin yksi alueen symbolilajeista. Lisäksi alueen haavametsät tarjoavat elintilaa monille uhanalaisille lajeille ja ovat osa alueen arvokasta luonnonperintöä. Myös kulttuurihistoriallisesti Etelä-Konneveden alue on merkittävä; se on osa ikivanhaa vesiväylää ja alueelta löytyy muun muassa kivikautisia asuinpaikkoja ja varhaismetallikautinen hautaraunio. Etelä-Konneveden kansallispuisto onkin erinomainen kohde niin luonnonystäville kuin historiaa ja kulttuuria arvostaville matkailijoille.

Sijainti: Törmälän Metsätie 136, 77700 Rautalampi

Tästä voit siirtyä luontoon.fi -sivuille lukemaan lisää Etelä-Konneveden kansallispuistosta.

Salamajärven kansallispuisto

Salamajärven kansallispuisto on erämaan ystävän unelmapaikka Keski-Suomessa. Puistossa voi kulkea Peuran polun pitkospuilla ja vaeltaa metsäpeuran jäljillä. Alueella sijaitsevien laajojen soiden ja kivikkoisten kangasmaastojen ansiosta Salamajärvi tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet erilaisille retkeilykokemuksille. Koirasalmen luontotupa ja kämppäkartano ovat oiva lähtöpiste retkelle, ja ne tarjoavat monipuoliset palvelut koko perheelle, aina retkeilyneuvonnasta majoituspalveluihin.

Kansallispuiston reitit ovat haastavia mutta palkitsevia. Puiston alueella on yhteensä noin 60 km merkittyjä vaellusreittejä, jotka ulottuvat myös puiston ulkopuolelle. Reittivaihtoehtoja löytyy lyhyistä luontopoluista pitkiin vaellusreitteihin, kuten Hirvaan kierrokseen, joka on peräti 58 km pitkä. Kävelijöitä palvelevat myös laavut, autiotuvat ja vuokratuvat, joissa voi yöpyä retken aikana. Erityisen kiinnostava on Heikinjärvennevan lintutorni, josta voi tarkkailla alueen rikasta linnustoa, kuten valkovikloja ja töyhtöhyyppiä.

Sijainti: Koirasalmentie 1220, 43800 Kivijärvi

Tästä voit siirtyä luontoon.fi -sivuille lukemaan lisää Salamajärven kansallispuistosta.

Oravivuori ja kolmiomittaustorni

Oravivuori sijaitsee Korpilahden Puolakassa lähellä Jyväskylää, ja sen huipulla oleva kolmiomittaustorni on osa Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaa Struven ketjua. Struven ketju oli 1800-luvulla toteutettu mittava maantieteellinen projekti, jonka avulla pyrittiin selvittämään Maapallon muotoa ja kokoa. Oravivuoren polku huipulle on noin kilometrin pituinen ja vaatii välillä jyrkkääkin nousua kallioista rinnettä ylös. Polun varrella on opasteviittoja, ja huipulla olevasta tornista avautuvat upeat näkymät Päijänteelle. Oravivuorelle pääsee helposti omalla autolla tai JYTAKSIn kiinteähintaisella taksilla, mutta pysäköintitilat ovat rajalliset.

Struven ketjun mittauspiste Oravivuorella on tärkeä osa Suomen ja laajemmin myös globaalia tieteen historiaa. Ketju ulottuu Pohjoiselta jäämereltä Mustallemerelle, ja sen mittauspisteitä löytyy kymmenestä eri valtiosta. Oravivuoren mittauspiste on yksi kuudesta Unescon suojelemasta pisteestä Suomessa, ja se on merkitty kallioon poranreiällä jo vuonna 1834. Paikalle pystytetty kolmiomittaustorni on myös muistomerkki Suomen kartoituksen historiassa. Oravivuori on siis paitsi luonnonkaunis retkikohde, myös kiehtova yhdistelmä luontoa ja tieteellistä historiaa.

Sijainti: Vanhanpääntie 65, 41800 Jyväskylä

Tästä voit siirtyä visithyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää Oravivuoren polusta ja kolmiomittaustornista.

Päijänne

Päijänne, Suomen toiseksi suurin järvi, on erityisen tunnettu monimuotoisesta ja kauniista luonnostaan. Erikoisen geologisen perintönsä ansiosta Päijänne tarjoaa sekä kallioisia että hiekkarantaisia saaria, jotka ovat syntyneet miljoonien vuosien aikana. Vesialueet ovat monipuoliset: järvestä löytyy sekä avoimia selkiä että suojaisia lahtia. Päijänteen vesi on niin puhdasta, että se toimii jopa juomaveden lähteenä yli miljoonalle ihmiselle. Kalasääsken huudon voi kuulla kaikuvan yllä ja vesistön kalakanta on monipuolinen, mikä tekee Päijänteestä suositun kalastuskohteen.

Hendrik Morkel:in kuva Unsplash:issä.

Päijänteen kansallispuisto on suojelualue, joka kattaa useita saaria Päijänteellä, mukaan lukien mahtavan harjusaaren nimeltä Kelvenne. Puisto on paitsi visuaalisesti vaikuttava, myös ekologisesti arvokas. Se toimii monen uhanalaisen eläin- ja kasvilajin kotina. Esimerkiksi selkälokki, joka on äärimmäisen uhanalainen, on yksi puiston tunnuslajeista. Puiston monimuotoisuus ulottuu vedenalaiseen maailmaan saakka; sen pohjat ovat elinympäristöinä useille eri lajeille, jotka ovat olennainen osa järven ekosysteemiä. Myös ihmisiä ajatellen puisto on tärkeä virkistysalue, jossa voi harrastaa muun muassa veneilyä, melontaa, kalastusta ja retkeilyä erityisen kauniissa suomalaisessa järvimaisemassa.

Sijainti: Päijänne, järvi Keski-Suomessa

Tästä voit siirtyä luontoon.fi -sivuille lukemaan lisää Päijänteestä.

Hyyppäänvuori

Hyyppäänvuori on luonnonystävien ja retkeilijöiden suosima kohde Laukaassa, Keski-Suomessa. Vuori tarjoaa upeita näkymiä Lievestuoreenjärvelle ja ympäröivään metsämaisemaan, ja se on saanut lempinimen “Keski-Suomen Koli” korkeiden kallioidensa ja jylhän luontonsa ansiosta. Vuori kohoaa 171 metriin ja sen laelta löydät muun muassa lakkapäämäntyjä ja keloja. Alueella on myös luonnonhoitometsä, joka on Metsähallituksen rauhoittama. Geologisesti ja ekologisesti arvokas Hyyppäänvuori on osa Natura 2000 -verkostoa, ja alueella on monia uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja. Vuoren juurella sijaitsee myös partiolaisten maja Karhulammen rannalla.

Hyyppäänvuorelle pääsy vaatii jonkin verran suunnittelua ja varustautumista. Kohde ei sovellu liikuntarajoitteisille, ja matkalla on oltava erityisen varovainen, sillä vuoren rinteet voivat olla erittäin jyrkkiä ja liukkaita. Alueelle johtaa yksi pääasiallinen ajoreitti, joka kulkee Laukaan Savion ja Puttolan kylien kautta. Reittivalikoima vuoren huipulle on monipuolinen, ja opasteet ohjaavat retkeilijät perille. Veneilijöillekin alue tarjoaa mahdollisuuksia, vaikkakaan merkittyä reittiä ei ole. Kevään sulamisvesien ja syksyn kelirikon aikaan autoilu alueen hiekkateillä on kuitenkin kiellettyä. Hyyppäänvuori on ehdottomasti yksi Keski-Suomen näkemisen arvoisista luontokohteista, joka tarjoaa unohtumattomia luontoelämyksiä ja henkeäsalpaavia maisemia.

Sijainti: Saviontie 869, 41400 Laukaa

Tästä voit siirtyä visitlaukaa.fi -sivuille lukemaan lisää Hyyppäänvuoresta.

Hitonhauta

Hitonhauta on yksi Keski-Suomen ainutlaatuisimmista luonnonmuodostelmista, ja se sijaitsee Laukaalla Valkolan kylässä. Tämä jylhä, jääkauden aikana syntynyt rotkolaakso on huimaava luontoelämys, joka on suunnilleen 800 metriä pitkä ja 30–40 metriä leveä. Sen seinämät kohoavat jopa 20 metrin korkeuteen ja ovat täynnä luolamaisia onkaloita ja jyrkänteitä. Rotkolaakson alueelle on levittäytynyt lohkareikkoa ja erityisen mielenkiintoinen on rotkon pohjoispäässä sijaitseva luola. Alueella on myös talvisin nähtävissä suuria jääputouksia. Hitonhauta on erinomainen retkikohde, mutta vaatii vierailijoiltaan huolellisuutta, sillä alue on vaikeakulkuista ja sen herkkä luonto on suojeltu.

Suojelustatus tekee Hitonhaudasta erityisen arvokkaan. Se on osa laajempaa harjujaksoa ja kuuluu Natura 2000 -suojeluohjelmaan. Hitonhaudan luonnonsuojelualueella on monia rajoituksia, kuten metsästyksen ja tulenteon kiellot, jotta alueen ainutlaatuinen kasvisto ja geologiset piirteet säilyisivät mahdollisimman muuttumattomina. Rotko itsessään ja sen lähialueet ovat yksityisomistuksessa, ja vaikka alueelle ei ole virallista ylläpitäjää, kävijöitä kehotetaan noudattamaan suojelumääräyksiä ja liikkumaan vain merkityillä poluilla. Näin taataan, että tämä ainutlaatuinen luonnonmuodostelma pysyy koskemattomana myös tuleville sukupolville.

Sijainti: Hitonhaudantie 102, 41360 Laukaa, Suomi

Tästä voit siirtyä visitlaukaa.fi -sivuille lukemaan lisää Hitonhaudasta.

Kanavuori ja Kanavuoren luontopolku

Kanavuori, joka sijaitsee Vaajakoskella lähellä Jyväskylää, on luonnonystävän ja ulkoilijan unelmakohde. Sen huipulle johdattaa kolmen kilometrin pituinen, osittain haastava luontopolku, joka kulkee jylhien maisemien läpi. Vaelluksen varrella voi ihastella Päijänteen ja Leppäveden upeita näkymiä sekä kulttuurihistoriallisesti arvokasta Naissaaren alueesta. Polku on merkitty selkeästi, ja sen varrella on myös opastauluja, jotka tarjoavat tietoa alueen luonnosta ja historiasta. Erityisen vaikuttava on polun kääntöpisteessä sijaitseva siirtolohkare, joka herättää hämmästystä koon ja ulkonäkönsä ansiosta.

Lähde: luontoon.fi

Luontopolun nousuosa on jyrkkä ja paikoin vaikeakulkuinen, mutta korvaukseksi reitin varrella on useampi näköalapaikka, joista avautuvat henkeäsalpaavat maisemat. Portaat ja köysikaiteet helpottavat kulkua nousuosuuksilla, ja huipulla maasto muuttuu kohtalaisen helppokulkuisemmaksi. Auton voi jättää Naissaaren pysäköintialueelle, josta on noin 700 metrin kävelymatka polun lähtöpisteeseen. Julkisilla kulkuvälineillä ja polkupyörällä pääsee myös kätevästi paikalle. Kanavuori tarjoaa myös mahdollisuuksia marjastukseen, sienestykseen ja geokätköilyyn, tehden siitä monipuolisen retkikohteen aivan Jyväskylän tuntumassa.

Sijainti: Kanavuori 40800, Suomi

Tästä voit siirtyä luontoon.fi -sivuille lukemaan lisää Kanavuoresta.

Tärttämäki

Tärttämäki on yksi Ääneseudun korkeimpia paikkoja, joka tarjoaa henkeäsalpaavat näköalat aina Keiteleen vesille, Kuhnamon Tärttälahdelle ja Äänekosken kaupunkiin asti. Mäki kohoaa noin 100 metriä viereisen Kuhnamonjärven yläpuolelle, joten voit olla varma, että näkymät ovat vaikuttavat. Alueelle pääsee joko kävellen tai pyörällä, ja mäen päällä kulkevat lyhyet maastopolut tarjoavat parhaan kokemuksen jalkaisin liikkujalle. Pientä haastetta reittiin tuo maaston vaihtelevuus, mutta näköalat ovat ehdottomasti vaivan arvoisia. Parhaat maisemat avautuvat, kun jatkaa matkaa mäen päällä sijaitsevan lintutornin ja radiomaston ohi.

Vaikka Tärttämäki on vain seitsemän kilometrin päässä Äänekosken keskustasta, sinne saapuminen vaatii pientä suunnittelua. Tärttämäentietä pitkin ajaessa tulee kyltti, jossa lukee “Lintutorni”, mutta kyltti on kirjoitushetkellä huonokuntoinen ja hieman epäselvä. Auto tulee jättää tien varteen noin 200 metrin päähän risteyksestä, ja siitä huipulle on vielä noin 600 metrin kävelymatka tai pyöräily ylämäkeen. On tärkeää huomata, että Tärttämäen alueella ei ole talvikunnossapitoa, ja kallio voi olla erittäin liukas sateen jälkeen. Tämä tekee siitä vähemmän sopivan kohteen talviretkeilyyn tai huonolla säällä, joten varovaisuus on paikallaan.

Sijainti: Tärttämäki 44100, Suomi

Tästä voit siirtyä visitjyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää Tärttämäestä.

Himmaan Huippu

Himmaan Huippu on Keuruulla, Läntisessä Keski-Suomessa sijaitseva 22 metrin korkea näkötorni, joka tarjoaa upeat näkymät ympäröivään metsä- ja järvimaisemaan. Alueella on paljon muutakin tarjottavaa: ulkotulipaikka polttopuineen, suuri kota, joka on vuokrattavissa tilaisuuksiin, sekä eripituisia kävelyreittejä ja luontopolku, jossa on hauskoja tehtäviä erityisesti lapsille. Kesäisin alueen Cafe Torni tarjoaa itse leivottuja herkkuja, ja talvella alue houkuttelee hiihtoladuillaan, jotka vaihtelevat pituudeltaan 1,5 km:stä aina 16 km:iin. Alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia, ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Riihon kyläyhdistyksen Facebook-sivuilta.

Alueen ylläpitäjä, Riihon kyläyhdistys ry, on tehnyt Himmaan Huipusta helposti saavutettavan kohteen. Paikalle pääsee autolla ja se on esteetön, joten se sopii myös liikuntarajoitteisille. Torni ja sen ympäristö ovat avoinna yleisölle ympäri vuoden, vaikka talvikunnossapitoa ei olekaan. Näköalatorni toimii myös lintutornina, sillä se sijaitsee kurkien muuttoreitillä välillä Hanko-Oulu. Himmaan Huippu on yleishyödyllinen ja maksuton kohde, ja se on vetänyt puoleensa kävijöitä jopa 30 eri maasta. Tämä tekee siitä monipuolisen ja suositun kohteen niin paikallisille kuin matkailijoillekin.

Sijainti: Matkalantie 159, 42820 Keuruu, Suomi

Tästä voit siirtyä visitkeuruu.fi -sivuille lukemaan lisää Himmaan Huipusta.

Vaarunvuoret

Vaarunvuoret tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia ulkoiluun ja luonnon tarkkailuun. Alueella on noin 5 km merkittyjä reittejä, joilla kävely on suhteellisen helppoa, joskin korkeuseroja on paikoin huomattavasti. Merkitty reitti haarautuu kahteen suuntaan jylhissä männiköissä. Retkeilijät voivat myös meloa tai soutaa Päijänteeltä Korospohjanlahteen, jossa on rantautumispaikka sekä moottoriveneille että pienemmille aluksille. Lintubongareille Vaarunvuoret on aarreaitta; alueen vanhoissa metsissä viihtyvät monet harvinaiset ja uhanalaiset linnut, kuten tikit ja kanalinnut. Lisäksi alueella voi marjastaa ja sienestää.

Vaarunvuorten historia ja luonnon monimuotoisuus tekevät siitä ainutlaatuisen kohteen. Vanha Vaaruntie, joka oli aikoinaan Suomen jyrkin maantie, on nyt osa alueen retkeilyreittejä. Korospohjan satama, joka oli 1800-luvun lopulta 1950-luvulle alueen tärkein satama, on nyt veneilijöiden suosima rantautumispaikka. Alue on ollut myös keskipisteenä ympäristösuojelun ja teollisen kehityksen ristiriidalle; 1970-luvulla suunniteltu pumppuvoimalahanke herätti laajaa vastustusta ja johti lopulta hankkeen hylkäämiseen. Nykyään Vaarunvuoret on suojeltu osana Natura 2000 -verkostoa, ja se on tunnettu monimuotoisesta luonnostaan, joka tarjoaa kodin useille uhanalaisille ja harvinaisille lajeille. Alueen erilaiset elinympäristöt, kuten lehdot, vanhat metsät ja avoimet kallioalueet, tekevät siitä erityisen arvokkaan sekä luonnon että kulttuurin kannalta.

Sijainti: Vespuolentie 1934, 41870 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä luontoon.fi -sivuille lukemaan lisää Vaarunvuorista.

Mäyrävuori

Mäyrävuori, joka sijaitsee vain 20 minuutin ajomatkan päässä Jyväskylästä, on kuin salattu aarre odottamassa löytäjäänsä. Täällä voit nauttia huikaisevista Päijänteen näkymistä, mutta varo: reitti huipulle on kivikkoinen ja haastava, eikä sitä ole erikseen merkitty. 🥾 Parkkeeraa autosi Jääskelän luontopolun parkkipaikalle ja aloita seikkailusi! Mäyrävuori ei ole vain maisemistaan tunnettu; sen lähimaastosta löytyy myös mystisiä luolia ja massiivinen siirtolohkare, jotka tekevät retkestä vieläkin muistorikkaamman. 🌳🏞️

Sijainti: 40800 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä visitjyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää Mäyrävuoresta.

Paljaspää

Paljaspää on saari Jyväskylän Muuratsalossa, joka tunnetaan erityisesti luonnonkauniista maisemistaan ja helppokulkuisista poluistaan. Saari on inspiraation lähde monille taiteilijoille, kuten Alvar Aalto, joka on rakentanut saarella koetaloa. Paljaspään polku on vain puolen kilometrin mittainen, ja se on sen verran helppokulkuista, että se sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Polku alkaa Vuorelantien päästä ja johtaa kohti Paljaspään huippua. Matkalla voi nauttia luonnon rauhasta ja maisemista, jotka avautuvat kohti itää ja Pohjois-Päijänteen selkävesiä.

Vaikka Paljaspää on lähellä Jyväskylän keskustaa, se tarjoaa rauhoittavan pakopaikan arjesta. Polkuverkosto Paljaspään päältä tarjoaa mahdollisuuden jatkaa matkaa myös muille alueen kukkuloille ja järven rannalle. Näitä polkuja ei ole erityisesti merkitty, joten pidempää retkeä suunnittelevan kannattaa ottaa kartta tai navigaatiolaite mukaan. Paljaspään kukkulan huipulta avautuva näkymä on niin vaikuttava, että se saa arjen murheet unohtumaan ja antaa tilaa mielenrauhalle. Se on täydellinen kohde niin lyhyelle päiväretkelle kuin pidempäänkin luontoseikkailuun.

Sijainti: Vuorelantie 25, 40900 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä visitjyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää Paljaspäästä.

Häähninmäen näkötorni ja retkeilyreitit

Häähninmäen näkötorni on upea lisäys jo ennestään suosittuun retkeilyalueeseen Hankasalmen ja Konneveden rajalla. Torni tarjoaa kävijöille henkeäsalpaavat näköalat ympäröivään luontoon ja on erityisen ainutlaatuinen siinä, että sen huipulla sijaitsee jopa pieni mökki varustettuna monin mukavuuksin. Tornin rakentaminen oli pitkään suunnitteluvaiheessa ja toteutettiin lopulta suurella talkootyöllä. Tornista avautuva maisema on kuin palkinto ylösnoususta – erityisen hienoa on, että tornin korkeus ja sijainti mahdollistavat näkymät jopa kauas ympäröiviin maisemiin.

Häähninmäen alue tarjoaa myös kattavan valikoiman retkeilyreittejä, joita voi hyödyntää fatbiken pyöräilyyn, polkujuoksuun ja kävelyretkiin. Alueen reitistö on hyvin merkitty ja kunnostettu, ja maasto tarjoaa sopivasti haastetta kaiken tasoisille retkeilijöille. Erityismaininnan ansaitsee alueen 24,9 kilometrin pituinen maastopyöräilyreitti, joka houkuttelee pyöräilijöitä ympäri Suomen. Retkeilyreitit sopivat ympärivuotiseen käyttöön, ja alueella on myös Häähnintupa-niminen autiotupa, joka tarjoaa levähdyspaikan keskellä upeaa luontoa. Tämä tekee Häähninmäestä loistavan kohteen päiväretkille tai pidemmillekin ulkoiluseikkailuille.

Sijainti: Häähnintuvantie 160, 41540 Hankasalmi, Suomi

Tästä voit siirtyä visitjyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää.

Kiiskilänmäki

Kiiskilänmäki Multian Nikaranperällä Keski-Suomessa on alue, joka tarjoaa poikkeuksellisen korkeat maisemat sekä eteläisen että keskisen Suomen mittapuulla. Koko maakunnan korkeimpana kohtana se kohoaa 268,6 metriä merenpinnan yläpuolelle. Alueen ylpeys on vuonna 2004 pystytetty 20 metriä korkea näkötorni, joka tarjoaa kävijöille henkeäsalpaavat näkymät ympäröivään metsään ja maastoon. Torni ja muut alueen rakennukset, kuten laavu, puuvaja ja kota, ovat Nikaran Kyläyhdistyksen omistuksessa ja ne on rakennettu talkootyöllä.

Kiiskilänmäen tornista lähtee myös kolmen kilometrin mittainen merkitty luontopolku, joka kulkee pitkospuita pitkin suoalueen halki ja päättyy läheiselle Lauttajärven erämaajärvelle. Alueella voi nauttia retkeilystä monipuolisesti: tehdä tulia kodassa tai laavussa, ihailla maisemia näkötornista tai vaikkapa yöpyä kodassa. Ympäristö on Keski-Suomen suurin asumaton alue, ja luonto on säilynyt siellä poikkeuksellisen puhtaana. Nikaran Kyläyhdistys toivottaa kaikki tervetulleiksi nauttimaan tästä keskisuomalaisesta helmiestä, ja lipas tornin juurella odottaa pieniä lahjoituksia niiltä, jotka käyttävät alueen tulitarpeita.

Sijainti: 42660 Multia, Suomi

Tästä voit siirtyä visitjyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää Kiiskilänmäestä.

Äänemäen näköalatorni

Äänemäen näköalatorni tarjoaa henkeäsalpaavan kauniit näkymät ympäröivään luontoon. Torni sijaitsee lähellä Äänekosken keskustaa ja noin 50 minuutin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Torni on saavutettavissa monin tavoin: jalan, pyörällä tai autolla Kovalan tietä pitkin. Kävelyreitillä on myös kuntoportaat, jotka tekevät noususta entistä mielenkiintoisemman. Tornissa on myös huomioitu esteettömyys, sillä ensimmäiselle tasanteelle pääsee pyörätuoliluiskaa pitkin, vaikka avustaja onkin tarpeen. Valitettavasti torni ei ole talvikunnossapidon piirissä, joten se ei ole ympärivuotisesti saavutettavissa. Tornista voi ihailla Keiteleen jylhiä järvimaisemia ja jopa bongata merikotkan kiikaroiden avulla. Se tarjoaa myös upean kohteen ruskaretkille, ja monipuoliset reitit tornille sopivat kaikenlaisille luonnosta nauttijoille.

Sijainti: 44100 Äänekoski, Suomi

Tästä voit siirtyä visitjyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää Äänemäen näköalatornista.

4. Jyväskylä, Keski-Suomen sydän

Jyväskylä, joka sijaitsee Keski-Suomen sydämessä, on monipuolinen kulttuurin ja luonnon yhdistävä kaupunki, joka tarjoaa vierailijoilleen ja asukkailleen rikkaan valikoiman koettavaa. Jyväskylä onkin oikeastaan Keski-Suomen ainoa kunnollinen kaupunkilomakohde.

Tämä kappale esittelee kaupungin kulttuuritarjontaa, joka ulottuu teatterista museoihin ja satamaelämyksiin, tarjoten näkymän Jyväskylän monimuotoiseen ja elävään kulttuurikenttään.

Joni Rajala:n kuva Unsplash:issä

Jyväskylän kaupunginteatteri

Jyväskylän kaupunginteatteri on merkittävä kulttuurilaitos, joka on perustettu vuonna 1961 ja toimii arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemassa teatteritalossa Jyväskylän keskustassa. Talo on osa Aallon laajempaa suunnitelmaa Jyväskylän hallintokorttelista, johon kuuluvat myös Poliisitalo ja Virastotalo. Vuosikymmenien ajan teatteri on tarjonnut katsojilleen monipuolisia kulttuurielämyksiä, olipa kyseessä sitten teatteriesitykset, konsertit tai ooppera. Suurella näyttämöllä on tilaa 551 katsojalle ja pienemmällä näyttämöllä noin sata. Juhlavassa lämpiössä järjestetään myös erilaisia tilaisuuksia, ja sieltä avautuvat kauniit näkymät Kirkkopuistoon.

Teatteri on vuosien saatossa kohdannut monia haasteita ja muutoksia. Sen historia kertoo paitsi taiteilijoista ja esityksistä, myös taloudellisista vaiheista ja organisaatiomuutoksista. Esimerkiksi vuodesta 2001 lähtien teatteri on ollut osa Jyväskylän kaupungin organisaatiota. Vuosittain teatterissa nähdään kuudesta kahdeksaan uutta ensi-iltaa ja yleisöä käy noin 60 000 katsojaa. Ohjelmisto on monipuolinen: omana tuotantona nähtävien esitysten lisäksi lavalla nähdään vierailevia esityksiä ja Jyväskylä Sinfonia järjestää suurimman osan konserteistaan teatterin suurella näyttämöllä. Teatterin lämpiössä on myös esillä taideteoksia, ja erilaiset palvelut, kuten ravintolapalvelut, täydentävät kokonaisuuden, tehden siitä monipuolisen kulttuurikeskuksen.

Sijainti: Vapaudenkatu 36 Versonraitin lippumyymälä, Kauppakatu 35, 40100 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä Jyväskylän kaupunginteatterin omille sivuille lukemaan lisää.

Kulttuuritalo Villa Rana

Yksi Jyväskylän kulttuurin sykkeen keskuksista, Kulttuuritalo Villa Rana, tarjoaa monipuolista ja kattavaa ohjelmaa kaikenikäisille. Tämä ainutlaatuinen kulttuuritalo sijaitsee arkkitehti Yrjö Blomstedtin suunnittelemassa jugend-tyylisessä rakennuksessa Jyväskylän yliopiston kauniilla kampusalueella. Rakennus, joka valmistui vuonna 1905, oli pitkään käyttämättömänä, mutta heräsi uudelleen eloon kesällä 2021 kulttuurikäyttöön tehtyjen remonttien myötä. Tilat ovat monipuoliset ja soveltuvat yhtä lailla elokuvanäytöksiin, teatteri- ja tanssiesityksiin kuin konsertteihin ja puhetilaisuuksiinkin. Lisäksi kulttuuritalo tarjoaa kahvila- ja ravintolapalveluja, joten se on oivallinen paikka viettää aikaa taiteen parissa.

Villa Ranassa toimii useita kulttuurialan organisaatioita vakituisina vuokralaisina, kuten Keski-Suomen elokuvakeskus ja Keski-Suomen Tanssin Keskus. Näiden lisäksi talo on avoin erilaisille tapahtumajärjestäjille ja taiteilijoille, mikä tekee siitä dynaamisen ja elävän kulttuurikeskuksen. Sen toimintaa hallinnoi Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistys ry. Villa Rana onkin osoittautunut tärkeäksi alustaksi monimuotoiselle taiteelle ja kulttuurille, ja se on saanut erityistä huomiota myös Euroopan tasolla, kun se vuonna 2022 sai Euroopan kulttuuriperintötunnuksen. Sijaintinsa ja historiallisen arvokkuutensa ansiosta Villa Rana on paitsi kulttuurin myös arkkitehtuurin ja historian ystävien suosiossa.

Sijainti: Seminaarinkatu 13, 40100 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä Kulttuuritalo Villa Ranan omille sivuille lukemaan lisää.

Wemmi-sadonkorjuumarkkinat

Wemmi-sadonkorjuumarkkinat ovat vuosittainen ilonpito kotimaisen ruoan ja kädentaidon ympärillä, ja vuonna 2023 tapahtuma juhulisti 30. järjestämiskertaansa Jyväskylän Paviljongissa. Tämä perinteikäs tapahtuma tarjoaa vierailleen mahdollisuuden ostaa tuoreita, kotimaisia sadonkorjuutuotteita suoraan pelloilta, järvistä ja puutarhoista, sekä tutustua erilaisiin luomu- ja lähiruokiin.

Lähde: wemmi.fi

Myyntikojuissa näkyy myös vahva panostus kotimaiseen käsityöhön, tarjoten laadukkaita kädentaidon tuotteita. Markkinoiden ruoka- ja kahvilatarjonta kattaa monenlaisia herkkuja lettukahveista erilaisiin liha- ja kala-annoksiin, joten nälkäisellekin löytyy varmasti jotakin mieluista. Yli 250 myyjää pitävät huolen siitä, että tarjolla on monipuolisesti niin syötävää kuin ostettavaakin, ja erityisruokavaliotkin on huomioitu. Vuoden 2023 erikoisuutena oli herkkukoriarvonta, joten markkinoilla on luvassa paitsi herkullista ruokaa ja upeita tuotteita, myös juhlavuoden kunniaksi ylimääräistä jännitystä.

Sijainti: Lutakonaukio 12, 40100 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä Wemmin omille sivuille lukemaan lisää.

Aalto2 – Alvar Aalto museo

Aalto2 on yksi Jyväskylän kulttuurikentän uusimmista ja innostavimmista lisäyksistä, avattu yleisölle toukokuussa 2023. Se yhdistää kaksi merkittävää museota – Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon – ja tekee niistä yhteisen kulttuuriperinnön, arkkitehtuurin ja muotoilun kohtaamispaikan. Alvar Aalto -museo keskittyy vaalimaan suomalaisen arkkitehdin ja muotoilijan Alvar Aallon perintöä, kun taas Keski-Suomen museo on omistautunut paikallisen kulttuuriperinnön vaalimiseen. Yhdessä ne muodostavat monipuolisen katsauksen sekä suomalaiseen että kansainväliseen kulttuuriin ja taiteeseen. Museokeskus tarjoaa monikerroksisia näyttelyitä, jotka herättävät ajatuksia ja keskusteluja, ja sen tapahtumatarjonta on suunnattu eri kohderyhmille.

Pelkät näyttelyt ja tapahtumat eivät tee Aalto2:sta ainutlaatuista. Sen museokauppa ja kahvila tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden hengähtää ja nauttia kauden herkuista sekä kuratoidusta valikoimasta julkaisuja ja designtuotteita. Keski-Suomen ja Alvar Aalto -museoiden yhdistäminen on tehty sujuvasti uuden rakennetun nivelosan kautta, mikä lisää tilojen toiminnallisuutta ja esteettisyyttä. “Keskeneräisyys on matkaoppaamme,” sanoo Aalto2, ja tämä avoimuus uusille ideoille ja ajatuksille on mitä ilmeisimmin osa sen vetovoimaa. Tässä uudessa kulttuurikeskuksessa on tilaa sekä tiedolle että tunteelle, ja se toivottaa tervetulleeksi kaikki, jotka ovat uteliaita tutustumaan itseensä ja ympäröivään maailmaan uusin silmin.

Sijainti: Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä Aalto2:en omille sivuille lukemaan lisää.

Jyväskylän (Lutakon) satama

Jyväskylän Lutakon satama on todellinen kesäkauden helmi, joka sijaitsee aivan kaupungin sydämessä. Se on paikka, jossa yhdistyvät urbaani tunnelma ja luonnonkauniit järvimaisemat, tarjoten niin paikallisille kuin matkailijoillekin monipuolisia mahdollisuuksia. Satamasta löytyy useita ravintolalaivoja, kahviloita ja ravintoloita, joista voi nauttia niin virkistävät juomat kuin herkulliset ateriatkin. Alueella on myös paljon erilaisia tapahtumia, kuten festivaaleja ja markkinoita, jotka tekevät siitä eläväisen kohtaamispaikan. Eikä sovi unohtaa, että toukokuussa 2023 satama sai uuden maamerkin, kun sinne tuotiin maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelema vene.

K8:n kuva Unsplash:issä

Lutakon satama on myös loistava paikka järvielämyksille. Se toimii lähtöpisteenä useille risteilyille, ja alueelta voi vuokrata saunalauttoja tai SUP-lautoja. Voit jopa kokeilla wakeboardingia tai hypätä vesijetin kyytiin. Rantaraitti kulkee satama-alueen halki, tarjoten erinomaiset puitteet ulkoiluun ja liikuntaan. Varsinkin kesäaikaan satama muuntautuu kaupunkilaisten ikiomaksi olohuoneeksi, jossa on mukava viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. Lutakon satama onkin ansaitusti saanut tittelin Suomen elämyksellisin satama, ja se on paikka, johon kannattaa ehdottomasti tutustua, kun vieraillet Jyväskylässä.

Sijainti: Satamakatu 8, 40100 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä jyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää satamasta.

Laajavuori

Laajavuori on monipuolinen ulkoliikunnan keskus, joka sijaitsee vain noin neljän kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Paikka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia aktiviteetteja ympäri vuoden. Kesäisin voit kokeilla seikkailupuistoa, pyöräillä Bikeparkissa tai pelata frisbeegolfia. Alueelta löytyy myös luontopolkuja ja laavuja retkeilyä varten. Talvisin Laajavuori muuttuu laskettelijoiden ja lumilautailijoiden paratiisiksi, tarjoten monipuoliset rinteet, snowparkit ja hiihtokoulun. Lisäksi talvella on mahdollista harrastaa maastohiihtoa, lumikenkäilyä ja jopa liukulumikenkäilyä.

Palveluita alueella on monia: voit vuokrata välineitä, syödä Rinneravintolassa tai yöpyä Outdoor Hostelissa tai Urban Caravanissa. Laajavuoren huipulla sijaitseva mäkihyppystadion koostuu viidestä hyppyrimäestä, joista yksi on nimetty legendaarisen mäkihyppääjä Matti Nykäsen mukaan. Nykäsen mäki on valaistu pimeän aikaan ja sieltä avautuvat upeat näkymät ympäri Jyväskylää. Alueen monipuolisuus ja läheisyys kaupungin keskustaan tekevät Laajavuoresta erinomaisen kohteen niin paikallisille kuin turisteillekin.

Sijainti: 40740 Jyväskylä

Tästä voit siirtyä Laajavuoren omille sivuille lukemaan lisää.

Harju ja näkötorni

Harju on poikkeuksellinen vihreä keidas Jyväskylän sydämessä, ja se on suosittu ulkoilupaikka kaupunkilaisten keskuudessa. Harju tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja eri vuodenaikoina: kesäisin lenkkeilijät, matkailijat ja perheet nauttivat sen kauniista luonnosta ja upeista näköaloista, kun taas talvisin rinteillä voi hiihtää ja laskea pulkalla. Ikimuistoisen nousun huipulle tekee mahdolliseksi Neron portaat, jotka ovat yksi Jyväskylän kuvatuimmista kohteista. Portaiden huipulla sijaitsee Vesilinna-näkötorni, josta avautuu 360 asteen näköala ympäröivään kaupunkiin. Näkötornissa toimii myös Luontomuseo sekä Vesilinna Cafe & Restaurant, ja torniin pääsee näiden aukioloaikoina.

Yksi Harjun erityispiirteistä on iltasoitto, joka on kaikunut Vesilinnan huipulta joka kesäilta vuodesta 1976 lähtien. Aulis Raitalan säveltämä ja Martti Korpilahden sanoittama “Laulu Synnyinseudulle” tuo romanttisen ja tunnelmallisen loppuhuipennuksen päivän aktiviteeteille. Lisäksi joulun aikaan Harjusta kaikuu Helmi Auvisen sanoittama ja Armas Maasalon säveltämä joululaulu “Joulun kellot”. Tämä musiikillinen perinne tekee Harjusta vieläkin merkityksellisemmän paikan kaupunkilaisten sydämissä. Esteettömyys on myös huomioitu: Luontomuseoon ja Vesilinna Cafe & Restaurantiin on hissillä esteetön pääsy, vaikkakaan näköalatasanteelle ei valitettavasti pääse pyörätuolilla.

Sijainti: Ihantolantie 5, 40100 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä visitjyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää Harjusta ja näkötornista.

5. Ravintolat ja makuelämykset

Kuolaatko uusien makuelämysten perään tai etsitkö täydellistä paikkaa erityiseen tilaisuuteen? Tässä kappaleessa esittelen pienen joukon Keski-Suomen kiinnostavimpia ravintoloita, jotka tarjoavat enemmänkin kuin pelkästään herkullista ruokaa. Olipa kyse gastronomisesta seikkailusta, historiallisesta ympäristöstä tai monipuolisista tapahtumatiloista, nämä ravintolat tarjoavat kokemuksia, jotka hemmottelevat kaikkia aisteja.

shawnanggg:in kuva Unsplash:istä.

Tutkaile lisää ravintoloita tämän linkin takaa.

Ravintola Pöllöwaari

Ravintola Pöllöwaari tarjoaa korkeatasoista kulinarismia yhdistettynä huomaavaiseen palveluun. Pöllöwaari sijaitsee saman katon alla Boutique Hotelli Yöpuun kanssa, ja yhdessä ne pyrkivät tarjoamaan täydellisen kokemuksen kaikille aisteille. Kiehtovat ja yllätykselliset makumatkat alkavat taidokkaasti suunnitelluista annoksista, jotka on valmistettu sesonginmukaisista raaka-aineista. Lisäksi ravintolassa voi nauttia viimeistellystä juomavalikoimasta, joka sisältää niin klassisia kuin uuden suunnan eurooppalaisia viinejä. Erikoistapahtumat, kuten cocktail-illat ja viinitastingit, lisäävät entisestään Pöllöwaarin monipuolista tarjontaa.

Pöllöwaari on paitsi gastronominen keidas, myös monipuolinen tila erilaisille tilaisuuksille. Sen tyylikkäät ja hyvin varustellut kokous- ja juhlatilat tarjoavat loistavat puitteet niin yritystilaisuuksille kuin yksityisjuhlille. Ravintola suosittelee yli kymmenen hengen seurueille tilaamaan yhtenäisen menun etukäteen, jotta juhla tai tilaisuus sujuisi mahdollisimman mutkattomasti. Tilaisuuksien yksityiskohtiin, kuten kynttilöihin, pöytäkukkiin ja pöytäliinoihin, on myös kiinnitetty erityistä huomiota. Pöllöwaarin tiloissa voi järjestää unohtumattomia juhlia, ja ammattitaitoinen henkilökunta huolehtii siitä, että jokainen yksityiskohta on huomioitu.

Sijainti: Yliopistonkatu 23, 40100 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä Ravintola Pöllöwaarin omille sivuille lukemaan lisää.

Ravintola Harmooni

Harmooni tarjoaa syvällisen kokemuksen suomalaisesta kulttuurista ja gastronomiasta, yhdistettynä ainutlaatuiseen historialliseen ympäristöön. Sijaiten Jyväskylän keskustassa vanhassa harmonitehtaassa, tämä jugendtyylillään hurmaava ravintola on paikka, jossa historia, taide ja kulinarismi kohtaavat. Asiakkaat voivat nauttia puhtaiden, paikallisten raaka-aineiden inspiroimasta à la carte -listasta, joka vaihtelee sesongin mukaan. Listalta löytyy myös 5 ja 7 ruokalajin maistelumenuita, jotka on suunniteltu Harmoonin oman “maunvirittäjän” keittiömestari Pasi Kovasen johdolla.

Harmooni ei ole vain ravintola, vaan myös monipuolinen tapahtuma- ja juhlapaikka. Sen tiloissa voidaan järjestää kaikenlaisia yksityistilaisuuksia, kokouksia ja juhlia, joissa yhdistyvät historiallinen miljöö, moderni kokoustekniikka ja henkilökohtainen palvelu. Ravintolan lisäksi Harmooni tarjoaa myös ainutlaatuisia majoitustiloja, jotka ovat kunnostettu rakkaudella ja perinteitä vaalien. Kellarissa sijaitseva ravintola-alue ja sen rustiikkiset tiiliseinät, jugend-värimaailma ja uniikki taide luovat tunnelman, joka on vertaansa vailla. Harmoonin omistajat ovat sitoutuneet ympäristöystävällisyyteen ja kulttuuriperinnön säilyttämiseen, mikä tekee siitä paitsi gastronomisen myös eettisen valinnan. Tämä tekee Harmoonista paikan, joka tarjoaa paitsi korkealaatuista ruokaa ja palvelua, myös syvällisen kulttuurisen kokemuksen.

Sijainti: Väinönkatu 1, Hannikaisenkatu 39, 40100 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä Ravintola Harmoonin omille sivuille lukemaan lisää.

Hotelli-Ravintola Mierontie

Hotelli-Ravintola Mierontie sijaitsee luonnonkauniissa ympäristössä lähellä Ääneseutua ja Etelä-Konneveden Kansallispuistoa. Se on paikka, joka tarjoaa monipuolista palvelua: kodikkaat huoneet yhden tai kahden hengen majoittumiseen, herkullinen aamupala ja laadukas ruokatarjonta. Ravintolassa panostetaan kotimaisiin, laadukkaisiin raaka-aineisiin ja ruoka valmistetaan paikan päällä alusta loppuun. Listalta löytyy vaihtoehtoja aina kotiruokalounaasta gourmet-pizzoihin ja a la carte -erikoisuuksiin. Lisäksi tarjolla on monipuolisia burgerateriaita ja grilliruokaa. Ravintola toimii myös juhlapaikkana, ja sen pitopalvelu huolehtii asiakkaiden tarpeista ammattitaidolla. Viihtyisässä baarissa voi tavata ystäviä tai uusia tuttavuuksia ja viettää aikaa mukavassa seurassa. Hotelli-Ravintola Mierontie on paikka, jossa yhdistyvät suomalainen vieraanvaraisuus, korkea laatu ja monipuoliset palvelut, tehden siitä ihanteellisen kohteen niin arkeen kuin juhlaan.

Sijainti: Kauppatie 45, 44300 Konnevesi, Suomi

Tästä voit siirtyä Mierontien omille sivuille lukemaan lisää.

Ravintola Hook

Ravintola Hook Jyväskylässä on erityisesti siipien, ribsien ja burgereiden ystävien paratiisi, ja se on tunnettu herkullisista siivistään jo vuodesta 1997. Ravintolan omistajien ja henkilökunnan joukosta löytyy myös Suomen ainoa NBA-tähti, Lauri Markkanen, mistä johtuukin paikan urheilupainotteisuus.

Hook ei siis ole pelkästään ruokaravintola, vaan se tarjoaa asiakkailleen myös mahdollisuuden seurata urheilua suurilta screeneiltä; olipa kyseessä sitten jääkiekon SM-liiga, CHL tai muut tärkeät urheilutapahtumat. Asiakaspaikkoja ravintolassa on yhteensä noin 170 sisätiloissa ja yli 100 ulkotiloissa, ja se sijaitsee kahdessa kerroksessa. Ravintolasta löytyy myös VIP-tila noin 30 henkilölle.

Sijainti: Kauppakatu 31b, 40100 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä Ravintola Hookin omille sivuille lukemaan lisää.

Konttiravintola Morton

Konttiravintola Morton on suomalainen ravintolabrändi, joka on saavuttanut huomattavaa menestystä eri puolilla Suomea. Yritys sai alkunsa vuonna 2010, kun kolme nuorta opiskelijakaverusta Rautalammin kylästä päättivät yhdistää voimansa ja tehdä unelmistaan totta. Nimi Morton juontaa juurensa 1600-luvulta, ja tarina yrityksen takana on yhtä mielenkiintoinen kuin sen kehitys. Vuosien varrella Morton on laajentunut monipuoliseksi ravintolaketjuksi, jolla on tällä hetkellä yksi ympäri vuoden toimiva konttiravintola Helsingissä sekä kuusi kesäaikaan toimivaa konttiravintolaa eri puolilla Suomea: Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa, Varkaudessa, Pieksämäellä ja kotikylässään Rautalammilla.

Mortonin tarina on täynnä merkittäviä käänteitä. Esimerkiksi vuonna 2021 yritys teki paluun juurilleen avaamalla konttiravintolan Rautalammille, missä kaikki alkoi. Viimeisimpänä avauksenaan toukokuussa 2023 he laajensivat toimintaansa avaamalla kahvilan Kuopion torille. Tämä on ensimmäinen toimipiste, joka keskittyy vain kahvilatoimintaan, kun taas muut kahvilat sijaitsevat konttiravintoloiden yhteydessä. Jatkuva uudistuminen ja innovointi ovat yrityksen voimavara, ja paljon on vielä varmasti luvassa tulevaisuudessa. Mortonin tarina on osoitus siitä, miten suuret unelmat voivat muuttua todeksi kovalla työllä, yrittäjähenkisyydellä ja tiiviillä yhteistyöllä.

Sijainti: Satamakatu 2, 40100 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä Konttiravintolan omille sivuille lukemaan lisää.

Ravintola Riihikelo

Riihivuoren maalauksellisella huipulla sijaitseva Ravintola Riihikelo tarjoaa unohtumattoman elämyksen ympäri vuoden. Talvisin hiihtokaudella ravintolan listalla komeilevat lämmittävät juomat ja herkulliset ruoka-annokset, jotka saavat veden kielelle. Kesäisin puolestaan Riihikelo muuttuu kulttuurin keskukseksi, sillä Riihivuoren kesäteatteri järjestää upeita esityksiä, joihin Ravintola Riihikelo tarjoaa erityistä kesäteatterimenua ja raikasta väliaikatarjoilua. Ravintolasalin muunneltavuus tekee Riihikelosta ihanteellisen paikan myös kokouksille ja ryhmätilaisuuksille, sillä tiloja voi räätälöidä 10–300 hengen tarpeisiin. Olitpa sitten laskettelureissulla, kulttuurin ystävä tai kokousvieras, Riihikelo tarjoaa jokaiselle jotakin.

Sijainti: Riihivuorentie 313, 40950 Muurame, Suomi

Tästä voit siirtyä Ravintola Riihikelon omille sivuille lukemaan lisää.

Mustan korpin saluuna

Mustan Korpin saluuna on ainutlaatuinen elämys keskellä Keski-Suomea, joka vie sinut suoraan Villin lännen tunnelmaan. Saluunan ovet avautuvat jo varhain iltapäivällä, ja siitä lähtien tarjolla on yllin kyllin viihdettä: live-musiikkia, herkullista ruokaa ja tietenkin erinomainen valikoima juomia, johon kuuluu niin paikallisia erikoisuuksia kuin klassisia coctailejakin. Sisustus on kuin suoraan lännenelokuvasta, ja henkilökunnan ystävällisyys ja ammattitaito tekevät visiitistä ikimuistoisen.

Mutta Mustan Korpin saluuna ei ole pelkkä ravintola tai baari; se on kokemus. Luvassa on monenlaista ohjelmaa, kuten teemabileitä, karaokea ja jopa ammattilaistason biljardipöytä. Pienellä onnella saatat törmätä myös paikallisiin hahmoihin, jotka tuovat oman lisänsä autenttiseen lännentunnelmaan. Olitpa sitten paikallinen asukas tai vain ohikulkumatkalla, Mustan Korpin saluuna on vierailun arvoinen paikka, joka jättää jäljen sydämeesi.

Sijainti: Simunankoskentie 8, 41325 Laukkavirta, Suomi

Tästä voit siirtyä Mustan Korpin Saluunan omille sivuille lukemaan lisää.

6. Aktiviteetit ja elämykset

Tervetuloa Keski-Suomen sydämeen, jossa luonto, kulttuuri ja elämykset yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla! Tässä kappaleessa esittelemme Keski-Suomen monipuoliset aktiviteetit ja elämyskohteet, jotka tekevät alueesta ihanteellisen lomakohteen niin perheille, ystäväporukoille kuin aktiivisille elämysmatkaajillekin.

Saunoja

Keski-Suomi, Maailman virallinen Saunamaakunta, on saunan ystävän paratiisi. Alueelta löytyy noin 30 000 saunaa, jotka tarjoavat monipuolisia saunakokemuksia, olipa kyse sitten savusaunan lempeistä löylyistä Tupaswillassa, suomalaisen saunakulttuurin historiaan tutustumisesta Jämsän saunakylässä tai kesäpäivän viettämisestä Jyväskylän kelluvilla saunalautoilla. Joka vuosi järjestettävä Saunamaakuntaviikko tarjoaa oivan tilaisuuden kokea alueen saunaelämyksiä ja tutustua Keski-Suomen rikkaaseen saunakulttuuriin. Tämä on erityisen helppoa, sillä yleiset saunat ja saunatapahtumat ovat helposti löydettävissä hakukoneilla ja Keski-Suomen aktiviteettikoosteesta.

Keski-Suomi on myös saunateollisuuden kehittäjä. Keski-Suomessa sijaitsevat yritykset, kuten Harvia Muuramessa ja Sun Sauna Jyväskylässä, ovat tehneet alueesta tunnetun laadukkaasta saunateollisuudesta. Harvia on maailman johtava kiukaiden valmistaja, ja sen tuotteet ovat käytössä monissa saunoissa ympäri maailmaa. Sun Sauna puolestaan tarjoaa mittatilaussaunoja, jotka tuovat autenttisen saunakokemuksen koteihin ja julkisiin tiloihin. Myös perinteisten savusaunojen valmistajat, kuten Huliswood Karstulassa ja Sisu Sauna Jämsässä, pitävät yllä saunan monimuotoista perinnettä. Maailman ensimmäinen tynnyrisauna on myös syntynyt Keski-Suomessa, tarkemmin sanottuna Jämsässä. Kaiken kaikkiaan Keski-Suomi on saunan ystävän unelmakohde, jossa voi sekä nauttia että oppia saunakulttuurista monipuolisesti.

Lue visitjyvaskyla.fi -sivuilta lisää Keski-Suomen saunoista.

Nokkakiven huvipuisto: Kesäistä viihdettä koko perheelle

Nokkakiven huvipuisto tarjoaa monipuolista kesäviihdettä keskellä Suomea. Puiston amerikkalaishenkinen tunnelma yhdistyy lähes 20 erilaiseen huvipuistolaitteeseen, jotka sopivat kaikenikäisille vieraille. Suosituimpia laitteita ovat muun muassa Cyclon-vuoristorata, Miami ja klassiset törmäilyautot. Mörkömetsässä voit kohdata jännittäviä hahmoja, ja lammasfarmilla pääset tutustumaan eläimiin. Puistossa on myös useita myymälöitä, kuten lastenvaatekauppa Hienohelma ja sisustusliike, sekä erilaisia ruokailuvaihtoehtoja.

Vapaa-aika ja tapahtumat puistossa ovat monipuoliset. Voit syödä puiston kahvilassa tai viereisessä Laukaanhovissa, ja piknik omin eväin on myös sallittu. Kesäkaudella puisto järjestää erilaisia tapahtumia, kuten suositut Amerikan päivät. Lisäksi Nokkakiven pelihalli on Suomen suurin vanhojen peliautomaattien kokoelma, ja se on avoinna ympäri vuoden. Puisto on myös suosittu luokkaretkikohde ja tarjoaa mahdollisuuden yksityistilaisuuksien järjestämiseen. 🎉🌞

Sijainti: Ruuhimäentie 3, 41400 Lievestuore, Suomi

Tästä voit siirtyä huvipuiston omille sivuille lukemaan lisää.

Himos

Himos on yksi Suomen suosituimmista hiihto- ja matkailukeskuksista, joka on perustettu vuonna 1984 Juhani Ojalan ja Päivi Kuokkasen toimesta. Alusta asti tavoitteena on ollut tarjota laadukasta palvelua laskettelun ja muiden ulkoiluaktiviteettien ystäville. Yrityksen toiminta on laajentunut huomattavasti vuosien varrella, ja se on saanut tunnustusta mm. Vuoden Hiihtokeskus -tittelin myötä. Himoksen tarjontaan kuuluu nykyään myös monia muita aktiviteetteja, kuten maastohiihto, mönkijä- ja moottorikelkkasafarit sekä kesäisin golf ja festivaalit. Yritys on perheomisteinen, ja operatiivisesta toiminnasta vastaavat nykyään Juhani Ojalan lapset, Elsi ja Jouni Ojala.

Himoksen palveluvalikoima on laaja ja kattaa niin talvi- kuin kesäaktiviteetitkin. Talvisin alueella voi laskettelun ja lumilautailun lisäksi harrastaa esimerkiksi maastohiihtoa ja moottorikelkkailua. Himoksella järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja Himos Areenalla. Kesäisin tarjontaa täydentävät golf, kalastus ja patikointi. Alueella on myös monipuolisia majoitusvaihtoehtoja, ravintoloita ja muita palveluita, mikä tekee siitä houkuttelevan kohteen erilaisille kohderyhmille aina perheistä nuoriin ja yritysryhmiin. Himos sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Jämsässä, ja se on yksi Suomen neljänneksi suurimmista hiihtokeskuksista hissiliikevaihdoltaan.

Sijainti: Länsikeskuksentie 11, 42100 Jämsä, Suomi

Tästä voit siirtyä Himoksen omille sivuille lukemaan lisää.

Psst. Jos sinulla on vuokramökki hakusessa Himokselta, niin kannattaa vilkaista artikkelimme:

Retkeilyreitit Keski-Suomessa

Keski-Suomi tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ulkoilulle ja retkeilylle, kumpuilevine maastoineen, monimuotoisine metsineen ja lukuisine järvineen. Jyväskylä, alueen suurin kaupunki, on loistava lähtöpiste retkille, ja se on tunnettu myös Suomen urheilupääkaupunkina. Alueella on erilaisia reittejä kaiken tasoisille retkeilijöille: Kanavuoren luontopolku tarjoaa haastavan, mutta palkitsevan patikoinnin vaativille, kun taas Metsoreitti Laukaalla on monipuolinen, noin 50 km pitkä retkeilyreitti. Myös Keski-Suomen kansallispuistoissa, kuten Leivonmäen ja Pyhä-Häkin kansallispuistoissa, pääsee nauttimaan luonnon monimuotoisuudesta ja rauhasta. Eri reittivaihtoehdot tarjoavat jotakin jokaiselle, oli kiinnostuksen kohteena sitten lintubongaus, geologia tai yksinkertaisesti luonnon kauneuden ihailu.

Tästä voit siirtyä outdooractive.fi -sivuille lukemaan lisää Keski-Suomen rekeilyreiteistä.

Pyöräretket ja maastopyöräreitit Keski-Suomessa

Keski-Suomessa pyöräretkeily on erinomainen tapa tutustua alueen monipuoliseen luontoon ja kulttuuriin. Esimerkiksi Himos-Jämsä -retkipyöräilyreitti tarjoaa 36,1 kilometrin matkan, joka vie pyöräilijän halki kumpuilevien peltojen ja viehättävien jokivarsien. Vaativampaa haastetta kaipaaville on tarjolla esimerkiksi Retkipyöräreitti Sysmä-Luhanka-Tammijärvi-Hartola-Sysmä, joka kulkee 120,8 kilometriä ja kestää noin 8,5 tuntia. Kulttuurin ystäville Jyväskylässä on tarjolla myös erityinen Alvar Aallon arkkitehtuuria esittelevä pyöräretki.

Maastopyöräilijöille Keski-Suomessa on lukuisia vaihtoehtoja. Häähninmäen alueella Hankasalmella pääsee nauttimaan vaihtelevista maastoista ja uudesta näkötornista. Sorvajärven luontoliikuntapolku Jämsässä on suunniteltu erityisesti aloitteleville maastopyöräilijöille, ja se tarjoaa 3,1 kilometrin helpon reitin. Leivonmäen kansallispuistossa sijaitseva maastopyöräilyreitti vie pyöräilijän läpi harjumaiseman, suppien ja kirkkaiden metsälampien. Jyväskylän lähellä sijaitsevassa Laajavuoressa on myös monentasoisille pyöräilijöille sopiva maastopyöräreitti, joka on 9,1 kilometriä pitkä. Keski-Suomen maastopyöräilyreitit tarjoavat hienoja mahdollisuuksia kokea alueen luontoa läheltä.

Tästä voit siirtyä outdooractive.fi -sivuille lukemaan lisää Keski-Suomen pyöräretkistä ja -maastopyöräilyreiteistä.

Savutuvan Apaja

Savutuvan Apaja ei ole pelkkä tilausravintola, vaan kokonaisvaltainen elämys keskellä keskisuomalaista luontoa. Se sijaitsee Päijänteen rannalla, luonnonsuojellussa Haapasaaressa, aivan Jyväskylän lähettyvillä, ja tarjoaa uniikin ympäristön erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Olipa kyse yritysjuhlista, saunailloista, häistä tai muista juhlatilaisuuksista, Savutuvan Apaja huomioi jokaisen yksityiskohdan. Alueelta löytyy yli 30 keskisuomalaista talonpoikaisrakennusta, joista vanhin on yli 250 vuotta vanha. Nämä hirsirakennukset ja luonnonkaunis ympäristö luovat rauhallisen ja kiireettömän ilmapiirin, jossa vieraat voivat todella keskittyä toisiinsa ja nauttia hetkestä.

Keittiömestari Kätlin Savela vie vieraiden makunystyrät matkalle paikalliseen ruokakulttuuriin. Keskittyen sesonkiluonteisiin lähiraaka-aineisiin, kuten karitsaan, ja lähivesien kuhasta hän loihtii aitoja ja maistuvia ruokaelämyksiä. Savutuvan Apajan keittiössä arvostetaan käsityötä ja erilaisia valmistustapoja; ruokaa valmistetaan muun muassa hiilloksessa, savustamalla ja avotulella. Keittiön läpinäkyvyys on osa kokonaiselämystä; ruokaillessasi voit seurata, kuinka annoksesi valmistuvat. Lisäksi ravintolan erinomainen viinivalikoima ja Päijänteen rannalla sijaitsevat saunat ja ulkoporealtaat täydentävät elämyksen. Kaikki nämä yksityiskohdat yhdistettynä henkilökohtaiseen palveluun tekevät Savutuvan Apajasta paikan, jossa ei ainoastaan syödä ja juhlita, vaan luodaan unohtumattomia muistoja.

Sijainti:

Tästä voit siirtyä Savutuvan Apajan omille sivuille lukemaan lisää.

7. Majoitus

Majoitusvaihtoehtoja Keski-Suomessa on tietysti monia, aina vuokramökeistä majataloihin ja hotelleihin. Tästä kappaleesta löydät monia hyviä majoitusvaihtoehtoja Keski-Suomen matkallesi!

Vuokramökit

Mielestäni vuokramökki on eräs parhaista majoitusvaihtoehdoista kotimaanmatkaajalle. Siitä syystähän tämä sivukin luotiin. Mikset siis majoittuisi vuokramökissä kokiessasi Keski-Suomen luonnon, kulttuurin, ja aktiviteetit?

Tässä joitakin Keski-Suomea käsitteleviä artikkeleitamme:

Tästä pääset myös halutessasi lomarenkaan sivuille tutkailemaan Keski-Suomen vuokramökkitarjontaa vielä tarkemmin.

Hotellit

Hotelli Yöpuu

Hotelli Yöpuu Jyväskylän keskustassa tarjoaa enemmän kuin vain yösijan – se tarjoaa kokonaisvaltaisen elämyksen. Yöpuu on sijoitettu historialliseen kivitaloon ja se huokuu arvokkuutta sekä tyylikkyyttä. Hotellin jokainen huone on yksilöllisesti sisustettu, mikä tekee jokaisesta vierailusta ainutlaatuisen. Viinitastingit viihtyisässä viinibaarissa, gourmet-elämykset Ravintola Pöllöwaarissa sekä ylelliset saunafasilitetit ovat vain esimakua siitä, mitä hotelli tarjoaa. Erityismaininnan ansaitsee hotellin aamiainen, joka on koostettu sesongin tuoreimmista raaka-aineista.

Kattavat palvelut tekevät Hotelli Yöpuusta ihanteellisen valinnan niin yksityis- kuin yrityskäyttöönkin. Hotellin kokoustilat, ylellinen saunakeidas ja asiantunteva henkilökunta varmistavat, että jokainen tapahtuma, olipa kyseessä sitten kokous tai juhla, sujuu saumattomasti. Hotellin huonevalikoima tarjoaa vaihtoehtoja yksin matkustaville, pareille ja perheille. Lisämukavuuksia, kuten vedenkeitin, silitysvälineet ja kylpytakit, löytyy superior-huoneista. Jos varaat huoneen suoraan hotellin omilta sivuilta, saat kaupan päälle yksityisen, etukäteen varattavan saunavuoron.

Sijainti: Yliopistonkatu 23, 40100 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä booking.com -sivuille varaamaan.

Hotelli Keurusselkä

Hotelli Keurusselkä tarjoaa monipuolisen valikoiman aktiviteetteja ja palveluita kaikenlaisille lomailijoille. Sijaiten kauniin Keurusselkä-järven rannalla, hotelli mahdollistaa helpon pääsyn luontoon; patikointireitit ja pyörätiet alkavat suoraan hotellin ovesta. Liikunnallisia aktiviteetteja löytyy frisbeegolfista tennis- ja padelkenttiin, ja lähellä oleva Liikuntapuisto tarjoaa lisää vaihtoehtoja. Talvella alue houkuttelee hiihtäjiä ja pilkkijöitä, ja lumikenkäily on myös suosittua. Hotellin ravintola huolehtii vieraiden ruokailusta, tarjoten herkkuja aamusta iltaan.

Hotellin ympäristövastuullisuus näkyy sen toiminnassa; se on saanut Green Key -sertifikaatin ja käyttää Sustainable Travel Finland -merkkiä. Majoituskapasiteetti on laaja, sillä hotellissa on yli 200 vuodepaikkaa ja lisäksi tarjolla on 180-paikkainen mökkikylä. Vastaanotto, ravintola ja muut tilat ovat esteettömät, mikä tekee lomailusta helppoa kaikille. Kokous- ja juhlatilat sekä kylpyläosasto tuovat lisäarvoa majoittujille. Onpa matkan tarkoitus mikä hyvänsä—loma, työ tai juhla—Hotelli Keurusselkä tarjoaa puitteet onnistuneeseen oleskeluun.

Sijainti: Keurusseläntie 134, 42700 Keuruu, Suomi

Tästä voit siirtyä booking.com -sivuille varaamaan.

Hotelli Verso

Hotelli Verso on Suomen ensimmäinen urbaanihotelli, sijaiten Jyväskylän ydinkeskustassa. Modernin kaupunkielämän sykkeessä elävä hotelli tarjoaa 128 huonetta, joissa yhdistyvät tyylikäs design ja paikallinen henki. Hotellissa on vahva painotus yksilöllisiin ja inhimillisiin kohtaamisiin, tarjoten samalla laadukkaita palveluita kuten itse tehtyjä leivoksia, lähituottajien raaka-aineista valmistettuja aterioita ja monipuolisia tapahtumia. Yöpyminen Versossa on kokonaisvaltainen kokemus, jossa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu – aina silkinsileistä pussilakanoista paikallisen pienpanimon oluisiin.

Verso-hotellin toiminta perustuu paikalliseen yrittäjyyteen ja perinteisiin, jotka ovat juurtuneet syvälle hotellin arvomaailmaan. Vuonna 2016 perustettu hotelli on Ari Pärnäsen ja Katriina Pilppulan käsialaa, jotka ovat tunnettuja myös Boutique Hotelli Yöpuun yrittäjinä. Versossa vaalitaan samoja perinteitä ja palvelukulttuuria, mutta tuodaan samalla uudenlaista urbaania otetta ja spontaaniutta asiakaskokemukseen. Hotellissa on erityinen huomio myös turvallisuudessa; monipuoliset tilat, koulutettu henkilökunta ja tehostetut siivouskäytännöt takaavat, että asiakkaat voivat nauttia oleskelustaan huolettomasti.

Sijainti: Kauppakatu 35, 40100 Jyväskylä, Suomi

Tästä voit siirtyä booking.com -sivuille varaamaan.

Muita hotelleja alueella:

Katso täältä vielä muita majoitusvaihtoehtoja Jyväskylästä.

Tai täältä vielä yleisemmin muualla Keski-Suomessa.

Kylpylät ja hyvinvointi

Nature Hotel & Spa Resort Järvisydän

Nature Hotel & Spa Resort Järvisydän tarjoaa ympärivuotisen elämysloman Saimaan rannalla, lähellä Linnansaaren kansallispuistoa. Järvisydämessä pääset nauttimaan monipuolisista majoitusvaihtoehdoista, kuten Maisemasviiteistä ja Houseboatista, sekä uudesta Järvikylpylästä. Lisäksi tarjolla on erilaisia luonto-ohjelmia, ja ruokailumahdollisuudet ovat monipuoliset. Historiansa puolesta Järvisydän on kuin avoin kirja, joka ulottuu aina vuoteen 1658, joten vierailijat pääsevät sukeltamaan syvälle suomalaiseen perinteeseen ja tarinaan.

Lähde: jarvisydan.fi

Uusimpana lisäyksenä Järvisydämen tarjontaan on Kuru Lake Suite, joka sijaitsee vain 800 metrin päässä päämajapaikasta. Lake Suiteissa voit nauttia esteettömästä näkymästä järvelle, omasta spa-osastosta saunoineen, takasta ja terassista riippukeinuineen. Kuru Resortin yhteydessä toimii myös Ravintola Solitary, ja se on suunnattu vain aikuisille. Järvikylpylässä voit kokea ainutlaatuisen järvihyvinvointikokemuksen, ja hoitola tarjoaa useita erilaisia hemmotteluhoitoja. Eikä pidä unohtaa, että resort tarjoaa myös monipuolisen valikoiman saunoja, kuten rantasaunan ja metsäsaunat, sekä erilaisia lomapaketteja kaikille aisteille.

Sijainti: Porosalmentie 313, 58900 Rantasalmi, Suomi

Tästä voit siirtyä booking.com -sivuille varaamaan.

Peurungan kylpylä

Peurungan kylpylä tarjoaa monipuolisen valikoiman aktiviteetteja ja palveluita, jotka sopivat kaikenikäisille ja -kuntoisille kävijöille. Kylpylässä on useita erilaisia altaita, joista jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa. Esimerkiksi 100 metrin pitkäjokiallas tarjoaa mainiot puitteet pitkän matkan uimiseen tai vesijuoksuun. Lisäksi kylpylässä on mahdollista osallistua Hydrohex virtuaalivesijumpassa, joka on sekä tehokasta että hauskaa. Jos taas kaipaat rentoutumista, voit lämmitellä erilaisissa saunoissa tai pulahtaa porealtaaseen.

Lapsiperheet huomioidaan myös monin tavoin. Kylpylässä on lastenaltaassa vauhdikas liukumäki ja Baby Bungee -allas pienemmille vesipedoille. Vanhempien lasten ja aikuisten riemuksi kylpylässä on Pohjoismaiden yksi pisimmistä vesiliukumäistä, peräti 130 metriä pitkä! Liukumäessä on myös ajanotto, joka lisää jännitystä ja kilpailuhenkeä. Eikä pidä unohtaa allasbaaria ja Bistro Nemoa, jotka tarjoavat herkkuja ja pikkupurtavaa kylpyläpäivän lomassa. Tervetuloa nauttimaan Peurungan monipuolisista palveluista!

Sijainti: Peurungantie 85, 41340 Laukaa, Suomi

Tästä voiit siirtyä booking.com -sivuille varaamaan.

Muita Majoitusvaihtoehtoja:

Taulun Kartano

Taulun Kartano on enemmän kuin pelkkä maalaiskartano; se on sukupolvien aikana rakentunut kulttuuriperintö, joka yhdistää menneen ja nykyisyyden saumattomasti. Kartanon historia ulottuu kauas taaksepäin, alkaen tilan perustamisesta vuonna 1849 Kruunulle erotetulle liikamaalle. Historiallisten vaiheiden, kuten Suomen sodan ja maanvuokralain muutosten, kautta kartano on kehittynyt monimuotoiseksi yritykseksi, joka on palkittu jopa Vuoden Nuori Maaseutuyrittäjäkilpailussa. Taulun Kartano on säilyttänyt perinteitään, kuten torppajärjestelmää ja omavaraista maataloutta, mutta soveltanut niitä moderniin ympäristöön.

Kartanon nykyinen toiminta perustuu vahvasti arvoihin, jotka korostavat ekologista ja eettistä kestävyyttä. Tämä näkyy konkreettisesti esimerkiksi maa- ja ilmalämpöjärjestelmien käytössä ja jätteiden huolellisessa lajittelussa. Myös rakennusten kunnostuksessa ja laajentamisessa kartanon periaatteena on entistää ja hyödyntää vanhaa rakennuskantaa. Taulun Kartano ei ole pelkästään tilausravintola tai majoituspaikka; se on osa laajempaa yhteisöä ja arvomaailmaa, joka vaalii sekä luontoa että kulttuuriperintöä. Tavoitteena on olla paitsi hyvä ja luotettava työnantaja, myös aktiivinen toimija, joka edistää maaseudun elinvoimaisuutta ja säilyttää Suomen rikasta kulttuuriperintöä tuleville sukupolville.

Sijainti: Tauluntie 596, 41410 Kankainen, Suomi

Tästä voit siirtyä Taulun Kartanon omille sivuille lukemaan lisää.

8. Ostoksille?

Tervetuloa ostosmatkalle Jyväskylään ja sen lähiympäristöön, missä erilaiset kaupat ja ostospaikat kutsuvat viihtymään. Olipa etsinnässäsi persoonallisia vaatteita, kestäviä materiaaleja tai monipuolisia kauppakeskuksia, tästä löydät katsauksen alueen kiehtovimpiin ostosmahdollisuuksiin.

Tiltaltti – Ihanien tavaroiden kauppa

Tiltaltti Shop on enemmän kuin pelkkä vaatekauppa; se on kokemus, joka yhdistää muodin, yhteisöllisyyden ja iloisen palvelun. Keuruun sydämessä sijaitseva kauppa tarjoaa laajan valikoiman naistenvaatteita, erityisesti keskittyen plus-kokoihin. Kaupan omistajat, Nina ja Taija, ovat paitsi sukulaisia myös naapureita, mikä tekee yrittäjäkaksikosta erityisen tiiviin työtiimin. Ninan taidot näkyvät kaupan tyylikkäissä somistuksissa ja Instagram-kuvissa, kun taas Taija hoitaa sähköisen markkinoinnin ja idearikkaat suuret linjat. Tavoitteena on, että jokainen asiakas lähtee liikkeestä hymy huulillaan.

Vaikka Tiltaltti on alun perin aloittanut kierrätys- ja askartelupuotina, se on vuosien saatossa kasvanut ja uudistunut monipuoliseksi vaatekaupaksi. Viimeisin suuri muutos on kaupan siirtyminen uusiin, isompiin tiloihin Keuruun keskustassa syyskuussa 2023. Tämä muutos mahdollistaa entistä monipuolisemman plus-kokoisten vaatteiden valikoiman, joka on ollut kaupan sydämessä alusta alkaen. Myös asusteet, laukut ja korut ovat edelleen olennainen osa Tiltaltin tarjontaa. Kaupan takana on aina ajatus tarjota jotakin erityistä: paitsi laadukkaita tuotteita myös piristystä asiakkaidensa päivään.

Sijainti: Keuruuntie 10, 42700 Keuruu

Tästä voit siirtyä Tiltaltin omille sivuille lukemaan lisää.

Kauppakeskus Sokkari

Kauppakeskus Sokkari palvelee asiakkaita Jyväskylän ytimessä monipuolisella liikevalikoimallaan. Yli 30 liikettä tarjoavat viimeisimmät trendit niin pukeutumisessa kuin kodin ja vapaa-ajan tuotteissakin. Tila on suunniteltu esteettömäksi, jotta jokainen asiakas – olipa liikuntarajoitteinen tai lastenvaunujen kanssa liikkeellä – voi nauttia vierailustaan. Pysäköinti on vaivatonta P-Sokos pysäköintitalon ansiosta, ja useat liikkeet tarjoavat ensimmäisen pysäköintitunnin hyvityksenä vähintään 15 euron ostoksista. Kauppakeskus Sokkarissa asiointi on helppoa ja nautinnollista, olipa kyseessä sitten päivittäistavarat, erikoisostokset tai pikainen piipahdus.

Sijainti: Kauppakatu 24, 40100 Jyväskylä

Tästä voit siirtyä Sokkarin omille sivuille lukemaan lisää.

Alpa

Kestävät Materiaalit: Ei Vain Trendi, Vaan Elämäntapa! 🌿 Alpa ei ole mikä tahansa neulebrändi; he ottavat vastuullisuuden ja laadun vakavasti. Puhutaanpa alpakan villasta, silkistä tai pellavasta, Alpa valitsee aina luonnon parhaat antimet. Esimerkiksi alpakka, tuo vuoriston mystinen olento, tuottaa yhden hienoimmista luonnonkuiduista. Tämä villa on paitsi äärimmäisen pehmeää ja kestävää, myös ihanteellista vaihteleviin sääolosuhteisiin. 💨🌞 Pellava tuo ryhtiä ja lujuutta, kun taas silkki lisää neuleille vahvuutta ja kaunista hohdetta. Yhdistelmät, kuten alpakka-pellava, tarjoavat harvinaisen kyvyn pitää sinut viileänä kuumalla säällä ja lämpimänä viileässä. Eli yksi neule, monta käyttötarkoitusta!

Vastuullinen Tuotanto ja Suunnittelu: Hyvä Olo Sisältä ja Ulkoa 🌏

Alpan tuotteet syntyvät Pohjois-Euroopassa, missä työntekijöiden hyvinvointi ja turvalliset työolosuhteet ovat aina etusijalla. Koko tuotantoketju, aina Perusta Liettuaan ja Suomeen, on huolella valittu ja testattu. Tämä tarkoittaa, että kun puet yllesi Alpan neuleen, voit tuntea olonsa hyväksi paitsi sen upean ulkonäön ja tuntuman, myös sen eettisen ja ekologisen taustan vuoksi. 👩‍🌾👨‍🌾 Ja mikä parasta, Alpa panostaa kestävään suunnitteluun. Tuotteet ovat ajattomia ja huolella suunniteltuja, mikä takaa, että ne eivät mene pois muodista ensi viikolla. Voit siis luottaa siihen, että Alpa-neuleesi on pitkäaikainen kumppani, joka kestää niin käyttöä kuin aikaa. ✨🕰️

Sijainti: Tervalankatu 10, 40500 Jyväskylä

Tästä voit siirtyä Alpan omille sivuille lukemaan lisää.

Jyväskylän kauppakatu

Jyväskylän Kauppakatu on paitsi kaupungin sydän, myös vilkas ja monipuolinen kohtauspaikka. Katu alkaa Yläkaupungilta, joka on tunnettu kulttuurihenkisistä ravintoloista ja yliopistoväen suosiossa olevista palveluista. Kauppakatu kulkee läpi Kirkkopuiston ja jatkuu kävelykatuna aina Aren aukiolle asti. Kävelykatuosuudella sijaitsee myös Kompassi, joka toimii keskustan suosituimpana kohtaamispaikkana. Kadun alla risteilevät kaukolämmön paluuputket, jotka pitävät kadun sulana talvellakin, tekevät siitä turvallisen ja miellyttävän paikan asioida.

Kauppakatu tarjoaa myös runsaasti ostosmahdollisuuksia aina tavarataloista erikoisliikkeisiin. Suurimmat kauppakeskukset kuten Sokos, Jyväskeskus ja Forum löytyvät kaikki tämän kadun varrelta. Lisäksi katu on suosittu tapahtumapaikka, erityisesti jokavuotisen Jyväskylän Kesän yhteydessä. Vapaa-ajan vietossa Kauppakatu ei myöskään jätä ketään kylmäksi: lukuisat ravintolat ja yökerhot, kuten Viikinkiravintola Harald ja Yökerho Giggling Marlin, tarjoavat monenlaisia vaihtoehtoja illanviettoon.

Sijainti: Kauppakatu, 40100 Jyväskylä

Tästä voit sirtyä visitjyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää.

9. Liikkuminen Keski-Suomessa

Liikkuminen Keski-Suomessa on varsin monipuolista ja helppoa. Auton käyttäminen on yleisesti ottaen joustava tapa liikkua alueella, mutta myös julkiset kulkuvälineet, kuten junat ja bussit, ovat hyvä vaihtoehto. Tässä muutama huomio ja vinkki liikkumiseen Keski-Suomessa:

Parkkeeraus

Maksullisten ja maksuttomien parkkipaikkojen tarjonta Jyväskylässä on monipuolista. Maksullisten paikkojen maksutapoihin kuuluvat nykyään myös mobiilisovellukset, jotka tekevät maksamisesta kätevää. On hyvä myös huomata, että osa parkkipaikoista on maksuttomia iltaisin ja viikonloppuisin, mikä kannattaa ottaa huomioon suunnitelmissa.

Sähköautojen lataus

Sähköautoilu on yhä suositumpaa, ja on hyvä tietää, että Keski-Suomessa on useita latauspaikkoja. Tarkista aina etukäteen latausasemien sijainnit ja niiden maksutavat.

Vuokra-autot

Monet kansainväliset ja paikalliset vuokraamot tarjoavat palveluitaan Jyväskylässä ja muualla Keski-Suomessa. Vuokra-auto on erinomainen vaihtoehto, jos haluat tutustua laajemmin Keski-Suomen alueeseen.

Luontokohteet ja nähtävyydet

Keski-Suomi tarjoaa upeita luontokohteita, kansallispuistoja, näkötorneja, ja muita nähtävyyksiä. Nämä ovat yleensä helpoiten saavutettavissa omalla autolla, mutta myös esimerkiksi polkupyörä tai kajakki voi olla oivallinen liikkumisvaihtoehto aktiivilomailijalle.

Julkinen liikenne

Bussi- ja junayhteydet ovat kätevä vaihtoehto, jos suunnittelet matkaa esimerkiksi Jyväskylästä toiseen Keski-Suomen kaupunkiin. Julkisen liikenteen aikataulut ja hinnat ovat saatavilla verkossa, ja niitä kannattaa tutkia etukäteen.

Omatoimiset kierrokset

Jos haluat suunnitella päiväsi vapaasti, omatoimiset kierrokset Keski-Suomen eri kohteisiin ovat hyvä vaihtoehto. Autolla pääsee helposti ja joustavasti paikasta toiseen.

Taksit

Jos suosit henkilökohtaista palvelua tai tarvitset kyydin esimerkiksi lentokentältä, taksipalvelut ovat hyvä vaihtoehto. Kiinteät hinnat tiettyihin kohteisiin tekevät matkan suunnittelusta ennakoitavampaa.

Lentäminen

Keski-Suomessa lentoliikenteen keskus on Jyväskylän lentoasema Tikkakoskella, noin 23 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Lentoasemalta on säännölliset yhteydet Helsinkiin, ja kauttakulku muihin kotimaisiin tai ulkomaalaisiin kohteisiin onnistuu vaivattomasti Helsingin kautta. Lentokenttä tarjoaa myös joitakin kansainvälisiä suoria lentoja kausittain. Tikkakosken lentoasemalla on peruspalvelut, kuten kahvila, pysäköintialue ja autonvuokrauspalveluita. Lentokentälle pääsee kätevästi omalla autolla, taksilla tai lentoasemalle suuntaavilla bussiyhteyksillä. Etäisyyksien ollessa Suomessa verrattain lyhyitä, lentäminen on nopea tapa saapua Keski-Suomeen muista Suomen kaupungeista tai ulkomailta.

Yhteenveto

Keski-Suomi tarjoaa monipuolisia liikkumismahdollisuuksia, oli kyseessä sitten lyhyt vierailu tai pidempi loma. Auton vuokraus tai oma auto tarjoaa eniten joustavuutta, mutta julkiset kulkuvälineet ja taksit ovat hyviä vaihtoehtoja erityisesti suunnitelluille reiteille ja aikatauluille.

Tästä voit siirtyä visitjyvaskyla.fi -sivuille lukemaan lisää.

10. Läheltä löytyviä tutustumisen arvoisia kohteita

Ähtäri

Ähtäri on suomalainen idylli, joka sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, lähellä Keski-Suomen länsirajaa. Tämä kaupunki tarjoaa monipuolisia elämyksiä, jotka ulottuvat luonnonkauniista harju- ja järvimaisemista aina erilaisten aktiviteettien ja nähtävyyksien pariin. Erityisen tunnettu Ähtäri on eläinpuistostaan, jossa asuvat myös Suomen ainoat isopandat, Lumi ja Pyry. Lisäksi Ähtäri on lähellä Tuurin kyläkauppaa, joka on yksi Suomen suurimmista kaupoista.

Kesästä talveen, Ähtäri tarjoaa vierailijoilleen runsaasti tekemistä. Voit vuokrata fatbiken ja tutustua alueen upeisiin maastoihin tai lähteä kalastusretkelle johonkin kaupungin lukuisista järvistä. Talvisin voit nauttia hiihdosta tai retkiluistelusta. Jos kaipaat rentoutumista, kokeile yhtä monista tarjolla olevista turvehoidoista. Erilaiset majoitusvaihtoehdot, kuten mökit ja hotellit, tekevät vierailusta helpon ja mukavan, ja lemmikitkin ovat tervetulleita useimpiin kohteisiin.

Sijainti: Ähtäri, 63700

Tästä voit siirtyä visitahtari.fi -sivuille lukemaan lisää.

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto, joka tunnetaan myös nimellä Ähtäri Zoo, on yksi Suomen tunnetuimmista eläinpuistoista. Se sijaitsee Ähtärin kaupungissa, ja se perustettiin vuonna 1973. Puisto on kuuluisa erityisesti sen karhuista ja pandoista, mutta sen laaja 66 hehtaarin alue kattaa yhteensä noin 60 erilaista eläinlajia. Useimmat näistä eläimistä ovat kotoisin pohjoisen pallonpuoliskon havumetsävyöhykkeeltä, ja puisto on omistautunut tarjoamaan niille mahdollisimman luonnonmukaiset elinolosuhteet. Vuosittain puistossa käy noin 150 000 vierailijaa, ja se on avoinna ympäri vuoden.

Lähde: ahtarizoo.fi

Ähtärin eläinpuisto on myös aktiivinen osa eläinsuojeluyhteisöä, sillä se on Euroopan eläintarhajärjestön (EAZA) jäsen ja osallistuu moniin suojeluohjelmiin. Erikoisuutena puistossa on pandatalo, joka avattiin Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi. Pandat Lumi ja Pyry ovat kiistatta yksi puiston vetonauloista. Puisto ei ole pelkästään villieläinten tarkkailuun keskittynyt paikka, vaan siellä on myös mahdollisuus patikointiin ja retkeilyyn metsäisillä poluilla. Lisäksi puistossa on Kotieläintila eli Farmi, jossa pääsee tutustumaan perinteisiin suomalaisiin maatalouseläimiin.

Sijainti: Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri

Tästä voit siirtyä eläinpuiston omille sivuille lukemaan lisää.

Hotelli Mesikämmen

Hotelli Mesikämmen tarjoaa monipuolisen ja ainutlaatuisen ympäristön luonnon keskellä, vain lyhyen matkan päässä Ähtäri Zoosta. Hotellin arkkitehtuuri, suunniteltu tunnettujen arkkitehtiveljesten Timo ja Tuomo Suomalaisen toimesta, kunnioittaa luonnon ja kallion kauneutta, tarjoten vieraille mahdollisuuden “astua luontoon.” Palvelut ovat kattavat: 101 huonetta järvinäköalalla, ravintola, kylpylä ja monia muita aktiviteetteja, kuten keilahalli ja yökerho. Lisäksi hotellista on suora yhteys Ähtärin kaikkiin nähtävyyksiin ja aktiviteetteihin.

Mukavuus on taattu viihtyisissä ja tilavissa huoneissa, jotka on varustettu modernilla tekniikalla ja mukavuuksilla. Ravintola tarjoaa monipuolisen ruokalistansa lisäksi aamiaisbuffetin, ja kylpyläosasto tarjoaa useita saunoja, altaita ja hoitoja rentoutumista varten. Tulevaisuudessa hotellin palveluihin tulee kuulumaan myös pääsy uuteen, vuonna 2024 valmistuvaan uimahalliin. Kylpylän lisäksi hotellin yhteydessä on kuntosali, joka on avoinna klo 9:00–20:00 ja jonka käyttö sisältyy huonehintaan.

Sijainti: Karhunkierros 149, 63700 Ähtäri

Tästä voit siirtyä booking.com -sivuille varaamaan.

Tuurin kyläkauppa

Keskisen Kyläkauppa Tuurissa on paljon enemmän kuin pelkkä tavaratalo; se on elämyskeskus, joka tarjoaa kävijöilleen monenlaisia kokemuksia. Yli kuuden miljoonan vuosittaisen kävijän joukossa on sekä paikallisia asukkaita että matkailijoita. Kauppa on tunnettu erityisesti elämyksellisyydestään ja viihtyvyydestään, jotka ulottuvat ostosmahdollisuuksista monipuolisiin tapahtumiin ja ravintolamaailmaan. Valikoima on laaja, ja ystävällinen palvelu tekee ostokokemuksesta miellyttävän. Kyläkauppa on paikka, jossa voi viettää aikaa koko perhe, ja josta löytyy jotain jokaiselle vauvasta vaariin.

Keskisen Kyläkaupan historia on yhtä vaikuttava kuin itse tavaratalo. Kaupan juuret ulottuvat 1800-luvulle, kun nykyisen kauppiaan Vesa Keskisen esi-isä Kustaa Keskinen aloitti kulkukauppiaana. Nykyään Kyläkauppa on kasvanut Suomen suurimmaksi tavarataloksi ja suosituksi matkailukohteeksi. Vesa Keskinen on luotsannut yritystä visiollaan tehdä Kyläkaupasta paitsi ostosmekka, myös monipuolinen elämyskeskus. Tämä näkyy erityisesti kaupan tapahtumissa, kuten Miljoona-tapahtumissa ja Tuning Car Show’ssa, jotka vetävät puoleensa suuria yleisömääriä.

Sijainti: Onnentie 7, 63610 Tuuri

Tästä voit siirtyä Tuurin omille sivuille lukemaan lisää.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *