Hae!

Parhaat sähkösopimukset mökille (2024)

Mökille sopii usein varsin erilainen sähkösopimus kuin koteihin. Tässä kattava listaus sähkösopimuksista mökeille. Lisäksi löydät oppaan parhaan sähkön valitsemiseen.

Jos haluat löytää sopimukset nopeasti, kannattaa verrata sähköt tästä.

Näin hankit sähköt mökille

Sähkösopimuksen hankkiminen mökille onnistuu ihan samaan tapaan kuin kotiinkin (sillä oletuksella, että mökkisi on kytkettynä jakeluverkkoon).

Mutta mökille sopiva sähkösopimus on usein varsin erilainen kuin tavalliseen kotitalouteen sopiva sopimus. Tämä siksi, että mökeillä vietetään usein aikaa ihan eri ajankohtina ja eri määrissä kuin kotona.

Kannattaa siis tutustua sopimustyyppeihin ja sähkönkulutukseen ennen sopimuksen hankintaa. Aloitetaan sähkönkulutuksesta mökillä.

1. Mieti mökin sähkönkulutusta

Mökillä sähkönkulutus poikkeaa yleensä huomattavasti kotitalouden sähkönkulutuksesta.

Tämä johtuu siitä, että mökkiä käytetään yleensä vain satunnaisesti ja erityisesti kesäkuukausina.

Kesämökki

Talvella mökillä vietetään yleensä vähemmän aikaa, ja monet mökit saattavat olla suljettuina kokonaan.

Tästä syystä mökillä sähkönkulutus on usein huomattavasti vähäisempää kuin kotona. Ja tosiaan mökeissä sähkönkulutus on monesti kausiluontoista.

Ennen kuin hankit sähkön mökille, kannattaa selvittää arvioitu sähkönkulutus vuositasolla. Voit arvioida mökkisi kulutusta vaikkapa tästä.

Kulutuslaskuri auttaa sinua ymmärtämään sähkönkulutuksen vuositasolla. Voit käyttää tätä numeroa sähköjä vertaillessasi.

Esimerkiksi mökin sähkölaitteet, kuten valaistus, jääkaappi ja mahdollinen sähkölämmitys tai ilmastointi, vaikuttavat sähkönkulutukseen. Lisäksi on otettava huomioon mökillä käytettävät kodinkoneet ja elektroniikka, kuten televisio, mikroaaltouuni ja puhelimien lataaminen.

Jos mökkisi on kesäkäytössä, kannattaa harkita kausisähkösopimuksia. Näissä sähkö on halpaa kesäisin ja kallista talvisin. Mutta tämä ei suinkaan ole ainut sopimustyyppi mökille. Kannattaa jatkaa lukemista kokonaisvaltaisemman kuvan saamiseksi.

2. Miten mökin lämmitys hoidetaan?

Mökin lämmitys on yksi keskeisimmistä seikoista, kun pohditaan mökin sähkönkulutusta. Lämmitysjärjestelyillä on suurin vaikutus siihen, kuinka paljon sähköä mökillä kuluu vuoden aikana.

Ensinnäkin, on tärkeää selvittää, miten mökki pidetään lämpimänä tai kylmänä silloin, kun sitä ei käytetä.

  • Jotkut mökit saattavat olla ilman lämmitystä ja suljettuina talven ajan.
  • Monissa mökeissä saattaa olla järjestelyjä lämmön ylläpitämiseksi esimerkiksi siksi, ettei putket jäädy ja hajoa.

Toiseksi, on otettava huomioon lämmitysmuoto. Käytetäänkö mökillä sähkölämmitystä vai lämmitetäänkö tiloja esimerkiksi takalla tai muulla puulämmityksellä?

  • Sähkölämmitys voi olla varsin tehokas tapa pitää mökki lämpimänä, mutta se myös kuluttaa sähköä huomattavasti.
  • Puulämmitys puolestaan voi olla taloudellisempi vaihtoehto, mutta se vaatii enemmän aktiivista huolenpitoa ja puun hankintaa.

Ja näiden lisäksi joissain mökeissä voi olla kaukolämmityskin. Tällöin sähköä ei tarvita lämmittämiseen vaikka patterit löytyvätkin.

Kannattaa siis selvittää miten mökki lämmitetään, sillä sähkölämmityksestä aiheutuu usein suurimmat sähkökulut. Jos mökin lämmitykseen ei käytetä sähköä, ja mökin käyttö on satunnaista kesäaikaan, voi sähkönkulutus olla todella pientä. Tällöin kannattaa valita sähkösopimus, jossa on mahdollisimman pieni perusmaksu (tai ei perusmaksua ollenkaan).

3. Onko mökki sähköverkossa tai sen ulottuvilla?

Toki yksi hyvä kysymys on, että onko mökkisi ylipäätään liitettynä valtakunnalliseen verkkoon. Jos et ole varma, voit kysyä paikalliselta sähkönsiirtoyhtiöltä tai selvittää mökin asiakirjoista.

Jos mökkisi ei ole verkossa tai sen liittäminen on vaikeaa, on edelleen mahdollista saada sähköt mökille esimerkiksi aurinkopaneelien tai agregaatin avulla.

Aurinkopaneeleilla sähköistetty mökki voi olla hyvä vaihtoehto kesäisin.

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelit voi tuottaa sähköä riippumatta siitä, kuinka syrjäisessä paikassa mökki sijaitsee, kunhan siihen on riittävästi auringonvaloa saatavilla. Talvisin vähemmän valon aikaan voi käyttää aggregaattia, puulämmitystä ja kynttilöitä.

Mutta ei kannata unohtaa sitäkään vaihtoehtoa, että mökkisi liitetään paikalliseen jakeluverkkoon. Yhteydenotto alueen sähkönsiirtofirmaan kannattaa, sillä he voivat tarjota tietoa ja ohjeistusta siitä, miten sähköliitäntä voidaan toteuttaa. He voivat myös kertoa tarvittavista luvista ja teknisistä vaatimuksista.

Aurinkopaneelijärjestelmän suunnittelu ja asennus vaativat erikoisosaamista, joten on tärkeää tehdä yhteistyötä ammattilaisten kanssa varmistaakseen toimivan ja turvallisen sähköratkaisun mökille.

Sähkösopimukset mökille: mikä on paras vaihtoehto?

Ennen kuin valitset mökkisähkön, kannattaa miettiä haluaako määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen.

Tämän lisäksi kannattaa tuntea sopimustyypit, joita on:

  1. Kiinteä sähkö
  2. Pörssisähkö
  3. Kausisähkö
  4. Yösähkö
  5. Pakettisähkö
  6. Hybridisähkö

Periaatteessa mikä tahansa näistä voisi olla sopiva sopimus mökille. Mutta käytännössä mökille kannattaa hankkia joko kiinteä sähkö, pörssisähkö, kausisähkö, tai hybridisähkö.

Tässä kattavampi postaus sähkösopimustyyppien ymmärtämiseen.

Lyhyesti sanottuna, näin valitset sähkön mökille edellä mainituista sähkötyypeistä:

  1. Pörssisähkö jos haluat seurata hintaa tunti tunnilta ja optimoida sähkönkäyttöä ruuhkatuntien ulkopuolelle
  2. Kiinteä sähkö jos sähkölaskun ennakoitavuus ja selkeys on prioriteettinä ja jos optimointi ei kiinnosta
  3. Kausisähkö jos mökki on kesäkäytössä ja talvisin sähköä ei kulu (tai kuluu todella vähän)

Näiden lisäksi voit kokeilla hybridisähköä, joka yhdistää kiinteän sähkön ja pörssisähkön.

Lue myös

Miten sähkösopimus kilpailutetaan?

Miten säästää sähkölaskussa?

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *